Hirdetés

A felbontás bajnoka - Nokia Lumia 1020 teszt



|

A Nokia PureView kamerájának megjelenése óta nem tud kikopni a köztudatból az a téveszme, hogy az embereknek szüksége van egy kezelhetetlenül nagy felbontású fényképezőgépre a telefonjukon.

Hirdetés

Valószínűleg ezt az érzést ugyanaz a génhiba okozhatja, mint azt, hogy némelyek sokszáz lóerős terepjáróval járnak szinte kizárólag a belvárosban.

Rendben, ez a példa egy picit sántít, mert a Lumia 1020 teljesítményét összegezve inkább azt kellett volna írnom, hogy olyan ez, mintha valaki a belvárosban 1.2-es, dízel motoros terepjáróval közlekedne. Hogy miért írom ezt?

Mutatós kivitel, hatalmas, nagy felbontású szenzor

 

Kifejtem:

A telefonban (fényképezőben?) kétmagos, magonként 1,5 GHz-en ketyegő Qualcomm Snapdragon MSM8960-as SoC a hozzá tartozó Andreno 225-ös GPU és 2 GB RAM található. Ez a hardver a Windows Phone rendszert játszva elfuttatja, hiszen ennél láttunk gyengébb WP-s készüléket, nem is keveset. Amikor azonban azt szeretnénk, hogy a készülék kezelje a szenzor által leképezett, akár 38 megapixeles képeket is, akkor bizony beüt a „lóerő hiány”. Elfelejthetjük a bulihelyeken készített sorozat képeket, és sporteseményre sem ez a megfelelő készülék, kivéve talán a sakk tornákat. Folyamatosan nyomva tartott elsütőgomb mellett ugyanis a konkurencia készülékeinek másodpercenkénti 7 képe helyett itt kb. 3 másodpercenként készül el egy fotó.

A Snapdragon SoC nehezen boldogul a 38 megapixeles képekkel

A Lumia 1020 igazán nagy durranása pedig csakis a kamera. A 41 megapixeles szenzor 1/1,5 hüvelykes, ami kimondottan nagynak számít. Ez szinte garantál egy viszonylag jó, és zajmentes képet, amivel a 1020 mindenképpen kiemelkedik a kamerás telefonok világából és egy picit bele is lóg a kiskompaktok közé. A 41 megapixeles felbontást egyébként nem fogjuk elérni, a képaránytól függően 38 vagy 34 megapixeles (4:3 és 16:9) felvételeket fogunk tudni készíteni.

A történet másik része a szenzor előtt levő lencserendszer, amely hat tagból áll. Ebből az első üvegből készült, a maradék öt pedig precíziós módszerekkel megformált plasztik. Az optikai képstabilizációt teljesen új módszerrel oldották meg, a Lumia 920-ban használt, helyigényes, rugókkal csillapított rezgés helyett most apró motorok mozgatják a lencséket, miközben számos szenzor figyeli, hogy milyen intenzitású és irányú a kezünk remegése.

Hirdetés

A hardveres csodák mellett a Nokia az oversampling technológiát is beépített a készülékébe. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy a mintegy mellékesen megalkotott 5 megapixeles képeket nem 5 megapixelesként képezi le, hanem a teljes felbontását felhasználja ezekhez is, és az így kapott, akár 38 millió pixelből nyeri ki a „legjobb” ötöt. Ezért aztán a kezelhető méretű kép tényleg szép minőségű lesz, és a túlzó mérető rögzített képekből adódóan eleve egy szép zoom funkciót is kapunk, hiszen, ha egy ekkora képbe belenagyítunk, akkor az egészen sokáig húzható minőségromlás, és fókuszeltolódás nélkül. 5 megapixeles képeknél ez háromszoros, 720p-s videóknál pedig akár hatszoros zoom is lehet.

1080p-s videókat is lőhetünk vele
 

A videóknál maximum 1080p felbontású filmek rögzíthetőek, s bár a beállítások között van manuális fókusz, ezt csak a felvétel megkezdése előtt lehet állítani. A folyamatos autofókusz viszont nem hiányzik, és majdnem mindig működik is. Ez egyébként az egyik gyengéje a készüléknek, ugyanis a fókusz ideje mind videó, mind fotó készítésénél pont olyan hosszú, hogy ha nem élesítünk jóval előre, bizony könnyen lemaradhatunk a Pulitzer-díjas képekről.

A fényképek minél szebb megtekintéséhez a készülék egy 4,5 inches AMOLED kijelzőt használ, melynek felbontása 1280 x 768 pixel. Az előlapot természetesen Gorilla Glass 3 védi, ami remélhetőleg azt jelenti, hogy nem fogunk egyhamar karcokat látni a felületen.

Fotók a tesztkészülék "Képek" mappájából

A telefon funkciók felsorolása tulajdonképpen nagyon egyszerű, hála a WP teljes mértékű uniformizálásának. Ugyanis itt elég annyit írni, hogy fogjunk egy korábbi hasonló tesztet, és olvassuk el újra az ide vonatkozó részt. Ajánlom például a Lumia 925-ösről szóló írásunkat. Az egyetlen igazi különlegesség ezen a fronton is a fényképekhez kapcsolható. Ez pedig a Nokia Pro Cam app, ami egyedülálló kezelhetőséget biztosít a fotósoknak, ugyanis az ISO érzékenységtől a fehéregyensúlyon át akár a zársebességet is beállíthatjuk a segítségével kényképezés előtt.

Mindent összevetve a Nokia 1020 egy tényleg nem mindennapi készülék, ami azoknak a felhasználóknak való, akik eddig keveselték a telefonjukon található kamera beállítási lehetőségeit, illetve felbontását. Ők most bizonyosan elégedettek lesznek, ha kifizetik a kissé borsos árat – ami azonban még mindig alatta marad mondjuk a legújabb Apple telefon árának. Aki viszont egy olyan telefont keres, amit telefonálásra, és alkalmi fotózásra használna – tehát amire való -, annak nem ez az ajánlott vétel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.