Hirdetés

64 magos koprocesszor akár mobilokba is



|

Brutális teljesítmény lapul az Adapteva új lapkájában.

Hirdetés

Szokatlan fejlesztésről hullt le tegnap a lepel, ugyanis a csupán 5 főt foglalkoztató Adapteva bemutatta az Epiphany-IV névre hallgató társprocesszorát. Az egységben 64 darab, RISC utasításkészletű mag kapott helyet, a maximum 800 megahertzes frekvencián üzemelő feldolgozók együtt 70 gigaflopos számítási teljesítménnyel rendelkeznek.

 

Adapteva Epiphany-IV
Adapteva Epiphany-IV

 


Viszonyítása alapul az Epiphany-IV nyers számítási kapacitása körülbelül 45 darab Apple A5 központi egységének felel meg, és ami még döbbenetesebb, hogy a megoldás teljes terhelés alatt is csak 1 Wattot fogyaszt.


Mint fentebb említettük, az Adapteva lapkája RISC-alapú (Reduced Instruction Set Computing), így sajnos az inkompatibilis szoftveres környezetek miatt elsődleges processzorként nem lesz használható, ám ettől függetlenül a gyártó szerint specializált, komoly teljesítményt igénylő feladatok esetén társprocesszorként jó szolgálatot tehet majd. A 28 nanométeres csíkszélességű Epiphany-IV első tesztpéldányai a jövő év elején hagyhatják el a gyártósorokat, ám sajnos a chip tömeggyártása csak 2012 végén indulhat el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.