Hirdetés

5 tipp, hogy könnyebben olvasd a telefonod képernyőjét



|

Mutatunk néhány trükköt a könnyebb olvashatóságért Androidra és iOS-re.

Hirdetés

Bár az iPhone-ok és az androidos telefonok kijelzője minden évben nagyobb lesz, a betűk gyakran idegesítően apróak. Hunyorogni pedig értelemszerűen nem valami kellemes egy méregdrága okostelefon kijelzőjére. A szemünk kímélése és a könnyebb olvashatóság érdekében szerencsére több trükk is létezik, amit be lehet vetni Android és iOS platformon. 

Hirdetés

 

A betűméret nagyítása (Android, iOS)

Mindkét mobil rendszer képes rá, hogy a képernyőn megjelenített szöveg betűméretét felnagyítsa, akár az extra nagy méretig is. Sajnos a funkció minden helyzetben nem működik, így például böngészés közben vagy bizonyos harmadik féltől származó appokban hatástalan marad a betűnagyítás. Ha viszont a többi programban és a rendszerben örülnénk a nagyobb betűknek, akkor itt lehet beállítani:

Androidon menjünk a Beállítások, Kijelző és háttérkép menüpontba, majd a Betűtípuson belül válasszuk a Betűméretet. Az iOS alatt a Beállítások, Kijelző és fényerő, azután pedig a Szövegméret lesz a befutó. 

 

Nagyon nagy méret is van

 

A betűk félkövérré tétele (iOS)

Az iPhone és iPad készülékeken tovább turbózható a szöveg megjelenése, ha bekapcsoljuk a szövegek félkövérré alakítását. A Beállítások, Kijelző és fényerő menüben a Félkövér szöveg opciót kell engedélyezni. 

 

Magas kontraszt (Android - Lollipop)

Az Android rendszerben alapértelmezésben nincs félkövér szöveg opció, azonban a Lollipop kísérleti funkciói között van magas kontrasztú szöveg beállítás. Ezzel a képernyőn megjelenő szövegek egy részénél erőteljes körvonalat, így jobb olvashatóságot kapunk. A Beállítások, Kisegítő lehetőségek résznél keresendő ez a beállítás. 

 

Zoomolás (Android, iOS)

Amennyiben egy weboldalon gyűlik meg a bajunk a kicsi betűkkel, vagy egy külsős fejlesztő appjában, akkor a legegyszerűbben zoomolással szerelhetjük le az apró tartalmakat. Az iOS például a nagyítási mozdulattal az egész képernyőbe belezoomol, apptól függetlenül. 

 

Nagyítás

 

Android alatt három egymást követő érintés aktiválja a nagyítást, ami két ujjas mozdulattal növelhető, három érintéssel pedig a normál nézethez lehet visszatérni. Az iOS alatt három ujjal kell duplán megérinteni a kijelzőt, majd ott tartani az ujjainkat, és le vagy fel mozdítani őket. Egy dupla érintés három ujjal a normál nézethez visz vissza. Mindkét rendszeren a Beállítások, Kisegítő lehetőségekben kell nézelődni. 

 

Színek invertálása (Android, iOS)

Egyes könyvolvasó-appokban van éjszakai mód, azonban a legtöbb böngészőben és alkalmazásban nincs. Szerencsére mindkét mobilos rendszerben be lehet állítani, hogy fekete háttéren olvassunk fehér betűket. A színek invertálása funkcióval bármikor, bárhol elérhető ez a lehetőség, de persze a többi képnél igen vicces lesz a végeredmény. Androidon (Lollipop alatt) a Kisegítő lehetőségek, Színek invertálása opció a megoldás, míg iOS-en a Kisegítő lehetőségek, Színinvertálás funkció segít. 

 

Színek invertálása

 

Bónusz: mozgás csökkentése (iOS)

Az iOS-ben több vizuális effekt is van, ami a kijelzőnek egyfajta mélységérzetet hivatott adni. Míg ezek az elemek tetszetősek, addig van, aki számára megterhelőek, és szédülést okoznak. Szerencsére a Kisegítő lehetőségeken belül kikapcsolhatóak, a Mozgás csökkentése kapcsolóval. 

 

Nektek szokott problémátok lenni a szövegmérettel mobilon?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.