Hirdetés

Kiderült, miért vették meg Ballmerék a Nokiát



|

Redmond azt reméli, hogy a Nokia felvásárlásával a mostaninál jóval nagyobb szeletet hasíthat ki magának az okostelefon-piacból.

Hirdetés

A Nokia ma délután, egy részletes sajtótájékoztató keretében számol be arról, miért döntött úgy, hogy 5,4 milliárd euróért felvásárolja a Nokia mobil divízióját. A The Verge egy, a cég befektetőknek szóló oldalán megjelent prezentációra hivatkozva azt írja, máris tudni, mi áll az akvizíció hátterében: a szoftvercég azt reméli, hogy egyik legfontosabb készülékgyártójának bekebelezésével komoly összegeket spórolhat a gyártáson, és jelentősen növelheti saját fejlesztésű mobil platformja, a Windows Phone piaci részesedését.

A cég elsősorban tengerentúli (Amerikán kívüli) pénzekből finanszírozná az ügyletet – így az osztalékra ácsingózó részvényeseket is megnyugtathatná. Ambiciózus célt tűztek ki maguk elé: 2018-ig a jelenlegi négy százalékról 15 százalékra szeretnék növelni okostelefon-piaci részesedésüket.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Microsoft 3,79 milliárd eurót fizet a Nokia Eszközök és Szolgáltatások üzletágáért és további 1,65 milliárdot a cég teljes szabadalomportfóliójának tíz éves licenceléséért. A szerződés értelmében az amerikai vállalat valamennyi új termékében felhasználhatja a finn gyártó jogvédett találmányait, valamint a HERE navigációs megoldást – igaz, utóbbiért éves díjat kell fizetnie.

A redmondiak hosszú távú stratégiájuk kulcselemének tartják a térképészeti és térinformatikai szolgáltatásokat, mint írják, szükség van egy „hatékony alternatívára a Google-lel szemben” és „egynél több »digitális világtérképre«.” A cég illetékesei szerint a Nokia szabadalomportfóliója rendkívül értékes – a „top kettő” egyike, ha vezeték nélküli technológiákról van szó –: arra számítanak, hogy komoly bevételekre tehetnek szert a korlátozás nélküli használatukkal. Igaz ugyan, hogy a cég egyelőre „csak” tíz évre kötötte le a licencjogokat, de a megállapodás lejártát követően akár meg is vásárolhatja az egész pakkot.

Hirdetés

Nyilvánvaló, hogy a Microsoft legfontosabb célja a Windows Phone-platform részesedésének jelentős növelése. A gyártó évek óta szeretne valóban releváns szereplővé válni a mobil operációs rendszerek piacán, de a komoly problémákkal küzdő BlackBerryt is csak nagy nehézségek árán tudták befogni idén májusban.

A redmondiak siettek megnyugtatni a partnereiket: a Nokia felvásárlása ellenére továbbra is elkötelezettek a velük együttműködő gyártók mellett. Véleményük szerint csak úgy tudják igazán felfuttatni a platformot, ha „remek Nokia termékeket” gyártanak és megpróbálnak nagy részesedést szerezni a piacon. A Microsoft szerint, ha sikerül megvetniük a lábukat, a „hűséges gyártók” is jól járnak majd.

A menedzsment bízik abban, hogy az akvizíció 2014-es lezárását követen 18 hónapon belül optimalizálhatják a kiadásaikat, minek köszönhetően éves szinten cca. 600 millió dollárt spórolhatnak majd. A prezentációból kiderül, hogy a Microsoft jelenleg kevesebb, mint tíz dollárt keres a Nokia készülékeken – ha viszont sikerül „házon belül” megoldaniuk a gyártást, akár negyven dollárra is nőhet ugyanez az összeg.

Az elmúlt években a Nokia Eszközök és Szolgáltatások divíziója nem sok nyereséget termelt, de az amerikaiak azt remélik, hogy ez a negatív tendencia megfordulhat – amint az okostelefonok és táblagépek összesített eladásai átlépik az 50 millió darabos „álomhatárt”. Tekintetbe véve, hogy a finnek az elmúlt negyedévben nagyjából 7,5 millió Lumiát értékesítettek, nem is tűnik annyira irreálisnak ez a cél. A Lumia-eszközök kiszállításai az elmúlt két és fél évben szédítő tempóban – negyedévenként cca. 40 százalékkal – nőttek globális szinten, ráadásul nemrég kiszivárgott, hogy a gyártó egy Windows RT-t futtató tabletet is piacra dob.

Érdemes megjegyezni, hogy a felvásárlás lehetővé teszi a Microsoftnak a Nokia-dizájnok és brandek – köztük a rendkívül népszerű Lumia és az Asha – használatát, sőt, az elkövetkező tíz évben a cég logóját is rátehetik a készülékeikre.

A redmondi gyártó az akvizíciónak köszönhetően az általa fejlesztett mobil eszközök hardver- és a szoftvergyártást is ellenőrzése alá vonta, és szabadon mazsolázhat a finn gyártó egyre értékesebbé váló szabadalmai között. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatójának leigazolásával végre egy valódi „mobilos menedzser” is csatlakozik a csapathoz, Steve Ballmer lemondása pedig – már ha sikerül megfelelő utódot találni a helyére – megnyithatja az utat a cég megújulása előtt. Komoly dolgok jöhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.