Hirdetés

7+1 IT trend 2013-ra - mi előre szóltunk!



|

Mi változhatna gyorsabban, mint az IT? Néhány trend idén is beérik és érdekes hosszú távú változások motorja lehet.

Hirdetés

Hozd az eszközöd!

Sok rendszergazdára idegrángás tör, ha arról van szó, hogy a dolgozók otthoni eszközeiket hozzák be a munkába, pedig egyre nagyobb igény van arra, hogy az otthoni kedvenceket (táblagépek, okostelefonok) napközben is babusgathassák a dolgozók. Több szempont ütközik a BYOD (Bring Your Own Device) koncepció kapcsán, mindenesetre már rendelkezésre állnak olyan eszközmenedzsment eszközök, melyekkel biztonságosan integrálhatók ezek a kütyük a vállalati IT struktúrába. Ha munkára is a sajátot használjuk, akkor csak a menedzselés költsége terheli a munkáltatót, az eszközt és a mobilszámlát a dolgozó fizeti, úgyhogy a munkaadó számára is kecsegtető lehet ez a felállás.

 

3D nyomtatás mindenütt

2012 legjelentősebb technológiái között tarthatjuk számon a 3D nyomtatást, köszönhetően az eszközök jelentős áresésének – azelőtt 20 ezer dollárba került az a masina, amit ma 3000-ért odaadnak. Ráadásul ma már nem csak az apróbb egyedi műanyag alkatrészek és prototípusok állíthatók elő egyedileg ilyen módon, a 3D printerek bevonulnak az orvoslás területére is.

 

Kihal a jelszó

Már egy évtizede dörömböl a dobhártyánkon a biometria, mely hamarosan – talán már jövőre is – nyugdíjba küldheti a jó öreg jelszavakat, legalább néhány területen. Egyre megbízhatóbbak az arc, hang és ujjlenyomat felismerő algoritmusok és ott a sci-fi filmek kedvence, a retina szken is, emellett érhálózat-elemző tenyérszkennerekkel is értek el komoly sikereket. Egyelőre még aggódunk pontosságuk felől, pedig lehet, hogy jobban járunk velük, mint a hanyagul kezelt jelszavakkal.

 

Okostévé forradalom

Már évek óta okosodnak a tévék, a régi modelleket is képesíthetjük egy külső boksz segítségével, de az áttörés még nem jött el. Pedig sokan Amerikában már nem reklámokon nőnek fel, hanem On-Demand videókon, ha a hullám elér idáig, nálunk is megváltozik végre a tévézés módja. Alkalmazásokkal tévézünk, melyek révén megkerülhetők a nagy-nagy filmforgalmazó cégek is és sok érdekes, egyedi filmalkotás a netes alkalmazások folyondárján kúszhat fel a dicsőség elefántcsont tornyába. (Uhh, ezért a szóvirágért elnézést kér a szerző, aki mégiscsak bent hagyta a cikkben, mert olyan giccses, hogy az már majdnem szép.) Vége az ócska töltelék csatornák uralmának és egyszer talán majd tényleg azért fizetünk csak, amiért megéri – legalábbis ha az on demand video nagyjai nálunk is szolgáltatnak majd.

 

Jön az online-osztály

Persze nem az általános iskolákra, inkább a felnőtt- és szakoktatásra gondolunk. Az Udemy, Udacity és Coursera alaposan kikövezték az utat ezen a téren, de nem csak az alkalmi, tematikus szakoktatás művelhető online. A Harvard, a MIT és a University of Phoenix is kínál online egyetemi kurzusokat és az itthoni főiskolák és egyetemek is fejlődnek ezen a területen, hamarosan otthonról megszerezhetők lesznek – néhány vizsgától eltekintve – egyes diplomák.

 

Hódítanak a letisztult kezelőfelületek

Már rég ezt az irányvonalat nyomja az Apple és most a Windows 8 megjelenésével a Microsoft is erősíti a trendet. A jövő év kezelőfelületei még inkább letisztultak lesznek, mentesek a díszítő elemektől. Ebbe az irányba mutatnak a Unity lencséi vagy még inkább a Win8 csempéi is.

 

Netünk fénye

A munka- és üzletmenet szempontjából bizony egyre alapvetőbb a megbízható internet kapcsolat. A munka sokszor online platformokon (pl. CRM rendszerek) zajlik, ha ezek nem elérhetők akkor semmi sem halad előre. Ha pedig leáll a cég weboldala, azzal elég sok bevételtől eshet el, ráadásul a nagyobb szolgáltatók leállása tömegesen kihathat azokra, akik adatokat vesznek át tőle – gondoljunk csak arra, mennyi gondot okoz egy Facebook kiesés a milliónyi weboldalba ágyazott Like és Megosztom gombok miatt.

 

+1 hazai: közművezeték adó

Eddig nem egy projekt irányult a kistérségek és általában vidék internet-ellátottságának javítására és sikerrel: Magyarország sok nyugati országot is megelőz az internet hozzáférés penetrációját tekintve és az árak nemzetközi viszonylatban elég alacsonyak. No ennek vet véget a közművezeték adó, mely nem csak a gázra, de az internetre is vonatkozik, jöjjön az telefonon vagy kábelen (a műholdas összeköttetésre majd kitalálnak valami mást.) 2013-ban valószínűleg vidéken drágul majd leginkább az internet, elmaradhatnak beruházások és lemaradhatnak falvak. Egyetlen reményünk a mobilnet lehet majd, de közvetve ezt is sújtják a rendelkezések, még ha tört arányban is, hiszen a bázisállomásokig is el kell juttatni valamiként az adatokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.