Hirdetés

21 Mbit/s-os mobilnet, NFC és óriás torony a Szigeten



|

A Vodafone egy különleges, 30 méteres építmény köré szervezi fesztiváli jelenlétét.

Hirdetés

A Vodafone már tavaly is büszkén hangoztatta, hogy a Sziget fesztivál egyik fő szponzoraként nem elégszik meg azzal, hogy „mindössze" pénzzel támogatja hazánk legnagyobb nyári fesztiválját, hanem inkább olyan megoldásokat keres, ami megmarad a látogatókban. Ez a gondolat járt akkor is a fejükben, amikor kitalálták, hogy telepítenek egy 30 méter magas tornyot, amit megtöltenek technikailag és egyéb szempontokból is izgalmas attrakciókkal.

 

Szupernet és NFC

 

Mindezek megalapozásaként a Vodafone előfizetők élvezhetik majd a 21 Mbit/s-os elméleti sebességű mobilhálózat előnyeit, amire nagy szükség is van, hiszen a Sziget területén összezsúfolódó tömeg képes alaposan belassítani az erre nem felkészített hálózatokat. A másik, mobilos szempontból igazán izgalmas kezdeményezés, az NFC (Near Field Communication) alapú mobilos fizetés tesztüzeme lesz. A Metapay (NFC-modulos plasztikkártya) rendszerű, a készpénzt teljesen száműző fizetési rendszer ettől függetlenül megjelenik a Sziget Fesztiválon, de a Vodafone próbaképp 250 mobillal is tesztelni fogja a fizetés valóban mobilos formáját.

 

A torony látványterve

 

A tesztelők (újságírók, bloggerek, ügyfelek, Vodafone alkalmazottak) közt kiosztanak NFC-antennával rendelkező, illetve ugyanilyen chippel ellátott SIM-kártyás mobilokat, amelyekkel szintén készpénz nélkül, az egyenleg erejéig lehet vásárolni. A kiválasztottaknak a fesztivál ideje alatt a Fesztiválkártyájukat nem kell külön magukkal vinniük, hiszen a Vodafone-tól kapott NFC-s telefonjaikon az előre telepítve lesz, és azzal hasonlóképp tudnak fizetni - néhány centiméterre oda kell tartaniuk telefonjaikat a fizető terminálhoz.

 

Fényorgia és digitális kánaán

 

Az akár 120 km/órás szélviharnak is ellenálló, acélszerkezetes torony mindent felvonultat, ami csak a szigetelőket érdekelheti. Található itt majd egy bemutatóterem a legújabb készülékekkel, de elhelyeznek 80 darab, internetezésre alkalmas eszközt (mobilok, pl. Huawei X3, netbookok, táblagépek) is arra az esetre, ha valakinek sürgősen (ingyenes) netkapcsolatra lenne szüksége. Igénybe vehető lesz majd a 200 mobiltöltő valamelyike, ezalatt játékok várják az érdeklődőket, sőt, bevezetik az úgynevezett Zenetár szolgáltatást is, amelyen keresztül szavazni lehet, hogy milyen zenét válasszanak a Sziget ideje alatt Toronyban játszó Dj-k.

 

Superman is pörgetni fog

 

A legnagyobb látványosságot talán a 250 négyzetméter felületű, 1,5 millió diódát tartalmazó LED-fal fogja szolgáltatni. Ez a hatalmas felület teret ad mobiljátékoknak, valamint a Kiégő Izzók művészcsoport bemutatójának. A „Fénysebességgel a jövőbe" című hang- és fényjáték minden este meghatározott időpontokban kezdődik - az alkotás vizuális nyelven mutatja be az ember, a számítógép és a hálózat kapcsolatát.

 

Mindezeken túl a szolgáltató ingyenes, okostelefonos alkalmazásokkal is készül. A Vodafone Sziget 2011 elnevezésű applikáció GPS alapján segít bennünket, hogy odaérjünk a kinézett helyszínhez, de ezen kívül megtalálhatók benne a Szigettel és az előadókkal kapcsolatos legfrissebb hírek és legfontosabb információk, valamint a Sziget térképe az összes fontos helyszínnel. A Guide @ hand városnéző alkalmazás pedig azoknak ad információt Budapestről különböző túraútvonalak formájában, akik egy kicsit kimozdulnának a Sziget területéről.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.