Hirdetés

A legjobb billentyűzetes tablet tokok



|

Megfelelő kiegészítővel egy tabletből is lehet hibrid PC, lokalizált billentyűzetes tokokat próbáltunk ki.

Hirdetés

A legtöbb valamire való táblagép rendelkezik Bluetooth adapterrel, így kézenfekvő választás lehet egy tokkal egybeépített billentyűzet. Pláne, ha munkáról vagy komolyabb mennyiségű szöveg begépeléséről van szó. Ezek a megoldások az érintőkijelzőnél lényegesen gyorsabb és pontosabb szövegbevitelt kínálnak, illetve bizonyos esetekben a tokkal kombinált billentyűzetek védelmet is jelenthetnek a gépünk számára. Magyarországon sajnos egyetlen kezünkön meglehet számolni, hogy hány olyan megoldás van, ami magyar ékezetes karaktereket tartalmaz. Most ezekből mutatunk be párat.

Hirdetés

Alcor KB70

Az összeállítás legolcsóbb szereplője az Alcor KB70, aminek 4000 forintos ára csak töredéke egy komolyabb tok vagy billentyűzet árának. Ezért a pénzért egy klasszikus műbőr megoldást kapunk, ami teljesen univerzális. Elvileg bármilyen típusú és kialakítású 7 hüvelykes táblagéphez használható. Illetve csak majdnem. Sajnos iPad Minihez garantáltan nem lesz jó, mivel csak USB porttal rendelkező megoldásokat támogat. Mivel pár ezer forintért szó sem lehet drága Bluetooth adapterről - pláne nem beépített akkumulátorról - elégedjünk meg a két csatlakozófejet is tartalmazó micro- és miniUSB portokkal. Itt nincs varázslat, lényegében ezzel működik a tok alsó felébe épített billentyűzet. Ennek legfőbb hátulütője a kábellel történő bajlódás és a tablet akkumulátorának merítése. A szigetes felépítésű, apró gombokból álló keyboard jól használható, méretéből adódóan azonban főként netbookszerű élményt tud csak nyújtani. Nagyobb kezű felhasználónak szokni kell ezt is, a vakon gépelést el lehet felejteni.

A billentyűzet kiosztása teljesen lokalizált, a legtöbb gomb megfelelő helyre került, ráadásul ezek a lehetőségekhez képest nem is lettek összenyomorítva. A kritikus pont általában a hosszú „í” betű, ami itt szerencsére balra, az y-gomb mellé került. Az ö, ú és á ellenben lecsúszott a kurzor nyilak mellé, ezt mindenképpen szokni kell. A tok használata nagyon kényelmes, szétnyitás után a tabletet öt pánt tartja a helyén, a tartó felső részét pedig egy kis füllel lehet kitámasztani. Ennek alapvetően egy fix állása van, de kis ügyeskedéssel lehet még a kijelző dőlésszögével is játszani. Mint a legtöbb tokot, ezt sem tudjuk majd ölben használni, ilyenkor könnyen előre bukik a kijelző és becsukódik a KB70.

Asztalon egész jól lehet boldogulni vele, de padon vagy az ölünkbe fektetett táskán is bevethető. Extrából itt sincs sok, talán megemlíthető a mágnesen zárófül, illetve a rugós és állítható tartófüles megoldás, amivel a tablet pozícióját módosíthatjuk a tokon belül. 4000 forint nem sok érte, bátran ajánlhatjuk olcsóbb androidos gépek mellé.

Ára: kb. 4000 forint

 

Trust Executive Folio Stand with Keyboard for iPad

A Trust terméke azoknak szól, akik notebookszerű élményt szeretnének átélni kedvenc iPad gépük segítségével. A sötét színű műbőr tok egyrészt tartja és védi a tabletet, másrészt egy teljes méretű és értékű mágnesesen lepattintható QWERTY billentyűzet is tartalmaz. A tok funkció nagyon jó, szétnyitva leginkább könyvre emlékeztet a Trust megoldása. A tabletet tartalmazó fedlapot hátrahajtva egy kis támasztóval ékelhető ki a kijelző, így kapjuk végül a notebook jellegű kialakítást.

Jó pont, hogy a Trust Executive Folio Stand kijelzőjének dőlésszöge kedvünk szerint állítható, rossz pont, hogy ölben ez a konstrukció sem használható. Nyitott állapotban a magyar kiosztású Bluetooth billentyűzeté a főszerep, amit egy vékony belső akkumulátor működtet. A csomagolásban kapunk egy miniUSB kábelt, ezzel tölthetjük a billentyűzet testében meghúzódó aksit. A párosítás gyorsan és könnyen megoldható, készülékünk Bluetooth adapterét kell csupán aktiválnunk és a billentyűzetet bekapcsolni. Ezután a tablet kijelzőjén megjelenő biztonsági számot kell begépelnünk, és már kezdődhet is a szövegszerkesztés.

A Trust gépelési komfortja jó, de azért nem űberel egy 13 colos notebookot vagy egy normál méretű billentyűzetet. Ez leginkább egy 10-12 hüvelykes netbook klaviatúrájának kényelmét biztosítja, de a toknak azért vannak hátrányai is. Nagy kézzel például szokni kell a gépelést és oda kell figyelni, hogy mindig a megfelelő gombot találjuk el. Ez főleg sötétben problémás, elsőre nekünk sem mindig sikerült. Ettől függetlenül szerettük ez a terméket is, az ékezetek jó helyen vannak, a hosszú „í” is bal oldalt található. A beépített aksi korrekt, egy töltéssel akár egy teljes hónapot is kihúzhatunk. A tok nem követi el a tipikus hibákat, jó a minősége és kivágták a kameranyílást is. Hátrányként még a vastagságot tudjuk felróni neki, emiatt az általunk is tesztelt iPad 4 a háromszorosára hízott.

Ára: kb. 13 000 forint


Genius LuxePad 9100 Ultra-Thin Bluetooth Keyboard for Tablet PC

A Genius kicsit másképpen közelítette meg a táblagépek tárolását és a kényelmes szövegbevitel kérdéskörét. A gyártó itt is teljesen lokalizált magyar nyelvű klaviatúrát és sötét színű tokot kínál, ellenben ez a megoldás már a 7-8 és 10 colos gépekhez is használható. A táblagépet – legyen az iOS, Android vagy Windows alapú – itt nem tokba kell bújtatni, csupán neki kell támasztani a sátor alakúra hajtogatott tartónak. A tok ugyan ötletesen lett kitalálva, viszont itt nem a gépet, hanem csak a billentyűzetet tarthatjuk benne. A klaviatúra nem is kapcsolódik a szerkezethez, szabadon tologatható az asztalon. Mivel itt Bluetooth kapcsolattal ellátott modellről van szó, lényegében bárhonnan gépelhetünk. Tesztünk szerint akár egy 6 méteres szoba végéből is vezérelhető a tábla, ami zenelejátszásnál jöhet jól.

A magyar nyelvű billentyűzet nagyon kényelmes, talán az egyik legjobb a kategóriáján belül. A Trust Executive Folio Stand-től eltérően szigetes elrendezésű gombokat kapunk, amit nagyobb kezű felhasználók is eredményesebben használhatnak. Tapasztalataink szerint vakon gépeléskor is könnyebb beazonosítani a gombok széleit, kevésbé nyomunk meg egyszerre két vagy három egymáshoz közeli gombot. A LuxPad 9100 legnagyobb negatívuma, hogy útközben és ölben ez is nehezen használható, minősége viszont elfogadható, akár még HTPC-hez is nyugodt szívvel ajánlhatjuk.

Ára: kb. 12 000 forint


Ghoo Keyboard

A Ghoo Keyboard leginkább az Apple gépekhez illik, egy ezüst iPad például kifejezetten jól mutat benne. Itt nem egy klasszikus bőrtokba épített billentyűzetet kapunk a pénzünkért, hanem egy spéci klaviatúrát, amibe csak bele kell állítani a táblagépet. A billentyűzet tetejénél egy vékony gumisín található, amibe a legtöbb 10 hüvelykes tablet alja belepattinható. A csomag részét képezi még egy USB kábel is, amivel PC-ről vagy notebookról tölthetjük újra a beépített Li-ion akkumulátort. Mivel ez is Bluetooth 3.0 kapcsolatot használ, viszonylag sok energiát fogyaszt. Nálunk egy töltéssel három hetet bírt ki, ez pedig átlagosan napi 1-2 órás használatot jelent.

A billentyűzet érdekessége, hogy az Fn funkciógombokon kívül ellátták Home gombbal is, ami segít gyorsan visszalépni a kezdőképernyőre. A tervezők kínosan ügyeltek a megvalósításra is, a könnyű Ghoo Keyboard ellenáll az általános behatásoknak, így egy kisebb eséstől vagy ütéstől sem lesz baja. A gombok ezenfelül por és vízállóak, ha véletlenül ráborítunk pár korty vizet, akkor sem kell majd pánikolni. A konstrukció egyetlen szépséghibája, hogy igen macerás utaztatni. Mivel külön eszközről van szó, ezért előbb szét kell választani a tablettől és valamilyen táskát kell szerezni, amibe befér majd a tablet és a billentyűzet is. Ez napi használat mellett nem túl praktikus, sőt elég kényelmetlen. Ezt a kiegészítőt főként annak ajánljuk, aki fix helyen szeretné használni gépét, mondjuk főként munkahelyen, vagy otthon az íróasztalon. A 10 000 forintos ár nem kevés érte, pláne, ha egy olcsó androidos tablethez viszonyítjuk. Cserébe viszont minőségi billentyűzetes dokkolót kapunk, ami látszólag strapabíró, évek múlva is működni fog.

Ára: kb. 10 000 forint


A választék csak elméletileg bőséges

A tabletekhez vásárolható billentyűzetek és ezek tokkal kombinált változataiból elvileg Dunát lehetne rekeszteni, sajnos azonban a magyar kiszerelés alaposan leszűkíti a kínálatot. Mielőtt vásárolunk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt példány kompatibilis-e a gépünkkel. Egyrészt vezetékes kapcsolat esetén ellenőrizzük a csatlakozók típusát, másrészt vegyük elő a centit és méricskéljünk egy kicsit. Sok gyártó egyáltalán nem tünteti fel a pontos méretet, csak azt írják a csomagolásra, hogy 7 vagy 10 hüvelykes tablethez jó. Bizonyos esetekben pedig gond lehet abból is, hogy az oldalsó gombokat nem tudjuk beszerelés után elérni, vagy mondjuk a hátsó kamerának nincs kialakítva külön nyílás. Mi a felhasználási szokásoktól függetlenül a bőrtokos, könyvszerű megoldásokban hiszünk. Ezek ugyan jelentősen vastagabbá teszik a gépet, de egy egységes és kompakt rendszerré állnak össze, kényelmes a szállításuk és megvédik a tabletet a külső behatásoktól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.