Hirdetés

Bemutatták a G2-t, az LG „emberközpontú” szupertelefonját



|

A koreai gyártó új csúcskészülékével a Samsung Galaxy S4-nek akar konkurenciát állítani. A G2 minden szempontból alkalmas kihívónak tűnik.

Hirdetés

Hirdetés

Miután a Samsung idén márciusban bemutatta legújabb csúcstelefonját, a Galaxy S4-et, várható volt, hogy előbb vagy utóbb a másik nagy dél-koreai gyártó is előrukkol majd egy hasonló képességekkel rendelkező csodakészülékkel.

Az LG szerdán, a New York-i Lincoln Centerben mutatta be legújabb, Android 4.2.2 Jelly Beant futtató okostelefonját, a G2-t. A dizájnt, a hardverspecifikációt és az újonnan kifejlesztett funkciókat elnézve egyértelmű, hogy az új zászlóshajót a Galaxy S4 közvetlen versenytárásnak szánják.

A cég legújabb szlogenje – „Learning from you” (Önöktől tanulunk) – az egész bemutatót végigkísérte. A gyártó fő üzenete az volt, hogy az új készüléket a felhasználói igények és tapasztalatok figyelembevételével tervezték meg.

Faltól falig funkcionalitás

A G2 egyik legszembetűnőbb újítása maga a dizájn. A hatalmas, 5,2 hüvelyk átmérőjű, 2,7 hüvelyk széles, 1080×1794 pixel felbontású Full HD IPS kijelzőnek szinte egyáltalán nincs kerete. Az LG egy teljesen új megoldást fejlesztett ki a készülékhez: a Dual Routing-technológiának köszönhetően a megszokottnál jóval kevesebb drótot kellett bezsúfolni az előlap alá – ez tette lehetővé az impozáns „faltól falig” kijelző integrálását.

A készülék nagyban hasonlít a Galaxy S4-re: ugyanolyan lekerekített sarkakat és műanyag hátlapot kapott, mint a Samsung csúcsmobilja. A legnagyobb különbség az, hogy az előlapon és a készülék oldalán hiába keresnénk a kezelőszerveket: a fizikai gombokat a készülék hátoldalán, kényelmes ujjtávolságra helyezték el. Az edzett üvegnél háromszor erősebb, ujjlenyomatmentes zafírkristályból készült optika alatt csücsülő ki- és bekapcsoló, illetve hangerőszabályozó gombok extra funkciókat is kaptak, ezek segítségével indíthatjuk el az LG saját fejlesztésű Quick Note alkalmazását és a fényképezőgép-funkciót.

James Fishler, az LG USA marketingért felelős senior alelnöke elmondta: az újító formatervet az a tapasztalat ihlette, hogy a telefonok méretének növekedésével a felhasználók egyre nehezebben férnek hozzá az oldalsó kezelőszervekhez. Mivel a legtöbb ember használat közben amúgy is a mutatóujjával támasztja meg a telefonját, a hátlapba süllyesztett gombok segítségével sokkal kényelmesebbé válik a készülék kezelése.

Sárkány lakik benne

A G2-be a Qualcomm 2,26 GHz-es, négymagos Snapdragon 800-as processzorát építették. Steve Mollenkopf, a chipgyártó elnöke hangsúlyozta, hogy az LG és a Qualcom közel húszéves együttműködésének köszönhetően sikerült tökéletes összhangot teremteniük a processzor és a telefon között. „A Qualcomm Snapdragon 800-as processzora által hajtott LG G2 a két vállalat közös erőfeszítéseinek terméke” – húzta alá Mollenkopf.

A kijelző saját grafikus RAM-ot is kapott. Ez lehetővé teszi, hogy a telefon 26 százalékkal kevesebb energiát fogyasszon, és cca. tíz százalékkal hosszabb ideig működjön egyetlen feltöltéssel, mint a hasonló méretű és teljesítményű készülékek.

Az okostelefonok piacán egyre fontosabbá válik a kamera: nem véletlen, hogy a Nokia is a brutális felbontású Lumiákkal szeretné visszaverekedni magát az élvonalbeli gyártók közé.

Az LG is igyekszik az igényes hobbifotósok kedvében járni, ezért egy 13 megapixeles, optikai képstabilizátorral (OIS) ellátott, rendkívül jó fényérzékenységű kamerát szerelt a G2-be. Fishler a bemutató során külön kiemelte, hogy az új készülékkel, a kéz remegését kompenzáló OIS-nek köszönhetően, akár egy mozgó autóból vagy rendkívül rossz fényviszonyok mellett is kristálytiszta és tűéles képeket készíthetünk.

A mérnökök a hangminőségre is odafigyeltek. Az amerikai LG fő marketingese szerint a G2 az első olyan okostelefon a piacon, amely 24 bit/192 kHz-es „stúdióminőségű” hifi lejátszást szavatol.

Nem a hardver a lényeg

Az impozáns teljesítmény és a merész formaterv ellenére a G2 valójában nem a hardverről, hanem a felhasználói élményről szól. Ezt szolgálja a megújult felhasználói felület és a gesztusvezérlés is, amely számos érdekességet tartogat.

A készüléket például nem csak a hátoldali gombbal lehet be-, illetve kikapcsolni: a képernyőre koppintva is megtehetjük ugyanezt. A hívások fogadásához sem kell a gombok után kapkodnunk: az Answer Me szolgáltatásnak köszönhetően elég ha a vezetékes telefonok esetében jól bevált módon „felvesszük” – vagyis a fülünkhöz illesztjük a készüléket.

 

Az LG szoftverfejlesztői rengeteg új funkciót építettek a felhasználói interfészbe. Ott van mindjárt a Plug & Pop, ami automatikusan észleli, ha fülhallgatót vagy USB-kábelt csatlakoztatunk a telefonhoz, és ennek megfelelően különféle alkalmazásokat és felhasználási lehetőségeket javasol nekünk. Vagy a Text Link, amelynek segítségével egyszerűen kijelölhetjük és a naptárba vagy az emlékeztetőbe menthetjük a szöveges üzenetekben található adatokat, amelyeket a beépített térképen is megjeleníthetünk, sőt, az interneten is rájuk kereshetünk, ha úgy tetszik.

A multitaskingot a Slide Asside támogatja: elegendő, ha három ujjunkat végighúzzuk a megnyitott alkalmazásokon, és azok szépen sorba állnak a kijelző szélén, hogy kedvünkre válogathassunk és váltogathassunk köztük.

A G2-t a Windows Phone 8-ban megismert „vendégmóddal” is ellátták. A megoldás lehetővé teszi, hogy különféle jogosultságokkal rendelkező profilokat hozzunk létre a készüléken, így bárkinek – akár egy gyereknek is – kölcsönadhatjuk a telefonunkat anélkül, hogy tartanunk kéne tőle, hogy összekutyulja a beállításainkat, törli a memóriában tárolt adatainkat vagy kényes információkhoz fér hozzá.

A G2 világszerte több mint százharminc szolgáltatónál lesz kapható. A készülék Dél-Koreában debütál, de nem sokkal később Észak-Amerikában, Európában is piacra dobják majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.