Hirdetés

A leggyakoribb Android-problémák megoldásai

|

Néha a legokosabb telefon is bután kezd el viselkedni; tippjeinkkel segítünk visszaterelni készülékedet a helyes működés irányába.

Hirdetés

Viszonylag egyszerű elsajátítani az androidos készülékek használatát, egy idő után pedig hajlamosak vagyunk egyenesen azt hinni, hogy semmi nem sülhet el balul okostelefonunk működtetése közben. Pedig a modern operációs rendszerek és a komoly hardverek elegyéből létrehozott hordozható „zsebszámítógépeket” a PC-khez hasonló elővigyázatossággal és hozzáértéssel érdemes kezelni; a mobiloknak elég egyetlen rossz mozdulat, és képernyőjük simogatása a felhasználók számára valódi rémálommá válik. Szerencsére a folyamatosan érkező frissítésekkel a gyártók és a Google is igyekeznek kijavítani a rendszerben rekedt hibákat, a felhasználó mulasztásából fakadó problémákra pedig az internetet böngészve legtöbbször találhatunk megoldást. Megkíméljük olvasóinkat e sokszor hosszadalmas megoldáskeresési procedúrától: egy csokorba gyűjtöttük a leggyakrabban előforduló droid-meghibásodásokat, és megmutatjuk, hogyan lehet egyszerűen megszabadulni tőlük.

Hirdetés


Cammogó rendszer

Az Android egyik legnagyobb hibája, hogy a rendszer olykor (általában optimalizálatlanság miatt) lassan reagál tulajdonosa instrukcióira. Mivel alapvetően az alsó kategóriás modelleknek is viszonylag folyamatosan kellene futtatniuk a mobil-OS különféle változatait, bizony el kell gondolkodnunk azon, vajon nem hanyagoltuk-e el túlságosan a készüléket. A rendszer ugyanis (akárcsak a számítógépek operációs rendszerei) igényli az újraindítást; megeshet, hogy mi ehhez képest hetekig futtattuk megszakítás nélkül az Androidot. Pedig a felfrissítő restart kiüríti telefonunk szemetesládáját, és eltávolítja a memóriában rekedt alkalmazásokat is, így mobilunk újult erővel láthatja el asszisztensi feladatait.


Androidos készülékünk lomhaságát okozhatja még az is, ha kezdünk kifogyni a rendelkezésre álló tárterületből. A felhasználói felület legtöbbször figyelmeztet, ha nincs elegendő hely adataink tárolására mobilunkon, sőt, egy bizonyos szint alatt már a telepítések is a tiltólistás tevékenységek közé kerülnek. A legegyszerűbben úgy orvosolhatjuk ezt a problémát, ha elkezdünk megszabadulni a telepített, ám ritkán használt fájloktól, vagy ha készülékünk kialakítása engedi, elkezdhetjük memóriakártyánkra is áthelyezni a sokszor számítógépes alkalmazásokat megszégyenítő méretű applikációk „mozgatható” elemeit. Ha már sikerült egy kis helyet felszabadítanunk, érdemes lehet egy kis szoftveres segítséghez folyamodni – a megfelelő programmal a teljes memóriabankunk áttekintését, valamint a felesleges fájlok felkutatását is egy füst alatt végrehajthatjuk. A DiskUsage nevű applikáció a telepítést követően átnézi legzsúfoltabb mappáinkat, ám a keresést követően az eltávolítást már saját kezűleg kell elvégeznünk. Összetett takarítást hajthatunk végre a Clean Master és a CCLeaner applikációkkal is, melyek a PC-s karbantartó csomagok alaposságával és sokszínűségével rendelkeznek, emellett pedig rendkívül könnyedén használhatóak, és hatékonyan látják el a rájuk bízott feladatokat.

Telített memória: a legzsúfoltabb szektorokhoz navigál a DiskUsage app


A lassulást okozhatja még készülékünk vírusfertőzöttsége is. A népszerű rendszerekre ugyanis viszonylag gyorsan megjelennek a kártékony kódok, a rosszindulatú programok készítői pedig szívesen támadnak meg egy olyan platformot, amelyen a felhasználók legféltettebb digitális adatainak jó része megtalálható. Éppen ezért fontos, hogy az okostelefonon folyamatosan szolgálatot teljesítsen egy hivatásos vírusvadász. Az ingyenes applikációk is kellő hatékonysággal fékezik meg a telefonunkat behálózni készülő kártevőket, ám a fizetős applikációk (például a lapunk mellé ajándékba adott ESET Mobile Security) szolgáltatásai a legtöbb esetben messze túlmutatnak az egyszerű rendszer-monitorozáson.


Képtelenség

A megjelenítő is komoly hibaforrás lehet, ha nem az elvárt módon reagál érintéseinkre. Természetesen nem csupán a fizikai behatást szenvedett, „pókhálós” kijelzők rakoncátlankodnak, az egészséges panelek tulajdonosai is meglepően gyakran tapasztalhatnak problémát. Az egyik legtöbb esetben előforduló megjelenítő-hiba, hogy a kijelzőre helyezett ujjunkra egyáltalán nem, vagy a képernyő egy másik pontján reagál a panel. Az esetek döntő többségében a töltő zavar be a telefonpanel működésébe, így az áramforrásról lecsatlakoztatva azonnal meg is oldódik a problémánk.


Néha előfordul, hogy a bekapcsológomb megnyomására a kijelző nem villan fel, ilyenkor érdemes néhány másodpercet várni, majd újrapróbálkozni. Ha így sem sikerül működésre bírni a kijelzőt, próbálkozzunk a készülék újraindításával, legvégső esetben pedig (amennyiben a telefon kialakítása lehetővé teszi) távolítsuk el az akkumulátort, majd helyezzük vissza, és próbálkozzunk az eszköz bekapcsolásával.


A [Fejlesztői lehetőségek] megjelenítésével szintén hozzáférhetünk néhány hasznos funkcióhoz. A menüpont a legtöbb mobil esetében alapértelmezésként rejtve pihen, mert az itt található funkciók nem megfelelő használatával búcsút inthetünk készülékünknek. A menüpont megjelenítéséhez navigáljunk a [Beállítások] menü [A telefonról] sorába, majd a megnyíló felületen a Build-számot érintsük meg néhányszor (egy számláló jelzi majd, mennyi érintés kell még a cél eléréséhez), mígnem a telefon gratulál nekünk a fejlesztői státusz eléréséhez. A kibővített beállítási lehetőségeket, valamint az egyes eszközöket az újdonsült kategórián belül csoportosítva találhatjuk, azonban járjunk el maximális körültekintéssel az elérhető billentyűk kipróbálásakor, egy ártatlan telefon élete lehet a tét.

 

Blokkolt hívások

A legtöbb szolgáltató nem támogatja automatikusan a beszédhívások blokkolását, ám néhány készülék rendelkezik az ehhez szükséges funkciókkal. A leggyakrabban a [Kapcsolatok], illetve a [Tárcsázó beállításai] között találhatjuk meg a zaklatásszűrőt, melyen többféle blokkolási módot is beállíthatunk, megelőzve többek között a magántelefonszámon zaklatókat. Ha készülékünk esetlegesen mégsem rendelkezik ezekkel a funkciókkal, a Google áruházából néhány kattintással megszerezhetjük a megfelelőt. A Calls Blacklist telepítése jó megoldás lehet, ha szeretnénk megszabadulni bizonyos telefonszámoktól.

Blokkolt hívások: a Calls Blacklist segítségével villámgyorsan konfigurálhatjuk a tiltólistát


Gyorsan merülő akku

A kijelzőméretek és technológiák bűvöletében telefonvásárláskor megfeledkezhetünk egy rendkívül lényeges komponensről, az akkumulátorról. Bár egyre nagyobb akkumulátorkapacitással rendelkeznek a mai telefonok, még most is gyakran előfordul, hogy egy mobil gyorsabban felemészti a telep tartalmát, mint arra számítanánk. Legtöbbször ilyenkor is saját figyelmetlenségünknek köszönhetjük, ha pirosba fordul a készülék akkumutatója, ugyanis a nem megfelelően kikapcsolt alkalmazások, a különféle, erőforrás-igényes élő hátterek és a folyamatosan csatasorban álló érzékelők hatalmas szeletet haraphatnak ki akkunkból. A szenzorok mellett a kijelző is jelentős szerepet játszhat telepünk korai lemerülésében, főként, ha nem bánunk megfelelően a megjelenítő háttérvilágításának szabályozógombjával. Szerencsére a legtöbb gyártó már kínál valamilyen jellegű energiagazdálkodási funkciót, melyek segítségével szükség esetén minimalizálhatjuk rendszerünk igényeit. Persze ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy készülékünkön előtelepítve pihenjen a takarékos üzemmód gombja, érdemes lehet a Play Áruház kínálatában körülnéznünk, számtalan applikáció kínál ilyen jellegű szolgáltatást. Az egyik legjobb akkuőrző a Battery Doctor névre hallgató program, amely egyszerű kezelhetőséget és figyelmetlenségünk esetén emlékeztetőket is küld a programok bezárásáról.


(Nyitókép: Daniel X. O'Neil)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.