Hirdetés

Archos 50c Oxygen teszt - A nyolcmagos penge



|

Az Archos legújabb okostelefonja jó áron kínál komoly teljesítményt és a megbízható minőséget.

Hirdetés

A Samsung babérjaira törő Archos az idei Mobile World Congressen mutatta be az Archos 50c Oxygen okostelefont. A mattfekete műanyag borítás alá meglehetősen erős hardverek kerültek; a 145 mm hosszú, 69,8 mm széles és 7,6 mm vastag készüléket a Motorola kultikus Razr-je után nyugodtan nevezhetjük „pengefonnak”. A felépítéshez ennek megfelelően könnyű súly is társul: a telefon alig 140 gramm.

Hirdetés

A francia gyártó okostelefonja meglehetősen „szigorú” külsőt kapott. Svádáját tekintve nem tartozik a legvonzóbb készülékek közé, a teljesítménye és az ára viszont remek, érdemes tehát alaposabban is szemügyre venni, hogy mit kínál.

Nyolc mag és öt hüvelyk

Az Archos 50c Oxygen egy 5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású, 293 ppi-s IPS LCD-kijelzőt kapott. A panel képe meglepően szép, kontrasztos, színhelyes és a betekintési szögei is kiválóak. Az egyetlen probléma, hogy a legkisebb ujjlenyomat is meglátszik rajta, és persze a Gorilla Glass védelemre is hiába számítunk.

8 magos processzor, 5 hüvelykes IPS-kijelző

A készüléket egy 8 magos, magonként 1,7 Ghz-es Cortex A7 processzort és egy Mali-451 MP grafikus gyorsítót használó Mediatek MT6592 chipszet hajtja. Sajnos, RAM-ból csak 1 GB fért bele, amely intenzívebb terhelésnél (játékok, erőforrás-igényes appok futtatása stb.) meg is látszik a teljesítményén. Az AnTuTu és a Basemark OS II tesztjén ennek ellenére viszonylag jól szerepelt: előbbin 26 548, az utóbbin pedig 462 pontot kapott. A 8 GB-os flashmemória maximum 64 GB-os microSD-kártyával tovább bővíthető.

A telefon két GSM és CDMA-kompatibilis, a 3G hálózatokkal együttműködő microSIM-kártya kezelésére képes, és került bele egy 21 megabites HSPA+ modem is. Kapunk GPS-t, Wi-Fi-t és Bluetooth 4.0-át; az NFC-chip sajnos kimaradt belőle, de ez ebben az árkategóriában mindenképpen bocsánatos bűnnek számít.

A készülék energiaellátásról egy, a (némi nehézségek árán) lepattintható hátlap alatt csücsülő, 2000 mAh-os kapacitású, cserélhető lítium-polimer akkumulátor gondoskodik, amely átlagos használat mellett nagyjából egynapos működési időt szavatol.

Egy jól működő kamera

Az Archos 50c Oxygen egy 8 megapixeles, 3264 x 2448 pixel felbontású fotók és 1080 p-s videók készítésére alkalmas, autófókuszos hátlapi és egy 2 megapixeles előlapi kamerát kapott. A LED-villanóval megtámogatott, HDR-kompatibilis fényképezővel átlagos, a középkategóriában megszokott minőségű képeket, illetve videókat lőhetünk. Az élességállítás kicsit lehetne gyorsabb, de azért megfelelően funkcionál.

Korrekt, de nem kivételesen jó kamerát kapott

A szenzorhoz hasonlóan a kameraalkalmazás is a kategóriában megszokott és elvárt, „biztonságos minimumot” hozza. Túl sok beállítási lehetőségünk nincs, de a geo-taggelés, az érintéses fókuszállítás és az arcfelismerés azért belekerült a szoftverbe.

Spártai egyszerűség

Az Archos 50c Oxygenen sajnos nem a Google legújabb mobil operációs rendszere az Android KitKat, hanem a 4.2.2-es verziószámú Jelly Bean fut. Abból is a gyári „Vanilla” verzió; a cég bízik a Google Play kínálatáben, ezért – dícséretes önmérsékletről tanúbizonyságot téve – csak néhány saját fejlesztésű alkalmazással bővítette a kínálatot.

A médiafronton egy 1080 p felbontású HD-videók lejátszására alkalmas videólejátszót, egy zenealkalmazást és egy FM-rádióadók hallgatására alkalmas appot állított hadrendbe be az Archos. Kapunk még egy szervezőt, egy Office dokumentumok megnyitására alkalmas document viewert, egy fénykép-, illetve videoszerkesztőt, és persze a megszokott Google-alkalmazásokat.

Erős, megbízható és kezes

Összegzés

A francia gyártó idén tavasszal bemutatott, új okostelefonja hardveresen kimagaslik a középkategóriás okostelefonok mezőnyéből. A pengevékony készülék a termetes kijelző ellenére is kellemes fogású és könnyen használható. A görgetés zökkenőmentes, a telefon fürgén reagál az utasításainkra, az alkalmazások többsége a viszonylag kicsi, 1 GB-os memória ellenére is gyorsan és simán fut.

Az erős hardver mellé egy letisztult, minden sallangtól mentes operációs rendszert kapunk. Persze, szerencsésebb lett volna, ha a gyártó a kissé elavult Jelly Bean helyett az Android legújabb „KitKat” változatát telepíti a készülékre, de az Archos 50c Oxygen a maga 60 000 forint körüli árával így is remek vételnek mondható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.