Hirdetés

Chicago automata szenzorokkal figyelné a helyiek mozgását



|

A rendszer a mobiltelefonok Bluetooth- és WiFi-jeleinek befogásával gyűjti az adatokat.

Hirdetés

Chicago már rendelkezik kiterjedt videokamerás megfigyelő-hálózattal, idén nyáron pedig még jobban kiterjesztik a nyomkövető rendszert, automata szenzorok segítségével. Az „Array of Things” elnevezésű program keretében a város lámpaoszlopaira szerelnek fel olyan eszközöket, melyekkel a hangokról, fényekről, csapadékról és szélről gyűjtenek információkat. A szenzorok az elhaladó emberek mobiltelefonjait is megfigyelik a Bluetooth és Wifi jeleket érzékelve, az adatokat a területen lévők számának meghatározására használják fel.

Hirdetés

Ez utóbbi funkció némi vitát váltott ki: a lakók attól tartanak, hogy az érzékelők sokkal több információt meg tudnak majd szerezni, a tartózkodási helyen túl. Bár nem valószínű, hogy a szenzorok több kompromittáló dolgot tudnak meg az emberekről, mint mondjuk egy netcafé nyilvános hálózata, elképzelhető, hogy a bűnüldöző szervek így nyomon tudják követi egy ember mozgását a városon keresztül. Ez elég nagy hatalmat és lehetőséget ad, főleg a városi biztonsági-kamerákkal összekötve. A módszert egy londoni cég már sikeresen kipróbálta, – ők kukákat használtak a lámpaoszlopok helyett – de néhány nap után leállíttatták a programot. Állítólag a chicagói szenzorokat úgy állították be, hogy nem képesek ilyen jellegű azonosításra.

Nem csak a rendszer üzemeltetői tudnak majd hozzáférni az összes adathoz. Ahelyett, hogy titokban tartanák az információkat, állítólag nyilvánosságra hozzák majd őket. „Azzal, hogy nyilvánossá tesszük ezeket az adatokat, reményeink szerint az emberek olyan alkalmazásokat készítenek majd, amikre mi nem is gondoltunk” – nyilatkozta Charlie Chatlett, a Városi Központi Számítógépes Adatfeldolgozás igazgatója. Év végéig ötven szenzort helyeznek el városszerte, reményeik szerint ez a szám néhány éven belül négyszázra nő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.