Hirdetés

A kezünkben járt a Nokia E90 Kommunikátor



|

Hirdetés

Első kézbevételkor egyfajta katarzist vártam, de ez sajnos elmaradt. Az anyagok kellemesek, a színek passzolnak. A telefon alapvetően szélesebb és kissé rövidebb lett, így egy kézben összecsukva egy leheletnyivel kényelmetlenebb a használata, mint a 9500-nak. A külső és a belső kijelző is csodálatos a maga nemében, bár első sorban a 800 pixel széles belső LCD az izgalmasabb. A színmélységgel egyik oldalon sincs probléma, a kontraszt megfelelő, a szövegek jól olvashatóak. A Series 60 kezelőfelületnek köszönhetően egységesen ugyan az jelenik meg mindkét kijelzőn, csak a belsőn jóval nyújtottabb a kép széltében. A szétnyitás több fázisban is megoldható: vagy teljesen kilapítjuk a készüléket vagy laptop-szerűen oldjuk meg a használatot. A Symbian operációs rendszer határozottan gyorsabbnak tűnt, mint a Nokia 9500 esetében, az alkalmazások gyorsabban indulnak el és érezhetően fürgébben reagál a parancsokra. Sajnos a szövegbevitel már korántsem annyira kényelmes, mint a 9500 esetében: a gombok kisebbek és érzésem szerint sokkal keményebbek lettek.
Az adatkommunikációs lehetőségek terén a HSDPA, a 3G, a WiFi, a Bluetooth és az infra mellett még egy beépített GPS adóvevőt is találunk, amelyhez a Nokia biztosítja a térképeket - hangos navigálásért fizetnünk kell. A hátlapon található kamera 3,2 megapixeles - nem Carl Zeiss! - és autófókusszal is el van látva. Az Office dokumentumok közül jelenleg csak a 2000-es verzió fájljait képes elolvasni - ezt mostanában orvosolják. A próba során természetesen sikerült lefagyasztani, de ne feledjük, hogy ez a készülék leghamarabb csak 2007. május - június magasságában lesz kapható a boltokban; hozzávetőlegesen 750-800 eurós kártyafüggetlen árat jósol a Nokia. A telefon hazai változata nem csak magyar nyelvű szoftvert, hanem teljes magyar nyelvű QWERTY billentyűzetet is kap. A specifikáció szerint 10 év kemény küzdelem (Nokia 9000 - 1996) után sikerült megoldani, hogy az akkumulátor rezegni is tudjon.
Az e-mail kliense egyaránt támogatja a pull és a push technológiákat is, tehát a bejövő levelek vagy valós időben azonnal jelennek meg a telefonunk kijelzőjén vagy mi indíthatjuk el a lekérdezést a szerverről. A hölgyek számára egy bordó verzió is a piacra fog kerülni, de az alap értékesítési csomagban a barna kap majd helyet. A bemutatón egy ezüst elő- és hátlappal felszerelt verzió is járt a kezemben. Kamera nélküli verzió (lásd E50) érkezéséről egyelőre nincs hír.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.