Hirdetés

A mobiltuning művészete



|

Az okostelefonokhoz elérhető kiegészítők tárháza hatalmas, de most átláthatóbbá tesszük a káoszt a legfontosabb termékkategóriák bemutatásával.

Hirdetés

Kezdetektől fogva igény volt a mobiltelefonok gyári funkcióinak, kialakításának kiegészítésére, amit a gyártók a cserélhető elő- és hátlapok, beszerelhető memóriakártyák és modellekre szabott fülhallgatók segítségével elégítettek ki. A technológia fejlődése és az okostelefonok megjelenése azonban teljesen átformálta a telefonos bővítmények piacát, és olyan eszközök jelentek meg, amelyek segítségével a vásárolt készülékek már amúgy is figyelemre méltó képességei egy teljesen új szintre léphettek. A temérdek beszerezhető kiegészítő láttán azonban sokszor nem könnyű eldönteni, melyek a valóban vásárlásra érdemesek; tettünk egy túrát a piac e kissé zavaros részén, hogy levadásszuk a hasznos kiegészítőket.

Hirdetés


Fotós bővítmények

A mobiltelefonok kamerája sokak számára döntő szempont lehet vásárláskor, így nem túl meglepő, hogy eszközeink e komponenséhez rengeteg extra hardvert dobtak piacra a gyártók az évek során. A paletta elég színes, a kifejezetten okostelefonok számára készített fotós állványoktól kezdve a külső objektíveken át egészen a bluetoothos kameravezérlőig szinte minden felmerülő kívánságunkra kínálnak megoldást. A legígéretesebb fotós kiegészítőt kétségtelenül a Sonynak köszönhetjük; a cég QX szériájú készülékei egy különálló, vezeték nélküli kameramodulként funkcionálnak, használatukkal a gyengébb optikával rendelkező telefonokat birtoklók is kiélhetik fotós szenvedélyüket.

Sony QX30: A japán cég különálló, 30-szoros optikai zoommal felvértezett, 20,1 megapixeles képalkotója – főként borsos árának tükrében – már nem feltétlenül a hobbifotósok játékszere. (Ár: 89 900 Ft)


Sajnos a Sonytól beszerezhető, mobilunkat továbbfejlesztő eszközök ára a kínált egyedi funkcióknak megfelelő magasságokban szárnyal (QX1 99 900 forint, QX30 89 900 forint), ami nem feltétlenül teszi a legjobb választássá az egyébként ígéretes apróságokat. A leleményes kínai cégek azonban kidolgoztak egy sokkal barátságosabb áron elérhető, ám kissé fapados megoldást. A kamerára csíptethető filléres lencsék segítségével kiterjeszthetjük mobilunk beépített szenzorának képességeit. A kínálatban a mikroszkóptól a távcsőszerű, többszörös optikai zoomot kínáló objektíveken át egészen a halszemlencséig mindent megtalálhatunk, amire egy vérbeli mobilfotósnak szüksége lehet a munkája során. Az önfotózás népszerű metódusát is számtalan kiegészítőgyártó cég meglovagolta már, létrejöttek a selfie-pálcák és a hozzájuk köthető bluetoothos Remote Shutterek.


Rejtélyes kábelek

A microUSB-portok szabványosítása a kiegészítők gyártóinak munkáját is leegyszerűsítette, a foglalatnak köszönhetően univerzálisan bevethető eszközök előállítására nyílt lehetőségük. Az egységes bemenet pedig mára sokkal szerteágazóbb lehetőségekkel kecsegtet, mint az eredeti töltési és az USB-s adatátviteli funkciók. Az egyik leghasznosabb kiegészítő kábel, melyet okostelefonunkhoz beszerezhetünk, OTG (On-The-Go) névre hallgat. Az extra hardver microUSB-bemenetünket képes átalakítani hagyományos USB-foglalattá; így (feltéve, hogy a használni kívánt modell támogatja a szabványt) rengeteg olyan eszközt képes lesz kezelni a telefon, amit USB-n keresztül kapcsolunk számítógépünkhöz. Ily módon valósíthatjuk meg többek között a memóriabővítést azokon a mobilokon, amelyekből a gyártó valamilyen okból kihagyta a memóriafoglalatot; készülékünkhöz így akár pendrive-ot (de OTG-kábel nélkül is működnek a Kingston Micro és MicroDuo szériájú USB-kulcsai) és kártyaolvasót is kapcsolhatunk.


Prezentációk, illetve filmnézés során jól jöhet, ha épp kéznél van egy MHL (Mobile High-Definition Link) átalakító, amely microUSB-portunkon keresztül HDMI-kompatibilissé teszi készülékünket. A kompakt eszköz viszonylag olcsón beszerezhető, ám még vásárlás előtt érdemes informálódnunk a használni kívánt mobil MHL-támogatottságáról. Ehhez keressük fel ezt az oldalt, ahol megtalálható a technológiával felvértezett okostelefonok listája.

TP-Link TL-PB10400: A TP Link külső akkumulátora 10400 mAh-nyi töltöttség tárolására képes, és dupla USB-csatlakozójának köszönhetően egyszerre akár két eszközt is képes ellátni energiával. (Ár: 8439 Ft)


Természetesen a csatolófelület egyik alapvető funkciójáról, méghozzá a töltésről sem feledkeztek meg a gyártók, sőt külső eszközeik segítségével az okostelefonok egyik legégetőbb problémájára, a gyorsan lemerülő akkumulátorokra is igyekeztek megoldással szolgálni. Így születtek meg a manapság komoly népszerűségnek örvendő PowerBankként emlegetett eszközök, melyek a bennük elrejtett akkumulátor segítségével (kapacitástól függően) akár több alkalommal is feltölthetik mobiljainkat.


Vezeték nélkül

A Bluetooth, a Wi-Fi és az NFC elterjedése nemcsak az adatkommunikáció felgyorsulását hozta magával, hanem a kiegészítőpiacra is jelentős hatással volt. A vezetékeket mellőző fülhallgatók napjainkra már a kábelesen összekapcsolt megoldásokhoz hasonló minőségű hangtovábbításra képesek, és zenehallgatásra is tökéletes megoldást kínálnak. Az alapvető fülestípusok mellett napjainkra megjelentek a viselhető eszközök és a fülhallgatók bizarr kombinációi, ám a beépített mikrofont és hangszórót tartalmazó kesztyű vagy sapka nem valószínű, hogy széles körben elterjed.


Természetesen a mobillal kommunikálni képes kiegészítőkről is érdemes néhány szót ejtenünk; az okosórák és a fitnesztrackerek piacának uralásáért egyaránt hatalmas versenyt folytatnak a különböző gyártók. Az LG már piacra is dobta legfrissebb, Urbane nevű 2015-ös órakollekcióját, a Samsungnak is hamarosan érkeznek a körszámlappal felszerelt modelljei, az Apple Watch megjelenését szintén hatalmas tömegek várják már. Az aktivitásmérők iránt sem lankad a kereslet, köszönhetően annak, hogy a cégek a folyamatos fejlesztések mellett igyekeznek az árakkal egymás alá licitálni.

Chromecast: az otthoni multimédiás megosztás egyik legjobb eszközét kínálja a Google a Chromecast formájában, amely lehetővé teszi, hogy a mobilunkon tárolt zenéket és filmeket azonnal televíziónk képernyőjére küldjük. (Ár: 17 990 Ft)


Reneszánszukat élik a wifis médiamegosztó eszközök; az apró, leginkább HDMI-végű, pendrive-hoz hasonlítható modellek segítségével ugyanis televíziónkra direkt streamelhetjük a mobilunkon található audio- és videotartalmakat. Pontosan ezt tudja a Google által megalkotott Chromecast, amely a kompatibilis eszközök megjelenítőjét a csatlakozást követően pillanatok alatt a nagy képernyőre varázsolja.


Az NFC képességeit kihasználó készülékek száma is szépen gyarapszik, és a piac már olyan innovatív megoldásokat termelt ki magából, mint a különböző események triggerelésére képes NFC-s gyűrű. Az érintéses eseményvezérlés természetesen mindennapi mobilhasználatunkat is gyorsíthatja, a viszonylag olcsón megvásárolható és saját kezűleg beállítható NFC-s matricák megfelelő elhelyezésével látványosan redukálhatjuk a kijelző feloldásával és a menüben navigálással töltött időt.


Felturbózott jack

A mobileszközeinken található fizikai billentyűket egyre több helyen felváltják fel az érinthető felületek, ám aki kissé kevésnek tartja a készülékén elterülő kapcsolókat, könnyedén bővítheti ilyen irányba is telefonját. A jackaljzatba helyezhető plusz gomb alapötletét a Kickstarteren hatalmas népszerűséget szerző Pressy nevű eszköz formájában ismerhette meg a nagyvilág. A különféle akciókra programozható billentyűt aztán több kisebb távol-keleti gyártó is lekoppintotta, sikerére pedig már a nagyok közül is felfigyeltek (a Xiaomi el is készítette saját verzióját, a MiKeyt). Az extra fizikai gomb a minimális anyagigénynek és viszonylag könnyű előállításának köszönhetően a filléres kiegészítők kategóriájába tartozik (az említett MiKey 1000 forint körüli áron szerezhető be). Az eszköz legnagyobb hibája, amelyre még nem született tökéletes megoldás, hogy a készülékek legtöbbje automatikusan fülhallgatómódba kapcsol az apróság behelyezését követően, és az elfoglalt slot hatására a Bluetooth fülesek is megzavarodnak kissé.

Xiaomi MiKey: Az apró fizikai gomb tökéletesen illeszkedik a fülhallgatók számára kialakított jackaljzatba, a segítségével végrehajtott akciókat ízlésünk szerint programozhatjuk. (Ár: 990 Ft)


Beviteli eszközök

A különféle vezeték nélküli technológiák és az OTG jelenléte alternatív beviteli eszközök csatlakoztatását is lehetővé teszik. A bluetoothos billentyűzetek tökéletes megoldást kínálnak azoknak a felhasználóknak, akik komfortosabban érzik magukat akkor, ha egy fizikai klaviatúra püfölésével alkothatják meg a mobilon megjelenő üzeneteiket. Az okostelefonosjáték-ipar fejlődésével gombamód elszaporodtak a speciálisan mobilokra szabott kontrollerek is, amelyek segítségével megszabadulhatunk a sokszor pontatlan virtuális vezérlőktől, és egy fizikai kiegészítő segítségével saját hordozható játékgéppel lephetjük meg magunkat.

Mad Catz L.Y.N.X. 9: Az extrém kiegészítőiről ismert Mad Catz egy személyre szabható kontrollert kínál a kellően mély zsebbel rendelkező vásárlóknak, akik a pénzükért cserébe a mobilkonzolok új generációjával vághatnak fel barátaik körében. (Ár: 81 000 Ft)


A kialakítások néha kifejezetten mobilspecifikusan születnek (ilyen a Logitech PowerShell névre hallgató külső akkuval is felszerelt játékvezérlője, melyet kizárólagosan az iPhone 5-tulajdonosok számára hozott létre a gyártó), ám a kínálatban megtalálhatjuk az univerzális Bluetooth-kontrollereket is szép számmal.


Szoftverrel is működhet

A hardveres tuningok mellett a telepített alkalmazásokkal is kicsikarhatunk extrákat a készülékeinkből (főként, ha egy meglévő kiegészítővel kombináljuk áldásos tevékenységüket). A PC-s körökben meglehetősen népszerű teljesítményoptimalizáló alkalmazások már a mobilos berkekben is sátrat vertek, a Cleaner Master névre hallgató szoftver pedig az egyik leghatékonyabb megoldást kínálja memóriamenedzselési problémáinkra. A szoftver segítségével mindössze egyetlen kattintásba kerül rendbe szedni lassuló androidos készülékeinket azáltal, hogy a felesleges memóriaszemetet, a gyorsítótárazott adatokat, valamint a duplikált fájlokat a szemétkupac tetejére hajítjuk.


Google Cardboard: Minimális anyagköltsége miatt érdemes próbát tennünk a Google papírból készült kiegészítőjével, a Play Áruházban egyre csak gyarapodó, kifejezetten a Cardboardhoz készült applikációk garantált szórakozással kecsegtetnek. (Ár: 1800 Ft)


Amennyiben mobilunk fotós eszköztárát rendszeresen használjuk, jól jöhet, ha feltelepítve vár minket egy képmanipulálásra alkalmas szoftver. A telefonos alkalmazás-áruházak rendkívül széles körű kínálattal rendelkeznek ilyen jellegű appokból is, ám ha ki kellene emelnünk egyetlen programot, amely a legtöbb funkciót a lehető legalacsonyabb áron kínálja, akkor kétségtelenül a Pixlr mellett tennénk le a voksunkat, az ingyenes program PC-s editorokat megszégyenítő eszköztárral áll a felhasználók rendelkezésére.


Készülékeink felturbózására tehát szoftveres és hardveres téren egyaránt lehetőségünk nyílik, a vásárlások során pedig csak egyetlen dologra kell igazán ügyelnünk, mégpedig arra, hogy ne dobjunk ki pénzt az ablakon olyan kiegészítőkre, melyeket a későbbiekben szinte soha nem használunk majd.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.