Hirdetés

Biztonsági funkció került ki az Android 4.4.2-ből



|

A Google szerint az App Ops véletlenül vált elérhetővé a 4.3-ban.

Hirdetés

Napokkal a rengeteg kamerával kapcsolatos fejlesztést felvonultató Android 4.4.1 elérhetővé tétele után az újabb Nexus eszközökkel rendelkezők a héten megkapták a 4.4.2-es frissítést is, amely az előző foltozással ellentétben csak egy klasszikus hibajavító kiadás. Eddig nem lehetett sokat tudni az újdonságairól, ám az Electronic Frontier Foundationnek köszönhetően az egyik most nagy hírverést kapott.

Hirdetés


Az „újítás” jelen esetben nem teljesen helyénvaló kifejezés, ugyanis az operációs rendszerből pont hogy kikerült valami, egész pontosan az Android 4.3-ban bemutatkozott „App Ops”. Az annak idején próba jelleggel bevezetett funkció lényege, hogy a használatával utólagosan meg lehetett vonni az alkalmazásoktól a telepítéskor megadott jogosultságokat, lévén installáláskor a felhasználó vagy megadja az összes kértet, vagy nem használhatja a kívánt programot. Az App Ops olyan esetekben jöhetett jól, ha például egy zseblámpa feltétlenül hozzá akart férni a GPS-hez, amely nyilván indokolatlan.


A netes cenzúra ellen, szabadságjogokért és adatvédelemért küzdő EFF az App Ops bevezetésekor publikusan egy nagy piros pontot adott érte a Google-nek, így érthető módon a szervezet most kiakadt az eltávolítása miatt. Az EFF kérdésére a keresőcég elmondta, hogy eredetileg egy malőrnek köszönhetően vált használhatóvá a lehetőség, ám most elvetették a komplett ötletét, ugyanis szerintük kompatibilitási problémákat okozhat egyes alkalmazásoknál.


Az EFF szerint ez rossz kifogás, ugyanis a használata esetén az operációs rendszernek szimplán hamis adatokat kellene visszaadnia az alkalmazásnak; például a névjegyzék elérésének igényekor azt kellene visszajelezni, hogy üres az adatbázis. Ha a külső féltől származó program nem képes ilyen alapvető szituációkat kezelni, akkor vessen magára a lusta fejlesztője.


(Forrás: PCWorld | Kép: Permission Manager)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.