Hirdetés

A mobilnet veszélyei külföldön



|

Óriási mobilszámlákat hozhatunk össze, ha nem figyelünk oda, mikor lép fel mobilunk az internetre. Külföldön ez még nagyobb problémákat okozhat, ezért végigvettük, hogyan kerülhetők el ezek a balesetek.

Hirdetés

A roaming, magyarul barangolás, azt jelenti, hogy az itthon vásárolt mobilunkkal (és az abban lévő SIM-kártyával) külföldi hálózaton telefonálunk vagy forgalmazunk adatot. Ezt a szolgáltatónknak a külföldi operátorokkal kötött szerződései teszik lehetővé - mára a világ szinte minden országában megoldott a roaming. A barangolás folyamatai a végfelhasználó számára minden külső jel nélkül, gyakran automatikusan zajlanak, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi történik éppen mobilunkkal. Mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy ha azt akarjuk, hogy a roaming működjön, akkor annak a feltételeit minden külföldi út előtt érdemes még itthon tisztázni.

 

Mit tegyünk, mit ne?

 

Alaptétel, hogy a roaming drága. Ha külföldi hálózatból telefonálunk haza (vagy akár helyben tesszük ezt), ha mobilneteznénk például a spanyol tengerparton, az jóval többe fog kerülni, mintha itthon tennénk. Ennek okaiba mélyen most nem megyünk bele, csak annyit jegyzünk meg, hogy a különböző elszámolási rendszerek, végződtetési, összekapcsolási díjak drágítják a roamingot, ami a telefonáláskor még elviselhető, de az adatforgalom esetében - ahogy később ismertetjük - hajmeresztő árakért kapjuk a kilobájtokat; ez ellen a jelenség ellen az Európai Unió illetékes szervei folyamatosan harcolnak. Jelen cikkünkben a külföldi mobilnet-használatra koncentrálunk, hiszen ezen a téren könnyebb összehozni százezres számlákat.

 

 


Első és legfontosabb, hogy legyünk tisztában mobilunk tulajdonságaival és működésével. Ha ez nem világos, akkor járjunk utána, hogy az esetleg telepített alkalmazásaink fellépnek-e az internetre vagy sem, mikor, mennyit kommunikálnak és mennyi adatot fogyasztanak. Az adatroaminggal kapcsolatos problémák az utóbbi években megjelent okostelefonok esetében fordulnak elő leginkább, hiszen az egyes operációs rendszerek (vagy az arra telepített applikációk) elindíthatnak a háttérben olyan folyamatokat, amelyek adatforgalommal járnak.


A legbiztosabb megoldás, ha a szolgáltatónknál egyszerűen letiltjuk az előfizetésünkhöz tartozó mobilnetet, aminek hátránya, hogy visszaérkezéskor azt újra aktiváltatni kell. Ennél jobb megoldás, ha magunk gondoskodunk arról, hogy a mobil ne találjon utat az adathálózat felé. Az újabb mobilos rendszerekre (Android, iOS, WP7 stb.) léteznek olyan widgetek, appok, amelyek leválasztják a készülékünket a hálózatról. Kis hozzáértéssel magunk is beállíthatjuk, hogy a mobil ne használja az adathálózatot; a haladóknak ajánlott az APN- (Access Point Name) érték átírása, ebben az esetben ugyanis a mobil nem lesz képes kapcsolódni a 3G-hálózathoz. Hazaérve ezt elegendő visszaállítani a korábbi adatra, és máris menni fog a mobilnet.

 


Mobilnet-védelem

 

Ha feltétlenül a mobilunkkal, vagy akár notebookunkkal és egy modemmel akarunk netezni külföldön, akkor elsőként érdemes megnézni, hogy a hazai szolgáltatók milyen megoldásokat kínálnak erre. Tavaly július 1-jétől egy európai parlamenti rendelet alapján a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell az előfizetők részére, hogy a külföldi adatforgalmunkat kontroll alatt tartsák. Ez azt jelenti, hogy ha külföldön netroamingot használva elérjük a 29 MB-os limitet, akkor a szolgáltatónk itthonról egyszerűen megszakítja az adatkapcsolatot, megvédve a felhasználót a tetemes számláktól. Fontos, hogy ezt a szolgáltatást nekünk kell aktiválni (vagy deaktiválni), ami általában egy egyszerű kódsor begépelésével, SMS elküldésével, vagy az ügyfélszolgálat felhívásával elvégezhető - akár külföldről is, minden esetben díjmentesen (EU-n belül, más esetben az érvényes roamingtarifák érvényesek rá).

 

 


Itt érdemes számolni egy kicsit, hiszen akkor sem lesz az egyszeri felhasználó boldog, ha „mindössze" 28 megabájtot netezik össze külföldön. EU-s szabály az is, hogy az Európai Unió országaiban az adatforgalmazás díja 60 Ft/100 kB, azaz a 28 megabájt kihasználása összesen 17 220 forintos költséget jelent. Természetesen folytathatjuk a mobilnet használatát, ezt azonban jelezni kell a megfelelő módon a szolgáltatónk felé. Sőt, legtöbb esetben arra is lehetőségünk nyílik a szolgáltatóknál, hogy a 28 MB-os limittől eltérő (alacsonyabb vagy magasabb) korlátot állíttassunk be, és így még jobban kezünkben tarthatjuk a költségeket.

 


Egyedi csomagok

 

A két hazai szolgáltató közül a T-Mobile és a Vodafone talált ki olyan speciális, külföldön használható mobilnet-tarifákat, amelyeket elutazás előtt megvásárolhatunk. Ezek általában időszakos, a nyári hónapokra rendelhető csomagok, de vannak közöttük olyanok is, amelyek azoknak szólnak, akik gyakran, üzleti célokból utaznak külföldre. A T-Mobile Travel & Surf nevű csomagja az EU országaiban (plusz Norvégia, Liechtenstein, Izland) érvényes, és három verziója létezik. Travel & Surf S 24 órára 10 MB adatforgalmat ad, ami így 690 forintba kerül, míg a középső (M) szintén egy napra 50 megabájtot biztosít 1990 forintért. Akinek nem elég az adott napi netezés, az kérheti az L csomagot is, ami már 10 590 forintba kerül, viszont ezért egy héten át (összesen) 250 MB erejéig forgalmazhatunk adatot. A korábbi 28 MB-os korlátra visszaemlékezve egyértelműen jobban megéri egy ilyen verziót választani, még akkor is, ha az itthoni mobilnet-tarifákat jócskán meghaladja az áruk.

 

 


A Vodafone ügyfelei is igénybe vehetnek napijegyet, amit itt MobilWeb Napijegynek kereszteltek el. A csomag 24 órán át aktív, ez alatt 10 megabájtot fogyaszthatunk, és szintén 690 forintba kerül. A piros szolgáltató azonban különbséget tesz annak megfelelően, hogy melyik országban vesszük mindezt igénybe, így bizonyos országokban (például Horvátország, Szlovákia, Ciprus) ugyanez az előfizetés 1390 forint. A MobilWeb Külföldön előfizetés már egy fokkal komolyabb, hiszen havidíj (1690 Ft) fizetendő érte, naponta 50 megabájtot nyújt, viszont csak akkor vehető igénybe, ha egyéves hűségnyilatkozatot vállalunk érte. Ha csak a mobilunkon, kis adatforgalom mellett neteznénk, akkor rendelkezésünkre áll a MobilWeb Roaming (5 MB naponta, 1290 Ft), amelynél viszont érdemes észben tartani, hogy ez maximum e-mailezésre, és a Facebook-, Twitter-aktivitásunkra elegendő.

 


Legyünk bátrak

 

Ha egyik opció, tarifa, adatcsomag sem szimpatikus, akkor még mindig van több lehetőségünk (azon kívül, hogy lemondunk a külföldi mobilnetről). Az egyik az, hogy a szállásunkon megpróbálunk telepített, a nyaralók részére biztosított gépeket használni, bár ez esetben lemondhatunk a saját gépünk, rendszerünk kényelméről. Mára már szinte minden nyaralóhelyen található Wi-Fi-kapcsolat, amihez viszont saját gépünkkel, mobilunkkal is csatlakozhatunk, így meg is van oldva a dolog. Természetesen ezekért is fizetni kell, és hátrány az is, hogy a vételi lehetőségek csak a legritkább esetben adottak a szobánk, apartmanunk közelében, így mindig el kell zarándokolni az üdülő központi helyiségébe, halljába.


A végső, és talán egyik leghatékonyabb módszer az, ha felkeressük a helyi (külföldi) szolgáltatók egyikét, és érdeklődünk a prepaid (feltölthető) mobilnet-csomagokról. Ennek előfeltétele a legalább alapszintű angol nyelvtudás, de még talán ez sem feltétlenül szükséges. Az viszont sokkal inkább, hogy legyen eszközünk, ahova a kapott és kizárólag adatforgalomra használható kártyát behelyezzük. Első lehetőségként ott a saját mobilunk, viszont ennek kártyafüggetlennek kell lennie, hiszen ellenkező esetben nem fogjuk tudni használni. Az is egy megoldás, hogy mobilnetes routert vagy mobil hotspotot viszünk magunkkal, amellyel már akár az útitársainkkal is megoszthatjuk a netet. Ha pedig minden kötél szakad (és a készülékünk képes rá), akkor magát a mobilunkat is használhatjuk hotspotként.

 

 


A modernebb okostelefonok esetében már figyelnek a programozók arra, hogy az adatroaming alapból ne legyen aktív, ennek ellenére bármikor előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva mégis csatlakozunk egy külföldi hálózathoz. Minden út előtt érdemes tájékozódni, megkérdezni a szolgáltatónkat, tisztázni, hogy milyen lehetőségeink vannak, és akkor a nyaralásból biztosan nem lesz tortúra.

 


Szándékolatlan roaming

 

Magyarország egyes határszakaszain előfordulhat, hogy ugyan hazánk területén tartózkodunk, de a mobilunk mégis a szomszédos ország hálózatához kapcsolódik. Az is megtörténhet, hogy ezt későn, már akkor vesszük észre, amikor megtörtént a baj, hiszen ez is roamingnak számít, azaz jóval drágább lesz az adatforgalom, még ha szándékolatlan is. A legjobb ellenszer ez ellen az, hogy a mobilunk menüjében manuálisan beállítjuk a preferált hálózatot (alapesetben ez mindig automatikus) és kikeressük a saját szolgáltatónkat.

 


Mennyi az annyi?

 

Adatforgalmi példák az Európai Unión belüli adatforgalmazásra (60 Ft/100 kB-os számlázási egységgel számolva):

- egy 8 kilobájtos szöveges e-mail letöltése 60 Ft,
- egy 700 kb-os fénykép letöltése 420 Ft,
- 2 MB adat letöltésével járó internetböngészés 1260 Ft,
- egy 3 MB-os zeneszám meghallgatása 1860 Ft,
- egy 5 MB-os videofilm megtekintése a neten 3120 Ft.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.