Hirdetés

3D-ben pompázik mától a Google Maps



|

Az 5.0-ás verzió offline térképbetöltést, illetve a helyzetünknek megfelelő térképmozgatást is kínál.

Hirdetés

Már letölthető, illetve frissíthető az Android Marketen keresztül az ingyenes Google Maps legújabb verziója, ami több, látványos újdonsággal is szolgál. Az első és legfontosabb a 3D épületeket tartalmazó nézet, ami sokkal könnyebbé, átláthatóvá teszi a tájékozódást. Térképnézetben megfelelő közelségre zoomolva a földből egyszer csak kipattannak az adott terület épületeit modellező szürke dobozok. A háromdimenziós objektumok nem sematikus ábrázolással kerültek a térképbe, hanem az épületek tényleges alaprajzainak meghosszabbításaként emelkednek a földfelszín fölé.

 

A Bazilika 3D-ben

 

Két ujjunk fel-le történő mozgatásával a térkép perspektivikus nézetre vált, sőt, ha akarjuk, akkor (szintén a multi touch segítségével) szabadon forgathatjuk is térképrészletet. Ez a funkció (rotálás) egyébként az éppen tesztelés alatt lévő Motorola Milestone 2 esetében működött, de egy 2.2-es HTC Legenden nem. Azt hihetnénk, hogy a 3D-s épületek megjelenítése lassíthatja a telefonokat, de ez nem így van, sőt, az átdolgozott Maps épphogy gyorsabb és gördülékenyebb lett elődjénél. Ezt az is jól bizonyítja, hogy az összes verziójú Androidon elérhető az új applikáció, egyedül az 1.6-os mobillal rendelkezőknek kell bizonyos funkciókról lemondaniuk (2.0 felett pedig minden elérhető), illetve előfordulhat, hogy a döntés, forgatás csak bizonyos kijelző típusoknál működik.

 

 

A Google Maps 5.0 másik nagy újítása a térkép adatok előre, automatikus betöltése és tárolása. Erre akkor lehet nagy szükség, amikor olyan területen vagyunk, ahol nem jutunk mobilnethez, vagy éppen rossz a lefedettség - ekkor a Maps az előre betöltött térképeket használja. A folyamat proaktívan, tőlünk függetlenül megtörténik, az alkalmazás általában azt a területet tölti le, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Ezt alapbeállításként csak Wi-Fi kapcsolat használatával történik (ha akarjuk, mobilhálózat is használható), és új útvonal tervezésénél így is szükségünk lesz élő netre. A tájékozódást, gyalogos navigációt is fejlesztették a Google-nál. Eddig egy útvonal létrehozásánál a térkép egy helyben állt és csak a bennünket jelző pötty mozgott a térképen. Most ez megváltozott, ugyanis a térkép mindig mozgásban van annak érdekében, hogy úti célunk mindig előttünk legyen és könnyebben boldoguljunk a navigáció közben.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.