Hirdetés

Az egekben a Nokia-részvények árfolyama

|

A Microsoft felvásárolja a Nokia mobil üzletágát. Az akvizíció hírére egyetlen nap alatt 47 százalékkal nőtt a finn gyártó részvényeinek értéke.

Hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Microsoft kedden jelentette be, hogy egy 5,44 milliárd eurós üzlet keretében felvásárolja a Nokia Eszközök és Szolgáltatások üzletágát. Az akvizíció hírére felrobbant a parkett: a redmondiak részvényeinek árfolyama 5,2 százalékos eséssel (31,75 dolláron), az Espoo-iaké pedig 47 százalékos erősödéssel (4,36 eurón) nyitott a tőzsdén.

A nap kérdése: vajon miért örülnek ennyire a boltnak a Nokia részvényesei? A finn gyártó magyarázata szerint nyilván azért, mert sikerül jó áron túladniuk az egyre nagyobb terhet jelentő mobil üzletágon, miközben megtartották olyan, jelentős profitot termelő vagyonelemeiket, mint amilyen a telekommunikációs infrastruktúrák gyártásával foglalkozó NSM, a térképészeti és helyalapú szolgáltatásokat kínáló HERE és persze a termetes szabadalomportfólió.

Ráadásul, az eladással cca. 32 ezer munkavállalótól is sikerül megszabadulniuk: az ő járandóságukat a felvásárlás lezárása után már a Microsoftnak kell majd kigazdálkodnia – így nem csak keresnek az üzleten, de egy ügyes húzással egyszersmind jelentősen csökkentik a költségeiket is.

Hirdetés

A Nokia részvényárfolyama 2007 óta 82 százalékkal csökkent. A befektetők mindenáron változást akartak – márpedig a Windows-telefonok viszonylagos sikere és Stephen Elop leigazolása nem tudta megfordítani a negatív folyamatot. A készülékgyártó divízió értékesítése elsőre durva húzásnak tűnhet, de könnyen meglehet, hogy végül éppen ez lesz az, ami újra versenyképessé teszi majd a vállalatot. A befektetők mindenesetre optimisták: bíznak benne, hogy a 150 éves cég képes lesz feltalálni és újra-feltalálni magát – ahogy azt korábban már többször is megtette.

A Microsoft már egy másik történet. Annak ellenére, hogy a szoftveróriásnak még mindig rengeteg készpénz lapul a páncélszekrényeiben, épp most tapsoltak el 7,1 milliárd dollárt egy finoman szólva is rizikós akvizícióra – nem csoda, hogy megérezte a részvényárfolyamuk.

Az iparág történetének eddigi egyetlen, hasonlóan kockázatos ügylete az volt, amikor a Google 2011-ben 12,5 milliárd dollárért felvásárolta a Motorolát. És bár a keresőcég – kézenfekvő okokból – nagyot nyert a szabadalmak bezsebelésével, több tízezer dolgozót és egy komoly gondokkal küzdő okostelefon-üzletágat is a nyakába vett, aminek negatív hatásai több negyedéven keresztül rontották a cég üzleti eredményét. Nem kétséges, hogy a Microsoftnak is hasonló nehézségekkel kell majd szembenéznie.

Egyelőre nem tudni, hogy Redmond képes lesz-e kordában tartani a költségeket, és számottevő mértékben növelni a Lumia-készülékek piaci részesedését. Ha igen, akár még nyertesként is kikeveredhet ebből a kalandból.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.