Hirdetés

Colorovo CityTab Supreme 8 3G teszt - Windows-élmény 40 ezerért



|

Egy Windows 8.1 licenc 26 ezer forint. Egy Windows 8.1-es Colorovo tablet 40 ezer. Megnéztük, miért érdemes megvenni és miért nem.

Hirdetés

Az androidos tableteknek árban és tudásban hatalmas szórása van: a gyönyörű, erős és mindenre képes modellekért bőven 100 ezer forint feletti összeget kérnek, de aki csak egy szimpla táblagépet szeretne, már 20 ezer forint alatt is talál magának. Persze a minőség és egyéb jellemzők már más kérdés. A Windows 8.1-es tabletek egészen mostanáig nem tartoztak a szuperolcsó készülékek közé, sőt, inkább 50-60 ezer forint volt a beugró, akciós ár és 100 ezer forint körül kezdődtek a használható modellek. Aztán szép lassan megérkeztek az úgynevezett „B” brandek, akiknél az ár kritikusan fontos, ráadásul értenek is a tabletgyártáshoz és megvannak a csatornáik: ennek eredményeként ma a hazai piacon temérdek, 50 ezer forint alatti Windows 8.1 tablet közül válogathatunk. A tekintélyes kínálatból a Colorovo-t 8 colos modelljét mutatjuk be nektek, melynek igazi erénye, hogy olcsósága ellenére is sikerült belepasszírozni egy 3G modemet.

 

Hirdetés

Külső

A Colorovo lengyel cég, de természetesen a tabletek Kínában készülnek, természetesen a lengyel anyacég irányítása alatt. A CityTab Supreme 8 a nevéből is kitalálhatóan 8 colos kijelzővel szerelt, gumírozott hatású műanyag tokba pakolt PC, melyben a kategória nagy nyertese, az Intel Atom Z3735 központi egység került.

 

 

A tablet nem kimondottan könnyű a maga 386 grammjával, azonban kézbe véve feltűnően vékony a többi, hasonló kategóriájú windowsos tablethez képest. A gombok nem oldalra, hanem a lekerekített jobb oldal alsó élére kerültek, ám kaptak egy-egy kiemelkedő „pöcköt” is, amelyekbe könnyedén beleakadnak az ujjaink, ezzel nagyban megkönnyítve a kezelést. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a kijelző körüli káva alsó részére (portré módban tartva) egy Windows érintőgomb is került, ami nagyon hasznos a kezelést illetően. Az egy szem micro USB csatlakozó a szokásos helyre, alulra, középre került, felül, a jobb oldalon pedig a jack csatlakozót találjuk. A mSD és SIM foglalat oldalra került, de ezt nehéz észrevenni, mert mindkét nyílás praktikus védőfedelet kapott. A hátlapra kerültek még a sztereó hangszórók rácsai (nem általános, hogy sztereó hangszóró legyen ilyen gépekben!) és egy 2 MPixeles kamera, amelynél inkább maradjunk a Skype videótelefonálásnál, fotózásra használjunk bármi mást.

Az előlap a Windows gombot leszámítva teljesen üres, ami jó hír, valamint felülre még egy 2 MPixeles kamera is került, amely szintén videotelefonálásra alkalmas, a fotózást érthetően mellőzzük.

 

 

Belső

A Windows 8.1 modern kezelőfelülete száguld a 8 colos táblagépen. Ennek alapja a 4 magos Atom SoC, amely minden porcikájában fejlett és abszolút x86-64 kompatibilis, keveset is fogyaszt és nagyon olcsó. Az SoC négy processzormagja 1,33 GHz-en dolgozik, de turbó módban akár 1,83 GHz-ig is gyorsulhat. Emellett egy alapszintű Intel HD Graphics grafikus vezérlő és egy DDR3L RAM-kontroller is helyet kapott a lapkán. Ehhez 1 GB rendszermemória és 16 GB flash tároló csatlakozik. Az internetre egy N-es Realtek WLAN vezérlővel kapcsolódhatunk, továbbá egy Bluetooth modul is része a csomagnak. A Colorovo CityTab Supreme 8 ára már önmagában is elég vonzó, de ha még azt is hozzávesszük, hogy egy 3G modem is része a csomagnak, még jobb ajánlat a 40 ezer forint ezért a táblagépért. A versenytársak ennyi pénzért nem ajánlanak 3G modemet, pedig ez a nemrég bejelentett új, mobilnetes szolgáltatásoknak hála egyre több értelmet nyer.

 

 

A kritikus pont itt nem is annyira a RAM vagy az SoC, sokkal inkább a flash, amely ugyan elfogadható sebességű, azonban nagyon szűkös tárhelyet kínál. A 16 GB-ból rögvest 6 GB-ot lenyisszant a Windows helyreállító partíciója, a maradék 8,9 GB-ból pedig első bekapcsoláskor is csak 5 GB-ot kapunk. Ha felcsatlakozunk a netre, megindul a frissítés, aktiváljuk a Microsoft fiókunkat és máris ott vagyunk, hogy elfogyott a tárhely. Ilyenkor jön a takarítás, illetve a trükkök, hogy miként is lehet a helyreállítási partíciót külső tárolóra pakolni. Ha ezeket a trükköket megcsináljuk, azért vállalható méretű tárhelyünk lesz, de a 32 GB-os mSD kártya mindenképpen ajánlott emellé.

 

 

Szoftver

A 8 colos tableten a Windows 8 Bing verzió fut, amely teljes értékű, akinek pedig nem tetszik a Bing kereső, bármikor lecserélheti másra. Az első bekapcsolás és regisztrálás után egy abszolút letisztult, gyári Windows felület fogad, ahol nincsenek előtelepített hulladékszoftverek, lejáró határidejű vírusvédelem és még sorolhatnánk. Ez sokaknak nem különösebben szúr szemet, nekünk viszont nagyon tetszett, hogy nem szemetelte tele a gyártó az operációs rendszert.

Ami felkerült, az az Office 365, amely 1 éves licenccel jár a tablethez. Ebbe az Office programcsomagon felül korlátlan OneDrive felhőtárhely és havi 60 percnyi Skype hívás tartozik, amelyet mind tökéletesen kihasználhatunk a tablettel.

 

 

Mérés, összegzés

A tesztek során a várt eredményeket hozta a Colorovo windowsos táblagépe. Böngészés, Youtube, chat és a többi általános feladatra tökéletesen elegendő, nem éreztünk különösebben bántó lassulást, sőt, az áruházból beszerzett egyszerűbb játékok is szépen futottak. Az üzemidő a 4300 mAh-s akkumulátornak hála egészen jó, aktív használat mellett is simán bírta fél fényerőn 5,5 órát, de szimplán videózás, böngészés alatt ennél tovább is bírja.

 

 

Összességében nagyon elégedettek voltunk a Colorovo CityTab Supreme 8 3G-vel, amely tisztességesen megépített külsővel, átlagos használatra elegendően erős belsővel, 3G modemmel sem kerül többe 40 ezer forintnál. Az üzemidő rendben volt (bár ezért a nagyobb súllyal fizetünk), a kamerák Skype videohíváshoz épp megfelelnek és olykor-olykor egy egyszerűbb játék futtatásába sem rokkan bele a tablet. Ugyanakkor mi nagyon hiányoltuk a micro HDMI kimenetet és nagyon örültünk volna 32 GB tárhelynek vagy legalább nagyobb szabad kapacitásnak. Ezek alapján tartalom fogyasztásra jól használható, windowsos tabletünk lehet, amin simán elfut bármilyen windowsos programunk, de produktivitásra nem ajánlanánk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.