Hirdetés

A Nokia a villámok energiájával töltené a mobiltelefonokat



|

A finn gyártó szakemberei a University of Southampton kutatóival közösen kísérleteznek a mennykő megszelídítésével.

Hirdetés

A University of Southampton tudósai a Nokia szakértőivel közösen azt vizsgálják, hogyan használhatnák fel a villámok elektromos energiáját a mobiltelefonok töltésére. Lehetetlennek tűnik? Nos, nem az; a kutatóknak laboratóriumi körülmények között máris sikerült megoldaniuk ezt a nem mindennapi problémát.

A csapat először egy transzformátor segítségével váltóáramot generált, amelyet egy speciális csatornába tereltek – így sikerült egy cca. 200 ezer volt feszültségű elektromos kisülést létrehozva lemodellezniük a villámcsapást. Ezt aztán egy újabb transzformátorba vezették: így már alkalmas volt arra, hogy feltöltsék vele egy Nokia Lumia 925 akkumulátorát.

 

„Azok között a vállalatok között voltunk, akik az elsők között mutatták be termékeikben a vezeték nélküli töltést, és hiszünk abban, hogy ez a kísérlet új ötletek megszületését inspirálhatja azzal kapcsolatban, hogyan töltjük majd a telefonjainkat a jövőben” – mondta a Phys.org-nak nyilatkozva Chris Weber, Nokia értékesítésért és marketingért felelős alelnöke.

A University of Southampton munkatársainak kutatása azt mutatja, hogy egy nap talán valóban hasznosíthatjuk majd a villámok energiáját. Az általuk bemutatott technológiában rejlő lehetőségek messze túlmutatnak a mobiltelefon-töltésen: a villámlás folyamatosan megújuló, fenntartható és a mai eszközökkel is hasznosítható – gyakorlatilag kimeríthetetlen – energiaforrást jelenthet.

Hirdetés

Neil Palmer, a projekt egyik vezető kutatója hangsúlyozta, hogy az alapötlet a Nokia szakembereitől származott. Ami nem meglepő – tekintetbe véve, hogy a finn cég híres arról, hogy szereti feszegetni a határokat, és folyamatosan kutatja az új lehetősségeket, technológiákat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.