Hirdetés

Átáll az OpenJDK környezetre az Android



|

Részben jogi csatározások miatt történhet meg a váltás.

Hirdetés

A Google megerősítette, hogy a várhatóan 2016 nyarán bemutatkozó következő Android teljesen elbúcsúzik az Oracle JDK (Java Development Kit) környezettől, helyette annak a teljesen nyílt forráskódú OpenJDK variánsa dolgozik majd a motorházteteje alatt. A változtatás a maga módján óriási, az operációs rendszer forráskódjában közel 9000 állományt érint az átállás.

Hirdetés


Jelenleg úgy tűnik, hogy a változtatásnak kettő, egymással részben összefüggő oka van: egyrészt így az Oracle talán kevesebbet tud majd kötözködni az Androidban használt programozási felületek miatt a bíróságon, másrészt pedig a Google használni kívánja a Java 8 egyes új nyelvi elemeit. A végfelhasználók és alkalmazásfejlesztők számára várhatóan nem lesz gyakorlati jelentősége az átállásnak, bár az OpenJDK-val nem kompatibilis függvénykönyvtárakat használó fejlesztőknek okozhat egy kis extra munkát a cserebere.


Az Oracle-Google per még 2010-ben kezdődött, az Oracle állítása szerint ugyanis a Google illegálisan használja az Androidban a Java programozási felületeit, azokat szerzői jog védi. 2012-ben az Oracle elvesztette a pert, majd 2014-ben másodfokon a Google számára kedvezőtlen módon felülbírálták az eredeti döntések egy részét. Ezután az USA legfelsőbb bíróságánál landolt az ügy, ott azonban nem akartak hozzányúlni, 2015 júniusában inkább visszaküldték azt az alsóbb fokú bíróságra. Az elmúlt hónapokban nem történt érdemi fejlemény a cégek háborújában.


(Forrás: Android Police, VentureBeat | Nyitókép: Iwan Gabovitch)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.