Hirdetés

Az Android M nem reklámozott újításai



|

Az SD hozzácsapható a belső háttértárhoz, automatikus adatmentés az appoknak.

Hirdetés

A múlt hónap végén megrendezett a Google I/O 2015 fejlesztői konferencián bemutatkozott a következő Android operációs rendszer. A verziószáma egyelőre nem tisztázott, egyelőre csak „Android M”-ként hivatkozik rá a keresőcég. A leleplezése után természetesen megírtuk a legfontosabb újításait, azonban mint kiderült, a Google számos érdekes újdonságáról is elfelejtett beszélni a debütálásakor. A fejlesztői előzetesét tesztelőknek hála mostanra hosszas listánk van az „elfelejtett” funkciókról, nézzük a legérdekesebbeket!


Hirdetés


Összevonható a belső háttértár és a microSD

Különösen a megfizethető mobilok esetében óriási jelentőségű funkció, hogy a microSD kártyát fel lehet majd csatolni a belső háttértárba, ilyenkor a kapacitása kiterjeszti a beépített háttértár kapacitását. Az alkalmazások egy univerzális, egybefüggő háttértárként látják a kettőt. Ez hatalmas áldás, hiszen egyes nagy helyigényű alkalmazásokat nem lehet átmozgatni a memóriakártyára.

(Illusztráció: Android Police)


Automatikus adatmentés

Időnként előfordul, hogy átmenetileg letörölnénk egy alkalmazást, hogy helyet szabadítsunk fel egy másik telepítésére. Az eltávolításkor sajnos az alkalmazás adatai is törlődnek, egy játék esetén nagyon kínos lehet a mentések elvesztése. Szerencsére az Android M már képes lesz automatikusan menteni az alkalmazások adatait a felhőbe, programonként jelenleg maximum 25 MB hely áll rendelkezésre.


Az adatmentés csak akkor fog megtörténni, mikor a mobilt vagy táblagépet épp nem használja a tulajdonosa, továbbá az eszköz Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik az internethez. Egyébként eddig is lehetőség volt ilyen felhős biztonsági mentések létrehozására, de itt már egy teljesen automatikus rendszerről van szó: a fejlesztőknek nem kell specifikusan támogatniuk a mentések készítését, az operációs rendszer a saját szakállára és proaktívan hajtja végre az egészet. Plusz pontot ér, hogy a biztonsági mentések nem számítanak bele a felhasználó Google Drive-os kapacitásába, nem csökkentik azt.


Okosabb „Ne zavarj” üzemmód

Továbbfejlődött a Lollipopban bemutatkozott „Ne zavarj” üzemmód. Az Android M-ben sokkal átfogóbban lehet testre szabni, hogy kicsoda, micsoda és mikor zavarhat különféle értesítésekkel, jelzésekkel.

(Illusztráció: Android Police)


Többablakos mód és egyebek

A jelenlegi előzetesben még nagyon béta a többablakos üzemmód, nehéz is bekapcsolni, de legalább már jelen van. Nevéből sejthetően ezzel több ablak lehet az előtérben, egyes androidos mobilok és táblagépek tulajdonosai számára már elég régóta elérhető a módfelett hasznos és kényelmes funkció. Ideje volt, hogy alapból bekerüljön az Androidba.


Végszóként néhány további érdekesség:

– sötét téma a felhasználói felülethez;
– rendezhetőek az értesítési terület ikonjai;
– a gyári indító kezdőképernyőjéről közvetlenül eltávolíthatóak a telepített programok;
– a gyári indító mappái horizontálisan is görgethetőek;
– natív támogatást kaptak a Bluetooth-os érintőceruzák;
– a becsúszó fontos értesítések már alkalmazásonként is letilthatóak;
– natív API a zseblámpa-funkcióhoz;
– a memóriakezelő már az átlagos és maximum RAM-használatot is mutatja;
– az USB Type-C csatlakozós eszközökkel más eszközök is tölthetőek lehetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.