Hirdetés

Az utazók legjobb barátja



|

Aki sokat utazik, annak elengedhetetlen, de aki keveset utazik, az is hamar rájön, hogy ez az eszköz a legjobb útitárs. Nem kérdez, csak adja a netet minden eszközünknek.

Hirdetés

Mobilnet nélkül a mai okoseszközök nem is olyan hasznosak, sőt, egyre több funkció elérhetetlen. Nincsen menetrend-ellenőrzés, forgalomfüggő navigáció, sok játék nem indul el, a zenék sem biztos, hogy mind az eszköz tárhelyéről jönnének és még folytathatnánk. De az sem mindig ideális, ha kizárólag a telefonunkon van mobilnet - így a többi eszközünk még mindig offline, amíg utazunk. Persze ma már minden telefon képes megosztani a mobilnetet, ami igazán hasznos funkció, de ezzel néhány kellemetlenséget is el kell viselnünk.

Hirdetés


A netmegosztás árnyoldala

A mobilnet megosztása okostelefonnal kézenfekvő, ráadásul a mai SoC-kel már egészen gyors akkor is, ha egyszerre több eszköz kapcsolódik telefonunkra. Igen ám, de azért akad ennek a megoldásnak hátránya is. Például a melegedés, ami egészen ijesztő is tud lenni párórás mobilnet-megosztás után. Emellett az üzemidő is drasztikusan leesik, az 1-1,5 napos szintidőről pár órára. Emellett számolnunk kell azzal is, hogy a megosztó készülék lassul, illetve külföldön mindez csak akkor járható, ha dual SIM-es, független telefonunk van, ami képes a másodlagos, kinti SIM kártya által elérhető mobilnetet megosztani. A sok kompromisszum és kényelmetlenség helyett van másik megoldás is.


Mobil LTE Wi-Fi routerek

A Mi-Fi routerek, vagyis mobilis, LTE-n kapcsolódó, Wi-Fi access pointok céleszközök a javából. A SIM kártya segítségével kapcsolódnak bármilyen LTE/3G stb. hálózatra, majd egy normál Wi-Fi hálózaton megosztják ezt az internet-elérést. A szolgáltatások itt már készülékenként eltérnek, de olyat is teszteltünk, ahol majdnem komplett router-szintű szolgáltatáscsomag érthető el. A mobilitást a beépített akkumulátor adja, aminek igazából csak a két rádiós részt kell hajtania, így egy 2000-3000 mAh-s akkumulátorral egy 10-12 órás napot ki lehet húzni akár úgy is, hogy több eszköz kapcsolódik rá.


A mobil Wi-Fi routerek belépőszintjén még 3G-s modelleket találunk, amiket 15-20 ezer forintért be lehet szerezni, de ezek elavultak és lassúak is, ezért érdemes rögtön az LTE változatokra szűkíteni a keresést. A mobil LTE Wi-Fi routerek 30 ezer forintnál indulnak és ez az ár akár 50-60 ezer forintig is terjedhet. Az olcsóbb modellek Cat4-es, Wi-Fi n-es modellek, a drágábbak pedig már Cat6 LTE-t és Wi-Fi ac-t kínálnak.


Melyik a legjobb?

Első pillantásra úgy tűnik, nem sok különbség lehet az egyszerűnek ható készülékek között: két rádiós egység, talán egy kis kijelző, néhány szolgáltatás és készen is van a mobil LTE Wi-Fi router. Nos, a valóságban szép nagy szórás van a különféle eszközök között árban és szolgáltatásban, sőt, sebességben is. Tesztlaborunkban éppen három ilyen eszközt nyúzunk, egyet a Huawei-től (E5377), egyet a TP-Linktől (M7350) és egyet a Zyxeltől (WAH7706). Hamarosan beszámolunk tapasztalatainkról, beleértve a sebességeket és a routerekhez tartozó appokat is, amelyek - ha jól vannak elkészítve - jelentősen megkönnyítik a mobil hálózati központok használatát.


Te használsz Mi-Fi routert? Mi a legfontosabb szempont?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.