Hirdetés

A Samsung már DDR4-es memóriát használ, de megéri?



|

A Samsung Galaxy S6 nemcsak a processzor, hanem a memória terén is megújult. Na de jó ez nekünk?

Hirdetés

Március elején mutatta be a Samsung a Galaxy S6 és Galaxy S6 Edge készülékeket, amelyeket meglátva egy emberként ugrottak fel a mobilrajongók. A két készülékből a szolgáltatók már több mint 20 milliót rendeltek elő, ez a szám pedig valószínűleg rövid időn belül tovább nő majd. Az új dizájn mellett a Galaxy család legfrissebb tagjai belülről is megújultak, ami szintén sokat dobott a telefon teljesítményén és megítélésén.

Hirdetés

Megújuló belső tárhely

A Galaxy S6 nemcsak a DDR4-es memóriát vezette be, hanem a telefon belső tárhelye is átalakult. Az eddig bővíthető eMMC 5.0/5.1-es szabványt (ami a készülékek nagy részében megtalálható volt) most az UFS 2.0 váltotta. Ennek köszönhetően a memóriában sokkal gyorsabbak az írási és olvasási folyamatokat, a technológia lehetővé teszi a párhuzamos írást-olvasást és priorizálja a bejövő parancsokat, hogy azokat mihamarabb végre lehessen hajtani.

 

 

Bár a flash memóriát nem különösebben érdekli, hogy az adatok hogy vannak elrendezve, nagy fájlméret esetén fontos a szekvenciális írási-olvasási sebesség. Ez különösen a HD videó, veszteségmentes audio és a különböző játékok esetén érdekes. Egy benchmark teszt természetesen még nem a világ, és a mindennapi használat során ekkora különbségeket nem fogunk észrevenni, de érdemes összehasonlítani a teljesítményt az előző generáció csúcskészülékeivel.

 

 

A memória másik oldala

A belső tárhely mellett a RAM is megújult, az új Samsungokba ugyanis az eddig használt LPDDR3-as memóriák helyett LPDDR4-es modulok kerültek. A Qualcomm új System on Chipje, a Snapdragon 810 is ilyeneket használ, de a túlmelegedési problémák miatt a Samsungokba a gyártó saját Exynos chipjei kerülnek, amelyek egyelőre porig alázzák a Qualcomm processzorait.

A RAM-ban nem nagy fájlokat tárolunk állandóan, ezt az alkalmazások és az operációs rendszer használja a különböző folyamatok feldolgozásához. Implementációtól függően az LPDDR4 akár 50%-os teljesítménynövekedést is jelenthet, ami bizony igen komoly teljesítmény. A lényeg itt egyértelműen a memória sávszélességének növelése, hiszen ez teszi lehetővé a gyorsabb kommunikációt a RAM és a processzor között. Ez különösen a sok memóriát használó alkalmazások esetén kulcsfontosságú. Ismét elsősorban multimédiás dolgokról van szó, amikor hatalmas mennyiségű adatot kell a másodperc tört része alatt megmozgatni. Ilyen például egy lassított videó, ahol másodpercenként 120/240 képkockát kell tárolni a memóriában. Mivel a mobilos grafikus egységek is a RAM-ból nyúlják a memóriát, ezért a játékoknál is nagy hangsúlyt kap a technológia.

 

 

A Galaxy S6 LPDDR4-es memóriája 1552 MHz-es fut. Ha az előző Exynos chip 32-bites dual-channel dizájnját vesszük alapul, ez 24,8 GB/s-es sávszélességet eredményez.  Ezek persze maximális különbségek, amit a mindennapokban szintén nem fogunk ilyen durván észrevenni. A gyorsulás mellett az LPDDR4-es memória csökkenti a feszültséget is, ezzel kímélve az akkumulátort. 

Az átállás tehát egyértelműen előnyére vált a Samsungnak, az új modulok előnyeit pedig különösen akkor élvezhetjük, ha sok multimédiás tartalmat fogyasztunk, játszunk, vagy nagy fájlokat töltünk le. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.