Hirdetés

50 éves a mobiltelefónia



|

Az 56-ban indult szolgáltatást már több mint 2,5 milliárdan használják

Hirdetés

Ötven évvel később már több mint 2,5 milliárd ember rendelkezik mobiltelefonnal a világon.

A mobilkommunikáció minden idők egyik legfontosabb technikai újításává, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés jelentős hajtóerejévé vált. Az 1956-ban kifejlesztett rendszer alapozta meg a jelenlegi szélessávú 3G hálózatok bevezetésének lehetőségét. Az első teljesen automata rendszert Mobiltelefóniának (MTA) nevezték, amelyet csupán néhány száz előfizető használt, főként magas fizetésű ügyvédek és orvosok. A semmilyen manuális ellenőrzést nem igénylő rendszerben a felhasználóknak mindössze a számokat kellett tárcsázniuk a telefonon.

A svéd távközlési hatóság számára kiépített rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátvitelt alkalmazott a végberendezés és a bázisállomás között, és körülbelül 100 felhasználót volt képes kezelni egyenként. A korai mobiltelefónia az autótelefonok működésére és az autóban mobilrádión keresztül folytatott hangkommunikációra hasonlított, a berendezések pedig távolról sem emlékeztettek a ma használt zsebméretű készülékekre. Az MTA rádióberendezés több mint 40 kg-ot nyomott, és a járműbe való telepítést szem előtt tartva tervezték meg.

A történelmi esemény 50. évfordulóját október 17-én ünneplik Stockholmban, a Mobiltelefónia ötven éve című, egy hónapig látogatható távközlési kiállítás megnyitásával. Ehhez kapcsolódik az október 26-án Stockholmban megrendezendő nemzetközi konferencia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.