Hirdetés

3G akár a föld alatt is



|

A Vodafone-nál debütál Magyarországon a femtocella-technológia

Hirdetés

Magyarországon elsőként a Vodafone hálózatában válik elérhetővé a femtocella-technológia. A mobilszolgáltató új terméke, a Vodafone Mini Bázis gyakorlatilag egy magán bázisállomás, amely nehezen elérhető - például földalatti - helyiségekben is képes 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így ott lehetőség nyílik a mobiltelefonálásra és a mobilinternetezésre is.

 

Döbrőssy Gábor (műszaki vezérigazgató-helyettes) és Piller Gábor (vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettes) bemutatják a Mini Bázist

 

A Vodafone új terméke kezdetben az üzleti felhasználóknak nyújt megoldást azokban a belterekben, pl. borászatok pincéiben, mélygarázsokban, ahol a helyszín tulajdonságai miatt korábban nem volt térerő. Ilyen speciális hely lehet még a természetvédelmi terület közelébe épített lakópark, ahova a szabályozás miatt nem kerülhet nagy bázisállomás. De ide sorolhatók azok a fém-, üvegszerkezetes irodaházak is, ahol külön erősítés nélkül - az épület árnyékolása miatt - nincs megfelelő lefedettség.

 

A Mini Bázist az elektromos hálózathoz történő csatlakoztatást követően egy helyhez kötött internet hozzáférést biztosító routerhez (ez lehet kábeles internet, ADSL, vagy akár egy LAN kapcsolat) kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre. Az eszköz hang- vagy adathívásra (pl. mobilinternet) egyaránt használható. Az így létrehozott 3G lefedettség hatósugara készüléktípustól függ: a vállalati Mini Bázis hatósugara 80-100 méter, a kisüzleti Mini Bázis hatósugara pedig 30-40 méter. A hatósugarat a helyi adottságok (pl. az épület szerkezeti elemei, fal és födém vastagság, vagy fémszerkezeti elemek) befolyásolhatják.

 

Ezek az Alcatel-Lucent által gyártott, routerhez hasonlító eszközök adják a lefedettséget

 

A Mini Bázis használatához Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefon (ez azt jeleneti, hogy a kizárólag EDGE-képes mobilokat netezésre ezen a hálózaton nem használhatjuk), okostelefon, táblagép vagy mobil szélessávú modem szükséges. A femtocell-lel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik. Egy Mini Bázis vállalati eszköz egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni.

 

A tervek szerint még az idén nemcsak a nagy- és kisvállalati ügyfélkör, hanem az egyéni előfizetők számára is elérhető lesz a szolgáltatás. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára nettó 115 900 forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz már nettó 29.900 forintért megvásárolható.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.