Hirdetés

5 dolog, amit az androidosok utálnak az iOS-ben



|

Sok nagy eltérés van a két legnépszerűbb mobilos rendszer között.

Hirdetés

Legyen szó PC-ről, laptopról vagy éppen okostelefonról, mindegyik platformon elmondható az operációs rendszerekről, hogy sajátos módon állnak hozzá bizonyos funkciókhoz. A gyártók próbálják a leginkább különböző és egyedi, saját meglátásuk szerint legjobb felületeket és rendszereket létrehozni, ezért érthető, hogy a vásárlóknak egy ideig szokni kell, ha másról térnek át.

Nincs ez másképp az Android és az iOS esetében sem. Egy robotos készülék után nem mindig könnyű megszokni egy iPhone-t, és egy iPhone után sem egy androidos kütyüt. De mit utálnak a legjobban az androidosok az iOS-ben? 

Hirdetés

 

A főképernyő elrendezése

Egy androidos számára az első nagy meglepetést az iOS meglehetősen korlátozott főképernyője jelenti. Az ikonok mindig horizontálisan lesznek elhelyezve, automatikusan igazítva, és amint egy sor betelik, jöhet a következő. A sor közepét nem lehet kihagyni, nincsenek elválasztók, widgetek és nagyobb elemek. Nem hangzik nagy dolognak, de ha valaki évekig Androidot használt, és szerette az erősen variálható főképernyőt, akkor kell némi idő, mire ezt a "visszalépést" elfogadja. 

 

Kötöttebb az elrendezés

 

Alkalmazások képernyő

Az Alkalmazások képernyőt nem sokat használják az androidosok, de ha eltűnik, akkor hiányzik: tele lesz a főképernyő ritkán használt appokkal. Ezt az iOS 8.2 példázta igazán jól, hiszen sokaknak semmi szüksége nem volt az Apple Watch appra, azonban azt nem lehetett sehogyan sem letörölni. Ha több ilyen app is van a készüléken, akkor csupán annyit lehet tenni, hogy egy mappába pakoljuk őket, és az utolsó képernyő hátsó elemének állítjuk be.  

 

Zenék betöltése

Az iOS kizárólag azokat a zenéket fogadja el, amelyek az iTuneson keresztül érkeztek. Dühítő? Az, hiszen aki rengeteget zenél, és Androidról térne át, az nem tudja egyszerűen felmásolni az iPhone-jára a fájlokat, ugyanis előbb az iTunesban kell felvenni őket, majd onnan szinkronizálni az iOS-es kütyüre. Ha nem az Apple áruházából töltünk le zenét, mindezt újra meg kell ismételni - vagy a streaminget választani. 

 

Az is látszik, ami felesleges

 

Fájlrendszer

Ha már a zártságról beszéltünk, a fájlrendszert is meg lehet említeni. A készülék tárhelyéhez csak alig piszkálhatunk hozzá, aminek persze előnyei és hátrányai is vannak. Mivel a hátrányokról beszélünk, ezért emeljük ki, hogy egy fájlt nem lehet csak úgy megnyitni egy másik app segítségével. Ahelyett, hogy az új programból választanánk ki a szükséges fájlt, azt az eredetiben kell megnyitni, és csak ott lehet kezdeményezni a társítást az új alkalmazáshoz - remélve, hogy az meg is jelenik a listán. Ilyenkor a rendszer létrehoz a fájlból egy másolatot, amit külön, a másik app tárhelyéhez ad hozzá. 

 

Vissza-gomb

Az Android rendszeren nagyon könnyű hozzászokni a rendszer navigációs gombjaihoz, amelyek között vissza utasítás is van. Az iPhone a minimalizmusra törekszik ilyen szempontból, így csupán egy Home gombot kapunk. A visszafelé lépkedést mindig a bal felső sarokban található felirattal végezhetjük el, amely minden alkalmazásban megjelenik, ha kell. Ezen felül a képernyő simítása is visszalépést eredményez, bár ezt nem minden app képes felismerni. A billentyűzet elrejtése is másképp működik, és szintén nehéz megszokni több évnyi Android-használat után. 

 

Bal felül a vissza gomb

 

Cikksorozatunk következő részeiben folytatjuk a listát, és persze a másik oldalról is megvizsgáljuk a kérdést. 

Ti mit nem szerettek az iOS-ben?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.