Hirdetés

Az egekbe repíti a mobil-VR-t az új ARM CPU és GPU



|

2017-ben hatalmas fejlődésre számíthatunk a mobilos virtuális valóság világában.

Hirdetés

Az idei Computex kiállításon mutatta be a nagy újdonságait az ARM, amelynek a processzorarchitektúrái gyakorlatilag minden mai mobilkészüléknek az alapját jelentik. 

Hirdetés

Az új Cortex-A73-as processzor és a Mali-G71-es GPU a jövő évi csúcskategóriás okostelefonokban jut majd szerephez, és alaposan megnöveli a teljesítményt, valamint az energiahatékonyságot. Főszerep jut a mobilos virtuális valóság támogatásának. 

Az ARM szerint a Mali GPU-család a legelterjedtebb a világon, csak tavaly 750 millió ilyen GPU-t szállítottak le. A Mali-G71 a cég harmadikgenerációs architektúrája. 

Ez 50 százalékkal jobb grafikus teljesítményt tesz lehetővé, 20 százalékkal magasabb energiahatékonyság mellett. Az ARM szerint a Mali-G71 eléri az olyan laptop-GPU-k teljesítményét, mint a GeForce GTX 940M. Úgy tervezték ráadásul, hogy támogassa a mobil-VR-t, vagyis a 4K-s felbontást, a 120 Hz-es frissítést és a 4 milliszekundumos válaszidőt. 

A Cortex-A73-as processzormag szintén hatékonyabb lett, a Cortex-A72-nél 30 százalékkal jobb értékeket produkál, miközben a teljesítmény 1,3-szor magasabb. 

Az ARM törekvései jól mutatják, hogy milyen irányba és milyen erővel fejlődik a mobilos szektor - azonban a gyártókon múlik majd, hogy ezekből az újdonságokból mit alkalmaznak. Az Apple például már saját egyedi processzormagokat tervezett az A9-es lapkájába, és PowerVR GPU-val egészíti azokat ki. A Samsung részben saját Exynos processzort alkalmaz a csúcsmodellekben, míg a Qualcomm a Snapdragon 820-nál már szintén saját Kryo CPU-magokkal dolgozott. 

Az ARM az újdonságait az év végén kezdi sorozatgyártani, így 2017 elején már konkrét termékekben találkozhatunk ezekkel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.