Hirdetés

Apple iPhone 4: balkezeseknek nem ajánlott (frissítve!)



|

Egy elemző szerint 6 millió iPhone 4 kicserélése átszámítva 327,8 milliárd forintjába kerülne a cégnek.

Hirdetés

Az iPhone 4 a debütálása óta kapott hideget és meleget is bőven: lehet szeretni és utálni, de megkerülni nem. A pozitívumaira most nem szeretnénk kitérni - videócsevegés, remek kijelző, erőteljes hardver -, ehelyett összegeznénk a híres-hírhedt antenna-probléma körüli fejleményeket.

 

 


A hibáról az első beszámolók néhány órával az első készülékek kiszállítása után érkeztek meg: az Apple támogatási fórumát egyre nagyobb számban kezdték elárasztani a panaszok, hogy a mobil telefonáláskor lecsatlakozik a hálózatról. Az Apple először hivatalosan nem reagált a dologra, azonban Steve Jobs válaszolt néhány ezt firtató e-mailre - véleménye szerint a megoldás egyszerű, telefonálás közben nem szabad letakarni az antenna nyílását.

 

 


Ez önmagában igaz is, és a probléma körülbelül csak az iPhone 4 tulajok negyedénél jelentkezett, így kezdetben még gyártási hibára tippeltek a legtöbben. Mostanra viszont „leesett", hogy a nyílást tipikusan a balkezesek takarják le, hiszen az a készülék bal oldalán lent található, így telefonáláskor ők pont ott támasztják meg a mobilt - így már érthető a panaszosok aránya is.

 

 


Az Apple közben közölte, hogy a hiba nem hardveres, hanem szoftveres: a vállalat szerint már az első iPhone óta rosszul számolták ki a jelerősséget. Ez lehet, hogy igaz, azonban abszolút nem magyarázat a botrányra, hiszen az előző telefonjaik esetében elvétve akadtak csak ilyen jellegű problémák.


Az eddigi tények, és a Consumer Reports friss, laborkörülmények közt végzett méréseinek ismeretében kijelenthetjük, hogy ez a hiba végső soron nem hardveres vagy szoftveres, hanem konstrukcióbeli. Az egymástól függetlenül jól működő megoldásokat az Apple-nek egyszerűen rosszul sikerült összeraknia, ebből fakadóan az iPhone 4-esek sosem fognak varázsütésre „megjavulni" - bár tüneti kezelések léteznek.

 

 


Az Apple javaslata az, hogy a hibával küszködők vásároljanak 25 dollárért egy műanyag keretet a telefonra, míg a már említett Consumer Reports szerint az is megoldja a dolgot, ha az antennanyílást leragasztják szigetelőszalaggal. Enyhén szólva nevetséges dolog, hogy valakinek az új, drága telefonját így kell megbarkácsolnia a normálisan működés érdekében.


Néhány piaci elemző természetesen azonnal elkezdett játszani a számokkal: például Toni Sacconaghi, a Bernstein Research munkatársa szerint az Apple világszerte nagyjából 6 millió iPhone 4-est adhatott el. Amennyiben mindegyiket ki kellene cserélniük, az darabonként körülbelül 250, összesen pedig 1,5 milliárd dollárjukba kerülne - átszámítva 327,8 milliárd forintról van szó. Természetesen ez nem fog megtörténni, ráadásul csak a mobilok negyedével kell számolni, de akkor is hatalmas kiadás lenne.


Sokkal egyszerűbb megoldás, ha az Apple a tulajok mindegyikének biztosítana egy ingyen keretet, amely darabonként körülbelül 1 dollárjukba kerülne. A mi tippünk az, hogy utóbbira sem lesz hajlandó a cég, egyszerűen megpróbálják agyonhallgatni a dolgot, és továbbra is bőszen törölgetik majd a támogatási fórumaikból a problémával foglalkozó topikokat. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a következő iPhone-ba milyen antennarendszert szerel majd az Apple...

 

Frissítés: Az Apple cikkünk megjelenése után bejelentette, hogy sajtótájékoztatót tartanak pénteken, feltehetően a tárgyalt probléma okán. Közben kiadták az iOS 4.1 bétáját is, amely a vételi gondot nem oldja meg, bár a térerő-ikonok a korábbi ígérethez híven kozmetikázva lettek, továbbá vélhetően immáron a valós körülményeket mutatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.