Hirdetés

A régi-új csodakijelző



|

Az IPS hamarosan háttérbe szorul, helyét pedig egy már ismert, jobb technológia veszi át, ami sok gondot okozhat 2017-ben.

Hirdetés

A mobilok kijelzője az elmúlt években óriásit fejlődött, sőt, a gyártók egymást hajszolták bele olyan versenyekbe, amiknek egy bizonyos ponton túl nem sok értelme volt. Ez a ppi-hajszolás, vagyis a felbontás aránytalan növelése. Az könnyen belátható, hogy HD alatt már a 4 colos kijelző sem olyan szép, a TN-panel sem megfelelő telefonhoz, de a WQHD már abszolút elegendő 5-5,5 colos méretig. Persze a gyártók ennél is tovább mentek, van már 4K-s mobilunk is, de ehhez kellően erős SoC-t nem készítettek még, a rengeteg pixel adta előny pedig nem használható ki ekkora méretben.


Hirdetés


LED, LED, AMOLED

Több telefongyártó is kipróbálta már az AMOLED-et, de leginkább a Samsung alkalmazta és alkalmazza a mai napig ezt a technológiát. Ez a fajta kijelző sokkal gyorsabb, nagy fényerőt biztosít, jobb a kontrasztaránya és kevesebbet is fogyaszt, mint a hagyományos kijelzőtechnológiák. Ugyanakkor az AMOLED kijelzők hajlamosak idővel veszíteni a színhűségükből, be is éghetnek, előállításuk pedig némileg költségesebb.



A 2008-ban megjelent technológiát azóta jelentősen továbbfejlesztették, elérhető már a Super AMOLED, amiből a Galaxy S7-ben jelenleg WQHD-felbontású teljesít szolgálatot kiváló napsütés melletti láthatósággal.


Sötét árnyak

Az AMOLED több tekintetben is előrelépés, éppen ezért 2017-ben egyre több mobilban fog megjelenni a legfrissebb változata. Ezek közül a legfontosabb az új iPhone, ahol komoly generációváltásra lehet készülni. Jelenleg a megszokottnál alacsonyabb felbontású, hagyományos kijelzői vannak az iPhone-oknak, így ez a váltás látványos lehet, ám akad vele egy komoly probléma.



Az iPhone mellett az új Galaxy S8-as telefonok is ilyen kijelzőt fognak használni, márpedig ez a világon a két legnépszerűbb telefoncsalád, vagyis már most borítékolható, hogy nem lesz elegendő AMOLED kijelző a piacon. Erre már piackutató cégek is felhívták a figyelmet, sőt, többen biztosra veszik, hogy mindkét gyártó csúcskészülékei hiánycikkek lesznek megjelenésük után jó darabig. Ennek még egy oka van: ilyen méretű és fejlettségű Super AMOLED kijelzőt egyelőre csak a Samsung gyárt.



Pedig AMOLED panelt nem csak ez a két gyártó szeretne, több, másik cég is ezzel tervez 2017-ben, és az új kijelzők hiánya könnyedén feltornázhatja az árakat. A TrendForce felmérése szerint 2017-ben ennek ellenére az összes új mobiltelefon 28%-a már valamilyen AMOLED kijelzővel érkezik majd. Fellélegezni majd csak 2018-ban lehet, amikor is az LG beindítja a kisméretű AMOLED kijelzők gyártását, így a technológia már ebben az évben elérheti a 40%-ot a hagyományos kijelzők rovására.


A ti telefonotok milyen kijelzővel szerelt?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.