Hirdetés

A telefon vízimentése



|

Alább bemutatjuk, hogyan menthetők meg a vízbe pottyant készülékek. Legyünk türelemmel és ne használjunk hajszárítót.

Hirdetés

Bizonyára sokunk halott már olyat ismerősétől, hogy kicsúszott a kezéből a mobil és a levesben, a WC-kagylóban, a mosdóban, a medencében vagy más folyadékkal teli dologban landolt. Elsőre viccesnek hangzik az egész, de ha jobban belegondolunk bármikor előfordulhat velünk is, hogy egy nem éppen megfelelő pillanatban csúszik ki "az egy készülék mind fölött" a zsebünkből vagy a kezünkből. Ekkor a telefon mérhetetlen gonoszsága akár 100 000 forintos kárt is jelenthet számunkra. A fölösleges káromkodást és költekezést megelőzvén, arra gondoltunk, hogy megosztjuk veletek a telefonszárítás mesterségét.

 

 

Ezeket a lépéseket követve remélhetőleg mindenki készüléke felébred a vizes kómából. Bár azt hozzá kell tennünk, hogy 100 %-osan garantálni nem tudjuk, hogy az áramkörmentő szárítás mindenkinél működni fog, valamint az sem, hogy mindenféle károsodás nélkül jön vissza a telefon a halálból. Amennyiben a készülék például túl sokáig maradt víz alatt, akkor nem valószínű, hogy bármit is segítenek az alábbi lépések, de egy próbát megér a dolog. Pláne azért mert ha megfelelően végezzük el a lépéseket rontani már nem tudunk a helyzeten. Akik szerencsésebbek és reflexeik csak egy fokkal rosszabbak, mint egy macskának, és pillanatok alatt kikapják a vízbe esett mobilt, azok számára ezek a lépések kielégítő eredményeket tartogatnak. Valójában nincs mit veszíteni, ezért mindenkinek érdemes belevágni.

Első lépés: Vízimentés

Miután beleesett a készülék a vízbe, az első dolgunk az legyen, hogy amilyen gyorsan lehet kikapjuk onnan. Minél gyorsabbak vagyunk annál jobb. Ne agyaljunk mibe kell belenyúlnunk. A kellemetlenebb szituációkban csak tűrjük fel a ruhánk szárát aztán merüljünk a manccsal. Egy-két kézmosás sokkal jobban megéri, mint egy új telefonra való beruházás.

 

 

Második lépés: Áramtalanítás

Remélhetőleg mindenki benézett már a telefon hátlapja alá (már ahol lehet), így senkinek sem okoz fejtörést, hogy hogyan lehet kikapni a készülék akkumulátorát, illetve a SIM kártyát. Ne oldjuk fel a képernyőt, ne nyomkodjuk a készülék kijelzőjét, ne szórakozzunk a hangerőszabályzóval. Próbáljuk visszaszorítani kíváncsi énünket, mely azt szeretné tudni, hogy vajon működik-e a telefon. Az áramkörök nincsenek oda a vízért, ezért a teljes száradásig ne kapcsoljuk be a telefont. Röviden ebben a lépésben az a teendőnk, hogy miután kikaptuk a vízből a mobilunkat, azzal a lendülettel leszedjük a hátlapját és eltávolítjuk az akkumulátort, majd a SIM kártyát is. Akinek az okostelefonját ilyen formában nem lehet megfosztani az akkumulátorától, az azonnal kapcsolja ki a telefont és szintén távolítsa el a SIM kártyát.

 

 

Harmadik lépés: Felületi kezelés

Miután a fenti lépésekkel végeztünk, kerítsünk egy törölközőt és alaposan törölgessük meg a készüléket, az akkumulátort és a SIM-et. Szerencsésebb esetben a két utóbbi elem egyáltalán nem lesz még csak nedves se (maximum a kezünktől, ha nem figyelünk).

Negyedik lépés: Irány a rizs

Amennyiben otthon vagyunk keressünk egy akkora tálat, amiben a mobil kényelmesen elfér, majd keressünk egy zacskó rizst. A száraz elemózsiát öntsük a tálba majd dugjuk bele a telefont és az akkumulátort. Aki szereti a kihívásokat a SIM kártyát is bele helyezheti az immáron okostelefonnal rakott rizsbe. Ugyan ezt a hatást érjük el, ha azokat a nem étel feliratú csomagocskákat pakolunk a tálba, amik olyan termékekkel érkeznek mint a cipő, vagy az Intel 800 GB-os SSD-je a szerkesztőségükbe. A lényeg az, hogy olyan közeg vegye körbe az eszközünket, ami nagyszerű a környezetében lévő nedvesség elszívásában.

 

 

Ötödik lépés: Türelem telefont terem

Az egyik legfontosabb lépés, hogy türelmetlen agyunkat várakozásra bírjuk. A rizses tálban legalább fél napot kell állnia a telefonnak, de az sem árt neki, ha egy egész napon keresztül rekreálódik közelebbről ismerkedve a hosszúszemű, vézna, fehér idegenekkel. Ennyi idő alatt már lehetősége van a készüléknek teljesen megszáradni.

Hatodik lépés: Ismét üzemben

A fenti lépések elvégzése és türelmünk gyümölcseként a készülék összeállítva ismét működőképes lesz és úgy használhatjuk majd mint korábban. Annyit azért biztosnak tartunk, hogy innentől kezdve jobban figyelünk majd a telefonra.

 

 

FONTOS: A hajszárítót telefonszárításra ne használjuk. Már csak azért se, mert egyrészt nem mobilszárítónak hívják, másrészt a hő hatására nem fog gyorsabban megszáradni a telefon, csak azt érjük el, hogy egyes fontos alkatrészek megolvadhatnak, miközben a víz tovább halad a készülék belseje felé. Gondolhatnánk, akkor hidegen szárítjuk. Az eredmény hasonló csak olvadás nem lesz. A lényeg az, hogy a hajszárítótól tartsuk távol a kezünket és a mobilunkat is, ha telefonmentésről van szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.