Hirdetés

Baráti társasággal érkezett a moduláris LG G5



|

Futhat a pénzéért a Samsung, még macskaheccelő robot is van a csúcsmobilhoz.

Hirdetés

A vasárnapi nulladik nappal kezdetét vette a világ legnagyobb mobilos szakkiállítása. A szokás szerint Barcelonában megrendezésre kerülő Mobile World Congress hivatalosan 2016. február 22-25. között várja a látogatókat, azonban a legnagyobb gyártók a nulladik napi csendet kihasználva próbálnak tenni arról, hogy a riportereknek legyen idejük foglalkozni a csúcskategóriás termékeikkel.

Hirdetés


Az idei banzájt az LG sajtókonferenciája nyitotta, amelyen bemutatkozott a vállalat ismeretlen áron idén áprilisban piacra kerülő G5 csúcsmobilja. A nagy rivális Samsungtól eltérően a cégnek évek óta problémát okoz a sajtó és fogyasztók figyelmének megragadása, azonban az új modellel most igazán nagyot gurított a vállalat. Konkrétan akkorát, hogy a Samsung könnyedén kellemetlen helyzetben találhatja magát, amennyiben a Galaxy S7 nem képes igazán fontos újításokat felmutatni.


LG G5 és barátai

A dél-koreai vállalat készülékét nem a csúcskategóriás hardverei teszik érdekessé, hanem az, hogy mer újítani, más lenni. Furcsa, hogy pont ezek a kvalitások koptak ki a prémium kategóriából, hiszen a drága mobilok esetében a szokásosnál nagyobb mozgástérrel rendelkeznek a mérnökök, lehetne kísérletezni. Ami ennél is fontosabb, hogy az LG G5 újításainak többsége praktikusnak nevezhető, nem mókusvakításról van szó.


A konkrétumokra rátérve az LG G5 legnagyobb trükkjét a modularitás jelenti. A telefon háza teljesen fém, konkrétan unibody kialakításúnak tűnik, azonban egy gomb lenyomása után ki lehet húzni a telefon alsó részében található bővítőegységet. A bővítőegységek különféle extra funkcionalitásokat nyújtanak, plusz ezekbe lehet belepattintani a cserélhető akkumulátort. Az LG Friends összefoglaló néven hivatkozik a bővítőegységekre, ezek a G5 kis barátai.


Az LG G5 gyári bővítőegységében semmi szokatlan sincs az USB-C porton túl, az extra funkciókat kínáló egységeket külön, igény szerint lehet majd megvásárolni. A bemutatott egységek közül kiemelendő az audiofil közönségnek szánt Hi-Fi Plus, amely egy 32 bites Bang & Olufsen DAC-ot és dedikált erősítőt kínál a prémium audioélmény érdekében. A másik népszerű kiegészítő valószínűleg a Cam Plus lesz, a fotósoknak szánt egységgel egyszerűbbé válik az egykezes fotózás. Dedikált gombokat kapott a fotó- és videorögzítés, egy kerékkel állítható a zoomolás, továbbá található benne egy 1200 milliamperes extra akku is.


A telefon mellé teljesen külső perifériákat is bejelentett a gyártó, ezeket a már említett USB-C segítségével lehet összekapcsolni az LG G5-tel. A 360 Cam névre keresztül kütyü a nevéből sejthetően egy 360 fokos kamera, fotók és videók készítésére is használható. Két 16 megapixeles szenzor található benne, az elkészült (maximum 2K-s) videókat közvetlenül a Youtube-ra és a Google Street View-ra is feltölthetik a mobilozók.


Ehhez kapcsolódik a 360 VR, amely egy belépőkategóriás VR-headset. A kijelzői 1,88 hüvelykesek és 960×720 pixel felbontásúak, támogatja a Youtube 360-ra és Google Cardboardra készült tartalmak megjelenítését. Óriási előnye, hogy csupán 100 grammot nyom, plusz az LG szerint a felhasználók nem néznek ki "idétlenül" a viselésekor. Egyelőre nem világos, hogy mekkora problémát jelent a termék esetében a "VR-betegség", azaz okozhat-e rosszullétet a használata.


Az LG G5 utolsó kis barátját a Rolling Bot jelenti, amely egy telefonnal irányítható játék, elméletileg a házi kedvencek monitorozása fejlesztették ki. Található benne kamera és hangszóró, plusz lézermutatóval is rendelkezik, ezt elsősorban valószínűleg a macskák heccelésére építették be a mérnökök.


(Fotó: Android Central)


A többi kiegészítőhöz hasonlóan ennek az áráról sem érkezett tájékoztatás, az LG csak annyit mondott, hogy az összes kiegészítő ésszerű árcédulát fog kapni. Természetesen a fenti kütyük csak az első LG G5-höz szánt extra hardverek, a vállalat folyamatosan bővíteni kívánja az elérhető perifériák repertoárját.


Ujjlenyomat-olvasó és kamera

A telefon pontos specifikációit alant foglaltuk össze, azonban akad néhány említésre méltó fejlesztés és változtatás, ezeket gyorsan kiemelnénk. A hangerőszabályzó gombok a készülék hátlapjáról visszaköltöztek baloldalra, a helyükön az ujjlenyomat-olvasó található. A szenzor egybe lett építve a Power gombbal, konkrétan le kell nyomni a ki- és bekapcsoláshoz.

(Fotó: Engadget)


Az LG G5 hátlapján kettő darab kamera található: az egyik egy "sima" 16 megapixeles darab, míg a 8 megapixeles társa 135 fokos látószöggel rendelkezik, ezt panorámaképek készítésére találták ki. A kettő kamera külön-külön és együtt is használható. Az együttes használat esetén ügyesen kombinálható a képük, effektek hozhatóak létre a kettő kamera képéből.


A csúcsmobil Android 6.0 operációs rendszerrel kerül piacra, meglepő módon az LG egyéni felületének új változata már nem rendelkezik külön alkalmazások menüvel (app drawer). Állítólag a fogyasztók egy táborát összezavarta, hogy mikor törölnek parancsikonokat a kezdőképernyőről, továbbá mikor uninstallálnak alkalmazásokat, ezért történt az egyszerűsítés.


LG G5 specifikációk:

- HSPA+, LTE, NFC, Bluetotth 4.2, Wi-Fi ac
- Érintőkijelző: 5,3 hüvelyk, 2560×1440 pixel, IPS
- Előlapi kamera: 8 MP
- Hátlapi kamera: 16 MP + 8 MP (135°), lézeres AF, OIS, LED-es vaku; videó: 2160p@30fps
- Qualcomm Snapdragon 820 SoC
- 4 GB RAM, 32 GB háttértár, microSD foglalato (max. 2 terabájt)
- Google Android 6.0, LG UX
- USB-C, moduláris dizájn
- Akku: 2800 mAh, cserélhető
- Súly: 159 gramm
- Méret: 149 × 74 × 7,7 mm


(Forrás: LG, The Verge)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.