Hirdetés

Beszállt a MeeGo fejlesztésébe az AMD



|

A második legnagyobb x86-os processzorgyártó termékeivel is kompatibilis lesz az operációs rendszer.

Hirdetés

Tegnap a MeeGo Conference 2010-en az AMD bejelentette, hogy csatlakozik a multiplatform, nyílt forráskódú operációs rendszer fejlesztéséhez. Nem meglepő ez a lépés, hiszen a vállalat az elkövetkező években szeretne komolyan betörni többek közt a netbookok piacára - mégpedig ezeket a gépeket sok esetben Linux kernelre épülő operációs rendszerrel szállítják, így feltétlenül szükséges a megfelelő driverek megléte.

 

 


Az időzítés sem véletlen: AMD nemrégiben hivatalosan is bemutatta a Brazos névre hallgató platformját, amelyet az alsó kategóriás noteszgépekbe szánnak. A kompatibilis Zacate és Ontario kódnevű processzorok érdekessége, hogy az Intel legújabb központi egységeihez hasonlóan a grafikus vezérlőt is tartalmazzák - a hivatalos megnevezésük APU (Accelerated Processing Unit).


Konkrétan a netbookokba az Ontario kódnevű egységeket ajánlja a gyártó, hiszen teljes terhelés mellett is csupán 9 Wattot fogyasztanak - természetesen az integrált Radeon HD 6250-es grafikus processzorral együtt. Jelenleg két modell létezik, az erősebbik a kétmagos C-50-es, amely 1 GHz-en ketyeg, vélhetően ez lesz a népszerűbb. A második egység a C-30-as, amelybe sajnos csak egy mag került, cserébe viszont 200 MHz-el magasabb az órajele.

 

 


A komolyabb számítási teljesítményű Zacate APU-család szintén két tagot számlál, ezen eszközök viszont már 18 Wattot is fogyaszthatnak, a grafikus lapkájuk pedig a Radeon HD 6310 névre hallgat. Az E-350 jelzésű APU az erősebbik: ez kétmagos, 1,6 GHz-es frekvencián üzemel, míg az egymagos E-240 csupán 1,5 gigahertzes.


A Brazos platformot használó első noteszgépek jövő év elején kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, állítólag az MSI az elsők közt fog majd bemutatni egy Zacate APU-ra épülő X-Slim-et.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.