Hirdetés

A Samsung az okosórák piacán fogná meg az Apple-t

|

A dél-koreai vállalat külsős fejlesztőkkel összefogva olyan hordható eszközöket szeretne kifejleszteni, amelyek komolyan javíthatnak a felhasználók egészségi állapotán.

Hirdetés

A Szilícium-völgyben manapság mindenki a hordható elektronikai eszközökről beszél. De hiába a folytonos terefere, eddig egyik nagymenő techvállalatnak sem sikerült rájönnie, valójában mihez is kezdjen azokkal a lehetőségekkel, amelyek ebben a termékcsoportban rejlenek. Sem a Google, sem a Jawbone, sem a Samsung nem tudott olyansmivel előrukkolni, amivel felrobbantotta volna a piacot. De utóbbi legalább próbálkozik – más cégektől, fejlesztőktől, szakemberektől kér segítséget.

Hirdetés

A Samsung szerdán, egy San Franciscó-i rendezvényen mutatta be legújabb okosóráját. Az apró szenzorokkal telepetyegtetett Simband a pulzus, a vérnyomás, a testhőmérséklet és számos más olyan, a testműködéssel kapcsolatos adat monitorozására képes, amelyeket általában csak az orvosi rendelőkben vagy a kórházakban mérnek. Folyamatosan rögzíti az adatokat, amelyeket aztán egy, a felhőben csücsülő rendszer elemez. Legalábbis elméletben. A Simband ugyanis nem egy polcrakész termék, csak egy prototípus. Egy platform, amelyet a gyártó a fejlesztők rendelkezésére bocsát: készítsék csak el a saját kütyüiket – hátha közösen sikerül rájönniük, mi kell ahhoz, hogy komolyan vehető, piaci sikerre termett hordható eszközöket fejlesszenek ki.

Lépniük kellett

Hirdetés

Egy félkész, de ígéretes technológia felajánlása külsős fejlesztőknek – ez olyasvalami, amit az Apple sohasem csinálna. Kockázatos lépés, de a jelen körülmények között érdemes kipróbálni, hiszen hozzásegítheti a Samsungot ahhoz, hogy vezető szerepre tegyen szert egy olyan szegmensben, amelyben még nincsenek leosztva a lapok – egyelőre egyetlen gyártó vagy termék sincs, amelyre azt mondhatnánk, hogy dominálja a piacot.

A Simband prototípusa

A Samsung első okosórája nem sikerült túlságosan jól; könnyen meglehet, hogy legújabb próbálkozásuk is kudarcba fullad majd. De ha mást nem, legalább annyit elérhetnek, hogy rákényszerítsék legnagyobb vetélytársukat: rukkoljon elő végre a maga hordható eszközeivel. Elvégre egy olyan termékkategóriáról van szó, amelyben tényleg van potenciál – és amely előbb-utóbb az egész mobilpiacot átformálhatja.

A Samsung szerdán nem egy terméket, hanem egy koncepciót mutatott be San Franciscóban. Young Sohn, a Samsung Elecronics elnöke – ahelyett, hogy az Apple-bemutatókon megszokott keynote előadást tartott volna – bejelentette, hogy cége 50 millió dollárral támogatja azokat a fejlesztőket, akik olyan, a Simband szenzorarzenáljára és platformjára épülő megoldásokkal állnak elő, amelyek a konkurens termékektől eltérően, valóban hozzájárulhatnak a felhasználók egészségi állapotának megőrzéséhez és javításához.

Az orvosok munkáját is segíthetné

Ahogy azt már korábban is említettük, ez a fajta megközelítés nagyon távol áll az Apple fejlesztési stratégiájától: a cupertinói cég mérnökei a legnagyobb titokban dolgoznak, és csak teljesen kiforrott megoldásokkal állnak a nyilvánosság elé. A labda most az ő térfelükön pattog, Tim Cook és vállalata kénytelen lesz bemutatni valamit, amivel bebizonyíthatja, hogy zárt innovációs ökoszisztémájuk még mindig képes olyan fejlesztéseket kitermelni magából, amelyekkel – mint annak idején az iPoddal, Az iPhone-nal vagy az iPaddel – új piaci szegmenseket teremthetnek.

Szép remények

Hirdetés

A Samsung bejelentésének időzítése és helyszíne korántsem véletlen, az Apple ugyanis a jövő héten szintén San Franciscóban tarja éves fejlesztői konferenciáját. A WWDC-n általában újdonságokat is bemutatnak – ha hinni lehet a pletykáknak, Cookék ezúttal egy iPhone-alapú okosotthon-rendszerrel készülnek, és az is lehet, hogy partneri megállapodást kötnek a szupermenő elektromos autókat gyártó Teslával.

Azzal, hogy a koreaiak éppen egy héttel a WWDC előtt kapták le a drapériát a Simbandről, ráadásul éppen abban a városban, amely a nagy versenytárs hazai pályájának számít, kellemetlen helyzetbe hozták az Apple-t. Bármit is mutassanak be a jövő héten, nem kerülhetik el, hogy a sajtó és a szakértők összehasonlítsák a Samsung újdonságával. Márpedig ebben a helyzetben egy új iOS-verzió aligha lenne elég az új termékek hiányában egyre idegesebbé váló részvényesek megnyugtatására. Nem véletlen, hogy csütörtökön – tehát egy nappal a Simband premierje után – Eddy Cue, az Apple webes fejlesztésekért felelős igazgatója a fél sajtót körbenyilatkozta, mondván, cége „az elmúlt 25 év legnagyobb durranására készül”.

 

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója: főhet a feje?

A Simbanddel a Samsung új irányt szabhat a mobil technológia fejlődésének, olyan termékek megjelenését segítheti elő, amelyek nem csak „menők” vagy „szórakoztatóak”, hanem valóban hasznosak is.

A cég szerint az olyan eszközök, amelyek folyamatosan nyomon követik a viselőjük testműködésével kapcsolatos adatokat, arra ösztönözhetnek minket, hogy egészségesebben éljünk, és az orvosok, a kutatók munkáját is megkönnyíthetik. Hogy alátámasszák ezt az üzenetet, Dr. Michael Blumot, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kardiológusát is meghívták az okoskarkötő bemutatójára. Blum régóta dolgozik együtt a Samsunggal; az egyetem a tervek szerint az új digitális egészségügyi eszközök adatainak értékelésében is részt vesz majd.

Hirdetés

Az orvos szerint elképesztő lehetőségek rejlenek az okoskarkötőkben és okosórákban. Mint mondta, bár a modern kórházi berendezések életeket menthetnek, önmagukban nem tudnak jelentősen javítani az emberek általános egészségi állapotán. „Ezek a gyógymódok elképesztően drágák és reaktívak, éppen ezért nem megelőzésre, hanem a krónikus betegségek kezelésére használjuk őket” – hangsúlyozta. Blum szerint a hordható digitális egészségügyi eszközök ezzel szemben a betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak majd.

Persze, az orvos színpadra citálása részben a showmanségről szólt. De más üzenete is volt: a Samsung nyitott az együttműködésre, és így hosszabb távon olyan fejlesztések kidolgozásában vehet részt, amelyek valóban jobbá tehetik az emberek életét. Kérdés, hogy egy olyan „magába forduló” cég, mint az Apple is képes-e meglépni ugyanezt. Hajlandó lesz-e olyan szervezetekkel együtt dolgozni, amelyek felett nincs totális ellenőrzése, hogy ezáltal igazán értékes szolgáltatásokkal és technológiákkal szolgálhassa a felhasználóit.

Harc a figyelemért

Nem elképzelhetetlen, hogy a Samsung azért rendezte meg a szerdai bemutatót, mert attól tartva, hogy az Apple a WWDC-n valami igazán izgalmas újdonságot mutat be, szeretett volna a sajtófigyelem középpontjába kerülni. Elvégre bármelyik nagy IT-vállalat képes arra, hogy összegereblyézzen pár mutatós diát és videót, és ráfogja: „ezt szeretnénk csinálni”.

Ha az Apple a jövő héten bejelenti, hogy hamarosan piacra dobja a saját, a testműködés mérésére alkalmas szenzorokkal telerakott okosóráját, a közvélemény pillanatok alatt megfeledkezhet a konkurens „nagy bejelentéséről”. A cupertinóiak híresek arról, hogy csak olyan termékeket mutatnak be, amelyeket a végletekig csiszoltak a fejlesztőik – így nem valószínű, hogy a koreaiak okosórája valódi versenytársa lehetne az övéknek.

Hirdetés

Kénytelenek leszünk megvárni, hogy mit kap elő Cook a mellényzsebből a jövő héten. Egy dolog azonban biztos, most nekik kell bizonyítaniuk. És amikor a legnagyobb konkurensük azt állítja, olyan stratégiát dolgozott ki, amelynek segítségével hosszabb távon jobbá tehető az emberek egészsége, nekik is többet kell felmutatniuk egy frissített operációs rendszernél.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.