Hirdetés

Visszatérhet a mobilpiacra a Nokia



|

Időközben távoztak a Microsoft utolsó nokiás felsővezetői.

Hirdetés

A Nokia jelenleg a távközlési piac egyik legérdekesebb, lassan már fizikai szempontból is nehezen behatárolható jelensége. Nézőponttól függően egyszerre létezik és nem létezik. Jelenleg van, a jövőben valószínűleg duplán is lesz, de igazából már jó ideje nincs, ráadásul nem is lesz többé. Mindez a múlt héten vált hivatalossá, hadd fejtsük ki a részleteket.

Hirdetés


Visszatérhet a mobilpiacra a Nokia

Mint Olvasóink valószínűleg jól tudják, a Microsoft megvásárolta a Nokia telefonokkal foglalkozó üzletágát, méghozzá 5,4 milliárd euróért. Az üzletet 2013 szeptemberében jelentették be a vállalatok, az akvizíció ténylegesen 2014 áprilisának végén történt meg. Az üzlet során a Microsoft átvette a Nokia összes mobilokkal foglalkozó munkavállalóját, a logisztikát, a gyárakat: minden anyagi és szellemi erőforrást, ami összefüggött a telefonok tervezésével, előállításával és terjesztésével. A fogyasztók által ismert Nokia érdemben jelenleg két piacon van jelen: a térképészetin (bár a pletykák szerint a HERE néven ismert szolgáltatások eladásáról már több potenciális vevővel tárgyal a cég), továbbá hálózati berendezéseket gyárt mobilszolgáltatók számára.


A vállalat vezérigazgatója a múlt héten a német Manager Magazinnak adott interjújában elmondta, hogy 2016 utolsó negyedévében a Nokia visszatérhet a mobilpiacra. A mobilos világ eseményeit követőket valószínűleg nem lepte meg Rajeev Suri bejelentése, hiszen már nagyjából egy éve keringtek pletykák erről a manőverről. Ezt azt fogja jelenteni a fogyasztók számára, hogy újból vásárolhatnak majd Nokia márkajelzésű telefonokat a boltokban, a mobilszolgáltatójuktól.

Nokia 808 PureView


Túl sok részletet nem lehet tudni a visszatérés mikéntjéről, annyi viszont biztos, hogy a Nokia régi-új üzlete nem úgy fog működni, mint ahogy korábban megszoktuk. Valójában a Polaroid által használt üzleti modellt fogja bevezetni a vállalat, azaz lehetővé teszi majd más gyártók számára a Nokia márkanév használatát. Ettől függetlenül nehezen elképzelhetőnek tartjuk, hogy a vállalat ész nélkül licenceli majd boldognak-boldogtalannak a patinás nevet. Nem tartunk attól, hogy elárasztják majd a piacot az ócska minőségű „Nokia” mobilok, és attól sem, hogy ezek a készülékek nem Androidot futtatnak majd.


Ezzel szimultán a Nokia visszatérhet a mobilok tervezéséhez is, de csak kicsiben. Suri szerint házon belül a vállalat referenciamobilokat fog készíteni, az érdeklődő gyártók meglicencelhetik a terveket. Egymás mellett meglehetősen érdekesnek tűnik ez a két üzlet, elsősorban a terméktámogatás miatt lehet belőle óriási kavarodás. Idővel tisztázódik majd, hogy pontosan miként fog működni a dolog, számos fontos részlet valószínűleg még a Nokia illetékesei számára is rejtély. A lényeg az, hogy a várhatóan a jövő év végén piacra kerülő új készülékek várhatóan nem Nokia Nokiák lesznek.


Időközben meghalt a régi Nokia

Röviddel Suri bejelentése után kiderült, hogy a Microsoft újabb átszervezést hajt végre a cégen belül. Ennek oka, hogy a vállalat szeretné sokkal egyszerűbben, gyorsabban és fókuszáltabban végrehajtani a kitűzött stratégiai céljait. Satya Nadella vezetése alatt a Microsoftot igazából nem érdeklik maguk a hardverek. Azok a szoftverek és szolgáltatások vannak a középpontban, amelyek a készülékeken futnak, továbbá a készülékeket összekapcsolják. Ennek keretében az operációs rendszereket és hardvereket tervező csoportok össze lettek vonva, az új „Windows and Devices Group” vezetője Terry Myerson lett.

Microsoft Lumia 640 XL


A múlt héten többek közt Stephen Elop és Jo Harlow pozíciója is megszűnt. Ők voltak az utolsó olyan személyek a Microsoft felsővezetésében, akik a Nokia akvizíciója során kerültek a vállalathoz. Gyakorlatilag egy tisztogatás történt, amely során nem csak szimplán fejek hullottak, de a fogyasztók által régről ismert Nokia hivatalosan is végleg beolvadt a szoftvercég egységes tömbjébe. Néhányan abban reménykedtek, hogy a „nokiások” képesek lesznek majd megőrizni a függetlenségüket, Microsoft név alatt ugyanott folytatni a munkájukat, ahol Nokiaként befejezték. Ennek pont az ellenkezője történt, ugyanis a redmondi cégnél első számú prioritássá vált, hogy egyetlen divíziója sem dolgozhat a saját kis buborékjában, mindenkitől elszigetelten.


A múlt hét eseményei röviden: a Microsofthoz került Nokia már nem létezik, a finn Nokia pedig a jelek szerint már sosem lesz az a Nokia. Mit gondoltok, ezek után létezik még valahol a Nokia, vagy itt az ideje végleg búcsút venni az komplett ötletétől?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.