Hirdetés

CES: az okosok tényleg okosak lesznek



|

Jobb ha beletörődünk abba, hogy a telefonunk lassan átveszi az irányítást, és a kézi eszközünk fogja megmondani, hogy mikor mit tegyünk. A CES-en legalábbis ezen eszközök dömpingjét várják.

Hirdetés

Bár a 2013-as CES hivatalosan még nem indult el, az már látszik, hogy mely trendek fogják meghatározni az idei rendezvényt. Immár szinte minden a mobilitásról és az "okos", vagyis az internetre kapcsolt eszközökről szól. A táblagépek és az okostelefonok egyre több felhasználó zsebében lapul rejtőznek, ráadásul utóbbi gyakorlatilag túllépett már az eredeti funkcióján. Ma már egyre kevésbé a telefon funkció az, ami fontos, sokkal inkább a különböző szolgáltatások és azok appos leképezései. Shawn Dubravac a Consumer Electronics Association (CEA) vezető kutatójának az elmondása alapján az Egyesült Államokban legalábbis a mobil használat 65 százaléka már nem kommunikációra irányul. Az emberek sokkal több időt töltenek el az alkalmazásokon belül, és elgondolása alapján hamarosan vélhetően beköszönt majd a post-okostelefon éra. A mobil ugyanis már nem egy hardver eszköz, hanem egy központ, ahol a különböző adatbázisokra épülő szolgáltatások információit érhetjük el, gyakorlatilag a telefonok ma már a digitális életünk óramutatói lettek. Annak ellenére, hogy még az első iPhone reklám is a készülék hagyományos funkcióját emelte ki: a telefonálást.

 



Bár Amerika messze van, lassan itthon is túlléphettünk ezen, hiszen a mobil sokkal többre képes. Az első kiállítók között jó példa erre a Liquid Image Las Vegasban bemutatott sisakkamerája, ami a Project Glasshoz hasonlóan képes 1080p-s élő közvetítést sugározni egy táblagépre, vagy egy okostelefonra. Az Allure Energy NFC-s megoldása szintén figyelemreméltó, amellyel az okostelefon tulajdonosok egy okosház mellett beállíthatják azt, hogy milyen hőmérséklet, páratartalom stb. legyen otthon, miután hazaértek. Ehhez nem kell mást tenniük, mint a megfelelő párnára helyezni készüléküket. Vagy felhozhatjuk még példának a Belkin frissen bejelentett WeMo Baby Monitorát, amelynek fizetős appja nem csak riasztani tud akkor, ha a gyermekünk sír, hanem az adatok alapján sírás történetet tud vezetni és elemezni a csemete alvási szokásait.

A mobil jobban tudja



Eddig sokszor használtuk az okos szót, pedig az okos eszközök még csak most érkeznek. A Belkin eszköze erre egy remek példa, hiszen elemzi az adatokat, szenzorokkal rendelkezik, és gyakorlatilag a digitális adatok alapján analóg cselekvésre ösztönöz bennünket. Durván fogalmazva: a kütyü mondja meg, hogy mit tegyünk, vagy legalábbis ajánlásokat fogalmat meg. A szenzorok vélhetően kiemelten fontosak lesznek az idei CES-en, hiszen ezek azok az eszközök, amelyek mérik a való életünk adatait, majd azokat digitalizálják és egy app formájában tanácsok adnak.

 



A Las Vegasban bemutatkozott Netatmo Urban Weather Station például ezt a feladatot tökéletesen ellátja, mivel az időjárás mellett a levegő minőségét is figyeli, így segítségével jobban megtervezhetjük a szabadidős tevékenységeinket. A BodyMedia egy felkarra szerelhető szenzorral érkezett a kiállításra, ami méri aktivitásunkat és energiafogyasztásunkat, így segít abban, hogy fittek maradjunk. Durvább eszközökhöz folyamodik a Hapilabs evőeszközkészlete, ami nyomásérzékelővel figyeli azt, hogy mennyit eszünk, és szól ha netán túlzásba esnénk. Érdekes megemlíteni még a Parrott locsoló szenzorát, ami többek között méri a föld víz- és tápanyagtartalmát, így egy appban a pontos növényt kiválasztva, szól ha cselekednünk kell.

Új típusú PC-k



Végezetül természetesen a másodlagos képernyők előretörése (vagyis a tévé mellé történő felzárkózása) is borítékolható, mint ahogy az új típusú gépek megjelenése itt. Erre eddig egyedül a Lenovotól láttunk példákat a saját szemünkkel a vegasi kiállításon, ám az egyértelművé vált, hogy teljesen új eszközökkel fogunk majd találkozni.

 

 

A 13.3 hüvelykes ThinkVision LT1423p Mobile Monitorral például a régebbi Windows 8 tulajdonosok kedvező árért juthatnak egy multitouch másodlagos kijelzőhöz (legalábbis olcsóbban, mintha ezért új gépet vennének).

 

 

A márciusban megjelenő 27 hüvelykes Lenovo tablet PC szintén egy üde színfolt volt, nem azért amiért elsőre gondolnánk, mivel valójában egy billentyűzettel és egérrel is rendelkező all-in-one géppel volt dolgunk, hanem azon objektumok miatt (bábú és dobókocka), amiket a kijelző tud érzékelni, és amelyeket egyedi appok már támogatnak is. Például lejátszhatunk egy Monopoly-t a gépen. És ez még vélhetően csak a kezdet, ám jobb ha beletörődünk: a számítástechnika teljesen megváltozott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.