Hirdetés

Alternatív programboltok Androidra



|

Nem muszáj a Play Áruházat használni, mutatunk két másikat.

Hirdetés

Az Európai Unió lobbicsoportok nyomására épp a Google körmére néz az Android miatt. A vádak szerint az operációs rendszer állítólagos nyíltsága ellenére a Google lényegében rákényszeríti a mobilgyártókat, hogy azok előtelepítsék a zárt forrású alkalmazásait az eszközeikre, különben az androidos okostelefonok és táblagépek nem működnének a fogyasztók által elvárt módon, például nem lenne megtalálható rajtuk a Play Áruház sem.
 

Hirdetés


A Google azzal védekezik, hogy a mobilgyártók igenis le tudnák cserélni a kérdéses alkalmazásokat, de kényelmi és praktikussági okokból egyszerűen nem élnek a lehetőséggel. Mindkét fél álláspontjában van némi igazság, de a fennálló helyzet persze nem ilyen egyszerű, a maga módján a vita összes résztvevője bort iszik és vizet prédikál. Abban viszont biztosan igaza van a Google-nek, hogy nem muszáj a Play Áruházzal vesződni: nézzünk két biztonságosan használható, alternatív androidos programboltot!


SlideMe

A SlideMe legnagyobb érdekessége, hogy a beküldött programokat az üzemeltetők manuálisan ellenőrzik, mielőtt elérhetővé tennék a felhasználók számára. A jóváhagyási művelet során a kártevőkeresésen túl elméletileg ugyanazokat a szempontokat mérlegelik, amelyeket az átlagos felhasználók, ezzel jelentősen növelve a kínálat minőségét. Ez természetesen eléggé szubjektívvé teszi a folyamatot, de benyomásaink szerint elég jól sikerül kiszűrniük a szemetet, így a fogyasztóknak egyszerűbb megtalálniuk benne a valóban jó alkalmazásokat. A programboltban ingyenes és fizetős alkalmazások egyaránt találhatóak. Fizetni bankkártyával, PayPallel, Amazon Payments fiókkal, továbbá egyes esetekben szolgáltatói számlázással lehet.
 


Természetesen a jó programok kínálatból való kiemeléséről a második körben a felhasználók gondoskodnak, az elvárható módon csillagozásra és szöveges értékelésre is lehetőség nyílik. A szöveges értékeléseket átnézve feltűnhet, hogy a legtöbb abszolút sablonszöveg, ami elsőre felettébb gyanús lehet. Valójában arról van szó, hogy egy alkalmazás értékelésékor először ki kell választani az adni kívánt csillagok számát, mire feljön egy szöveges értékelést lehetővé tevő felület. Ennek a szövegmezejébe a csillagok számától függően gyárilag bekerül egy szerkeszthető sablonszöveg, de ezeket a jelek szerint lusták átírni a felhasználók.
A SlideMe innen tölthető le (jobboldali sáv, „Download SAM” rész). A fizetős programok vásárlásához, továbbá értékelések küldéséhez természetesen felhasználói fiókot is kell regisztrálni.
 


Amazon AppStore

A másik teljesen megbízható alternatív androidos programbolt az Amazon AppStore. Az áruház előtelepítve csak az Amazon saját eszközein található meg, azonban ez nem a mindenkin átgázolni kívánó óriáscég hibája. A SlideMe-től eltérően a kínálata nem kézzel válogatott, amazonos módra a „mindent bele, majd a piac kirostálja” filozófiát követi.
 


A Play Áruházzal szembeni legnagyobb előnyének azt mondanánk, hogy minden egyes nap beszerezhető belőle ingyen egy fizetős játék vagy alkalmazás, ráadásul időnként egészen értékes dolgokat is ad a vállalat. A nagylelkűség persze pusztán promóciós jellegű, ám ha lecsaptunk egy ingyen szoftverre, akkor az ugyanúgy végleg hozzáadódik a felhasználói fiókunkhoz, mintha megvásároltuk volna. Az Amazon AppStore telepítőkészlete innen szerezhető be.


(Nyitókép: Pabak Sarkar)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.