Hirdetés

Az iPhone ellen indul a Windows Phone 8

|

A Microsoft új mobilrendszere nem tartalmaz eget rengető újdonságokat, mégis átcsábíthat néhány csalódott iPhone felhasználót. A redmondiak a szavak szintjén legalábbis az iOS tábort célozták meg.

Hirdetés

Szerencsétlen időpontot választott a Microsoft a Windows Phone 8 bejelentésére, hiszen nehéz lázba hozni egy országot akkor, amikor annak keleti partjainál éppen Sandy tombol. Főként hogy a mobilrendszer bejelentése az eddigi híradások alapján egyáltalán nem kavart vihart. Nem jelentettek be semmi olyat, amit már ne tudtunk volna, se mást, amiért a világ fogyasztói azonnal rohannának a boltba egy Windows Phone 8 telefont venni. Pedig nagy volt a titkolózás, és már titkon reméltük, hogy ennek van oka. Nos, nem volt.

 Erősebb hardverekMit érdemes tudni a Windows Phone 8-ról? Az új funkciók nagy részét június végén megjelent cikkünkben már összefoglaltuk, de nem árt az ismétlés. Míg a Windows Phone 7 CE alapú volt, addig a Phone 8 már Windows NT-re épül. Az új kernel ugyanazt a fájlrendszert (NTFS), hálózati képességeket, biztonsági funkciókat, grafikus motort (DirectX) eszközkezelő framework-öt és hardver-absztrakciós réteget (HAL) kapta meg, amellyel az asztali Windowsok rendelkeznek. Az erősebb magnak köszönhetően a platform így már támogatja a többmagos processzorokat, a microSD alapú tárhelybővítést, valamint a jelenlegi általános 480x800 mellett az 1280x720 és az 1280x768 felbontásokat. Ezzel együtt változott a rendszer minimum hardveres követelménye. Egy Windows Phone 8 készüléknek legalább az alábbiakkal kell rendelkeznie.

- Qualcomm Snapdragon S4 kétmagos processzor
- 512MB RAM (WVGA telefonok); 1GB RAM (720p/WXGA készülékek)
- minimum 4GB flash tárhely
- GPS és A-GNSS
- micro-USB 2.0 támogatás
- 3.5mm jack csatlakozó
- 802.11b/g és Bluetooth (a 802.11n opcionális)
- DirectX GPU, Direct3D hardveres gyorsítással
- Érintőkijelző, legalább négy érintési pont megkülönböztetésével

Hangsúlyos elem még az NFC támogatás, amelyet például a Lumia 920 már aktívan használ (az új iPhone-ból pedig kimaradt). A technológiával érkezett egy Microsoft pénztárca is a rendszerbe, amely az érintésmentes fizetés szoftveres támogatását adja: ott a felhasználók nem csak a belinkelt bankkártyáikkal fizethetnek, hanem kuponokat és hűségpontokat is gyűjthetnek. Kíváncsian várjuk, hogy ez a funkció mikor lesz használható Magyarországon.

 Új csempék, modernebb értesítésekAz új kezdőképernyőt tuti, hogy minden Windows Phone 8 tulajdonos megérintheti majd, és vélhetően az új élő csempe tulajdonságokat sokan az első bekapcsolás után azonnal ki fogják próbálni. A kezdőképernyőn ugyanis immár három méretű csempe lehet: a téglalap és a négyzet mellett egynyolcados ikonokat is letűzhetünk. Ezen esetben nem elírásról van szó, direkt használtuk az ikon szót a csempe helyet. Egyrészt gyakorlatilag úgy néz ki, másrészt véleményünk szerint a Microsoft így próbálja megnyerni azokat, akik a tradicionális felhasználói felületeket preferálják.

 A három különböző mérethez három élő csempe tulajdonság dukál, amit néhány app már ki is tud használni. Joe Belfiore, a Windows Phone termékmenedzserének elmondása alapján az új Facebook, Twitter, Angry Birds, Skype ikon méretben is tud jelzéseket küldeni. Sőt nem csak a csempéjükre, hanem a záróképernyőre is, ami immár az alkalmazások által kiküldött képeket, jelzéseket is meg tudja jeleníteni (például a frissen megosztott Facebook fotókat).

Apropó alkalmazások. A Microsoft elmondása alapján immár 120 ezer tagot számlál a Windows Phone Piactere, ahol a világ 50 legnépszerűbb mobilalkalmazása közül 46 megtalálható. Az arány javulása érdekében például a Windows Phone 8 elhozza a Draw Something, a Temle Run, az Angry Birds Star Wars és a Cut the rope alkalmazásokat. A Skype pedig immár mélyen integrálódik a rendszerbe, és kihasználva a platform képességeit folyamatosan tud futni a háttérben.

 

 

A redmondi  szoftvercég menedzsere ezen felül az egyéves ingyenes és reklámmentes zenehallgatás miatt kiemelte a Pandora érkezését is. Mi ezt nem tennénk, mivel az náluk szinte biztosan nem lesz használható. S ugyanez az Xbox zeneszolgáltatására is igaz. Pedig jó lenne, Amerika még mindig messze van.

 Az iPhone-ra céloznakA redmondi szoftvercég marketingesei láthatóan nem golfozással töltötték az elmúlt néhány hetet, mivel a Windows Phone 8 termékbejelentése a világ legjobban megkomponált teleshopos előadásának is beillett volna. Az újdonságok bemutatásánál ugyanis nem a technológia iránt érdeklődőket szólították meg, hanem a végfelhasználókat (legalábbis azt a keveset, aki nézte a közvetítést). Véleményünk szerint ügyesen, hiszen egy életérzést próbáltak átadni, egy törzshöz tartozást, ami egy modern termék piacra dobásánál elengedhetetlen. Vannak az iPhone-osok, velük szemben az adnoridosok a Samsung vezetésével, és a képzeletbeli harcmezőn ott feszítenek majd büszkén a windows phone-osok.

 Joe Belfiore ugyanis nem győzte hangsúlyozni, hogy az iPhone és az Android (ami a dia alapján nemes egyszerűséggel másolja az Apple termékét) egy régi világ rendszere, ami ikonok tengerével dolgozik. Ezek az ikonok statikusak és buták, míg a Windows Phone élő csempéi interaktívak, frissek és informatívak. Ezt egy leleményes kampánnyal is megfejelték, amelynek üzenete, hogy a telefon felülete a felhasználó énjét tükrözi (íme Steve Ballmeré), és az nem más, mint az adott személy leképezése. Ez jól hangzik, és egy olyan üzenet, ami sok felhasználót megérinthet, annak ellenére, hogy egy olyan területre összpontosít, ahol az iPhone és az Android nem tud sok mindent felmutatni (a hagyományos felület miatt), miközben az értesítések még mindig jobban mutatnak a rivális platformoknál, arról nem is beszélve, hogy például a Google platformja sokkal jobban tesreszabható (ami miatt a droidosok sokszor csípős megjegyzésekkel illetik a Microsoft rendszerét). Itt érdekes marketingcsata várható majd arra kihegyezve, hogy melyik platform tudja leginkább visszatükrözni tulajdonosának a személyiségét.

 Az Androidot egyébként már túl sokszor említettük, legalábbis a Windows Phone bejelentéséhez képest, ahol szinte egyszer sem hangzott el a platform neve. Nem úgy az iPhone-é. Az Apple készüléke visszatérő vendége volt az előadásnak. Még a platform mellé állított Jessica Alba is elmondta, hogy ő bizony iOS-ről váltott Windows Phone-ra, sőt a redmondiak egy iTunes konnektort is készítettek, hogy így könnyítsék meg az Apple kiábrándul felhasználóinak a váltást. Az számunkra egyértelművé vált, hogy a Microsoft az iPhone tulajdonosokat akarja átcsábítani, azokat, akik az Apple mostanság lassuló termékfejlesztése miatt alternatívákat keresnek. E tábor megnyerése azért is logikusnak tűnik, mert a redmondiak prémium rendszerként definiálják a Windows Phone 8-at és a fizetőképes vásárlókat is vélhetően szívesen megkaparintanák. Majd az idő eldönti, hogy mennyire lesz sikeres ez a stratégia.


Az Angry Birds faktorAz iPhone-os közösséget csak egy fejlett ökoszisztémával lehet megnyerni, ahol fontos tényező, hogy az Angry Birds elérhető az adott rendszeren vagy sem. Ez így első olvasatra tréfásnak hathat, pedig nem az. Sok felhasználó ugyanis családos ember, és készülék választásnál fontos paraméter az, hogy gyermeke milyen játékokkal tud játszani a készüléken. A dühös madarak jelenléte plusz pont, amelynek megfelelően azok meghódították immár a Windows Phone-t is (a Nokia külön extra appot is szentel nekik), majd minden fontos kiadással.

 A családosok megnyerése érdekében ezen felül debütál az úgynevezett gyereksarok is (Kid's Corner), ami gyakorlatilag egy szülői felügyelet eszköz. Itt a tulajdonos megadhatja azt, hogy melyek azok az alkalmazások, amelyeket a csemete elindíthat, így a gyerek nem fog például fizetős appokat elküldeni, vagy leveleket küldözgetni a főnöknek. Hasznos megoldás, bizonyára sokan használják majd.

Ide sorolnánk még a Kapcsolatok alá érkező Szobák (Rooms) érkezését is, amellyel gyakorlatilag egy zárt közösségi csoportot hozhatunk létre megosztott naptárral, helyadatokkal, képekkel és jegyzetekkel. Ez persze munkahelyi környezetben is jól használhatónak tűnik, ám mi első blikkre a család alapú szobákat tudjuk elképzelni. A megfelelő adoptálás miatt a Microsoft gondoskodott arról, hogy ez ne legyen csak Windows Phone-on használható, így annak funkcióit részben az Android és az iOS is tudja kezelni, persze a legjobb felhasználói élmény akkor érhető el, ha minden tag Windows Phone-nal rohangál.

Pénzt spórolÚj elem még a DataSense, amellyel az adatcsomagunkat tudjuk kordában tartani, hogy az ne szaladjon túl mondjuk azon a havi 1 GB-on, ami benne van az előfizetésünkben. Ezt több módon teszi, egyrészt kapunk egy menedzsment felületet, ahol átláthatjuk az appok adatéhségét, másrészt az átvitt információnál 45 százalékot is lehet akár spórolni, legalábbis a Microsoft elmondása alapján.

 

 

A DataSense ugyanis figyeli a nyilvános és biztonságos Wi-Fi hotspotokat, és amennyiben lehetséges azokra kapcsolódik. Ezen felül a weboldalakat tömörítve kéri le a redmondiak szerveréről, így böngészés során kevesebb adatot használhat a rendszer. Ez a megoldás elméletben működőképesnek tűnik, majd tesztünk során megmérjük, hogy mennyire teljesít jól a gyakorlatban.

VégszóA nagy titkolódzás miatt azt hittük, hogy a Windows Phone 8 érkezése nagyot fog szólni, ám nem így lett. Persze nem hallgathatjuk el, hogy az új Lumiák bejelentésekor is csalódottak voltunk, majd az új iPhone érkezése mellett rögtön felértékelődtek a Nokia telefonok újdonságai.

 

 

A Microsoft új mobilrendszer nem izgalmas, ami nem csoda. A Windows 8-cal könnyedén párba lehet állítani. Míg utóbbinál a fejlesztők munkáját a Windows RT elkészítése tette ki javarészt, a mobilplatformnál a Windows CE-NT átmenet foglalta le vélhetően jobbára a munkaidejüket. Ez nem látványos, de annál több előnyt hordoz magában. Ennek megfelelően az új platform jórészt a Windows Phone 7 funkcióira épül. A bejelentésen például hangsúlyos elem volt az XBox-szal és Windows 8-cal való integráció és az adatok közös használata, de ez a hetes telefonok felhasználóinak nem nagy újdonság, erre már a mangósok is képesek. Ettől függetlenül az új Windows NT mellett van benne potenciál, majd kiderül, hogy a vásárlók hogyan fogadják azt, hiszen az Android és az iOS ökoszisztémája még mindig jóval gazdagabb.

 Tudja ezt a Microsoft is, amely Ballmer elmondása alapján nagy reklámkampányra készül. Már a bejelentésnél sem fukarkodtak a nagy szavakkal, ami nem csoda, hiszen ha a Windows Phone 8 és az új készülékek nem tudnak az elkövetkező másfél évben egy nagyobb részesedést kiharapni, akkor talán már soha.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.