Hirdetés

Az Apple felvásárolná az ARM-et?



|

A chiptervező cáfolja a hírt, azonban a részvényeiknek jót tett a pletyka.

Hirdetés

Az angol Evening Standard igen érdekes pletykát hozott le nemrég: a forrásuk szerint az Apple fel kívánja vásárolni az ARM Holdings-ot. Érdekes, hogy a kevésbé technikai irányultságú emberek többsége sosem hallott a cégről, noha nagyon kevés kivétellel az általuk tervezett architektúrák adják a telefonok, és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök lelkét.

 

Qualcomm Snapdragon
Qualcomm Snapdragon

 

Ezen chipek alapján készíti az összes gyártó a saját processzorait, ez alól csak az Intel, az AMD, és a VIA képez kivételt - ezen vállalatok az x86-os CPU-k piacán tevékenykednek, amely felhasználási jogát az utóbbi kettőnek az Inteltől kell megvásárolnia.

 

Remek példa a Qualcomm: a híres Snapdragon-platform az ARM Cortex-A8 architektúrára épül, de a további licenszelők közt még megtalálható a Samsung, az NVIDIA, az ST Ericsson, a Marvel, és az Apple is. Utóbbi az iPadben debütált A4-es CPU megtervezése miatt került üzleti kapcsolatba az ARM-mel.

 

Apple A4
Apple A4

 

A pletykát a vállalat cáfolja: Warren East, a cég vezérigazgatója szerint egyrészt senki sem jelezte ezen irányú szándékát, másrészt pedig nincs okuk megválni a cégtől. Véleménye szerint az üzleti modelljük remekül működik, ők és a partnereik is elégedettek vele. A hír hatására a cég részvényei 11,4 penny-vel emelkedtek az angol tőzsdén, az aktuális árfolyam 254,4 penny.

 

Ha az Apple megvásárolná az ARM Holdings-ot, akkor nem csak átárazhatná a cég teljes portfólióját, hanem megszabhatná azt is, hogy melyik cég mit kaphat meg - legalábbis elviekben. Így az akvizíció meglehetősen kétséges, ugyanis ez ellentétes a szabad kereskedelemmel - valószínűleg az EU-ban, és az USA-ban is komoly antitröszt-per indulna ellenük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.