Hirdetés

Az Adobe evangelistája megmondta az őszintét az Apple-nek

|

Lehet, hogy szándékosan időzítette a szigorítást az Apple az Adobe kárára?

Hirdetés

Mint már beszámoltunk róla, az Apple nem csak verziót váltott az iPhone OS megújításával, de alaposan megszigorította a szoftverfejlesztők licenc szerződését is. Az Adobe Systems technológiai evangelistája ezen felháborodva anatómiai anomáliára szólította fel az Apple-t.


Lee Brimelow a „Go screw yourself Apple" kifejezéssel élt blogján, a Flash Blogon, azaz arra szólította fel a céget, hogy saját magával lépjen a lehető legintimebb szexuális kapcsolatra, aminek persze a gyakorlatban anatómiai akadályai is lennének. (Megjegyzendő, hogy a weboldal tulajdonosa minden szinten Brimelow, mint magánszemély és nem az Adobe Systems!)

 

Hirdetés

Megvannak az előzményei annak, hogy az ActionScript evangelistája ilyen szokatlan mértékben kelt ki magából. A poszt csak a legutóbbi sortúz a két cég háborújában. A hétvégén ugyanis az Apple megváltoztatta az iPhone SDK (szoftverfejlesztő készlet) licenc szerződését úgy, hogy a jövőben a fejlesztők nem tehetnek közzé kereszt-fordítóval készült alkalmazásokat. (A kereszt-fordító, szaknyelven cross-compiler lehetővé teszi, hogy az egyik nyelven kifejlesztett alkalmazást programozói munka nélkül, egy átfordító szoftver révén vethessük be egy eltérő operációs rendszeren, platformon.)

 

Hogyan, hogyan nem, az Adobe épp ma mutatja be új Creative Suite 5 (CS5) csomagját, melyben - az előzetes ígéreteknek megfelelően - szerepelni fog a Packager for iPhone. Ez a szoftver pedig lehetővé teszi, hogy a Flash (ActionScript 3) programozók projektjeiket egy gombnyomással átalakíthassák iPhone-on közvetlenül használható formába és akár feltöltsék az AppStore-ba.

 

Hirdetés

Az Adobe pénteki beadványában épp az ügyben folyamodott az USA felügyeleti szerveihez, hogy az Apple viselkedésének veszélyeire hívja fel a figyelmet, miszerint az nem teszi lehetővé a Flash használatát eszközein. Az Adobe a hétvégi licenc-változásokra reagálva közölte, hogy továbbra is fejleszti Packager for iPhone OS technológiáját.

 

Brimelow, a magából kikelt blogger fenntartja nézeteit, miszerint az Apple akciója „egy rémisztő lépés, mely észérvekkel nem védhető, hacsak nem azzal, hogy (az Apple) zsarnoki kontroll alatt akarja tartani a fejlesztőket, mi több, gyalogáldozatként használja őket az Adobe ellen irányuló keresztes hadjáratában."

 

Hirdetés

A magánember blogposztjára utóbb valószínűleg ráhatása lehetett azért az Adobe-nak. Az előző változatban még szerepelt a mondat, hogy „Világos, hogy az Apple szándékosan úgy időzítette ezt, hogy ártson a CS5 eladásainak." Legalábbis a tipb.com, az Apple mobil eszközök iránt érdeklődők egy független weboldala még ekképpen idézi Brimelow blogját, de a jelenlegi változatban ez a gondolat már nem szerepel.

 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.