Hirdetés

A képernyőméret többé semmit sem jelent



|

A szokatlan képernyőarányok és a keskeny keretek miatt többé semmit nem jelent önmagában a kijelző mérete - nehéz lesz megtippelni, melyik okostelefon mekkora.

Hirdetés

Hosszú évek óta az alapján ítéljük meg egy okostelefon méreteit, hogy mekkora kijelző került bele. Ez gyakorlatilag az eredeti iPhone-tól kezdve működő módszer volt, egészen a 6 hüvelykes phabletek megjelenéséig. 

Hirdetés

A Huawei Mate 9 azonban már remekül jelezte, hogy egy 5,9 hüvelykes képernyővel szerelt okostelefon is lehet kisebb, mint az 5,5 hüvelykessel ellátott iPhone 7 Plus. Az LG G6 érkezése még jobban bonyolítja a dolgokat, az Android Central pedig külön foglalkozott ezzel a témával. 

Az oldal szerint több okból is ideje új mérőszámot keresnünk a viszonyításhoz. Az egyre vékonyodó keretek miatt ugyanis egy 6,4 hüvelykes képernyővel ellátott modell is lehet akkora, mint egy normál 5,7 hüvelykes (Xiaomi Mi Mix). 

Az egyre szokatlanabb, 2:1-es kijelzőarányok (LG G6, Samsung Galaxy S8) pedig tovább bonyolítják a helyzetet, és lehetetlenné teszik az összehasonlítást képernyőméret alapján. 

A 16:9-es képarányú eszközöknél (amik a legtöbb tévét és monitort követik) ez nem volt ilyen nagy gond - ezek általában 1280 x 720, 1920 x 1080 vagy 2560 x 1440-es felbontást kaptak. Az LG G6 azonban 2880 x 1440 pixellel dolgozik, 18:9-es (2:1-es) képaránnyal. 

A BlackBerry KeyOne sem szabványos a maga 1620 x 1080-as, 4,5 hüvelykes kijelzőjével, ami 3:2-es arányt jelent. A gyakorlatban egy LG G6 149 x 72 x 8 milliméteres és 163 grammos, a KeyOne 149 x 72 x 9 milliméteres és 180 grammos. Vagyis méretben egyformák, de az egyikben 5,7, a másikban 4,5 hüvelykes a kijelző. 

Ennek ellenére valószínűleg a legtöbben a képernyő átmérőjét veszik majd alapul még egy ideig - pedig egyre fontosabb lesz a tényleges fizikai méretet, esetleg egy új arányszámot bedobni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.