Hirdetés

Commtiva Z71 teszt: androidos újonc a grundon



|

Az androidos készülékekkel eddig is jól ellátott magyar piacra új szereplő érkezett. A Commtiva Z71 főleg kiváló ár/érték arányával hódíthat, és kavarhatja meg az erőviszonyokat.

Hirdetés

 

Mert az mostanában erősen beállt. Az Android barát, hozzáértő vásárlók egyre inkább a HTC-nek áldoznak, a Sony Ericsson androidos vérátömlesztése talán egyenesbe hozza a svéd-japán vállalatot és visszahódítja a rég elvesztett rajongókat. Az Motorola kevés, de annál erőteljesebb Google-alapú készülékekkel van jelen, a koreai kettős (LG, Samsung) pedig inkább csak megosztott erőforrásokkal, de kínálatuknak így is jelentős részét áldozzák a zöld androidnak.

 

 

A neves gyártók mellett kialakulóban van az úgynevezett második vonal, amely legalább annyi, ha nem több vásárlót vonz, mint a nagyok. Ezen a területen a szolgáltatók élen járnak, hiszen Huawei készülékeket használva a T-Mobile a Pulse/Mini családdal, a Vodafone a 845-össel, a Telenor pedig almárkája, a Red Bull Mobile segítségével igyekezett eljuttatni hozzánk a megfizethető, de mégis vállalható minőséget nyújtó okostelefonokat. És akkor még nem beszéltünk a nemrégiben (szintén a T-mobile kínálatában) bemutatkozó ZTE Blade-ről, vagy a neves márkák alacsonyabb árfekvésű, szintén androidos modelljeiről (LG GT540, HTC Wildfire, Huawei Ideos). Erre a pályára futott be a tajvani Commtiva bemutatkozó darabjával, a Z71-el.

 

Plastic memories

 

A Foxconn által gyártott Z71 - minden negatív felhang nélkül - tipikusan az a készülék, ami sokkal vonzóbbnak és professzionálisabbnak tűnik a gyári fotókon, mint a valós életben. A Commtiva Z71 dizájnja teljesen rendben van, konzervatívnak és különösebben elrugaszkodottnak sem nevezhető. Az érintőképernyős modellek közt méretei (114.9 x 56.8 x 12.6 mm) és tömege (114 gramm) is átlagosnak mondható, és ugyanez áll a felhasznált anyagokra is. Bevallottan, nem titkoltan műanyag minden, a hátlap kifejezetten vékony, csúszós, fényes anyagból készült és meglehetősen kopogós, nyiszorgós is.

 

 

 

A készülékház serényen gyűjti az ujjlenyomatokat (a képre kattintva galéria nyílik)

 

Utóbbi tulajdonságát betudhatjuk az utóbbi hetek intenzív tesztelési időszakának, ettől függetlenül nem hagyott jó nyomott bennünk az, hogy ha a vibramotor egy hívás, vagy a gépelés közben aktiválódott, attól az egész készülékház hallhatóan és érezhetően berezonált. Az összeszerelési minőség ezt leszámítva mintaszerűnek mondható, nincsenek elnagyolt, pontatlan részek és rések az elemek közt. A hátlap egy könnyű mozdulattal eltávolítható, ami fontos, hiszen ez alatt található a microSD helye (a csomaghoz egy 2 gigabájtos egység jár) és persze itt férhetünk hozzá a SIM kártyához is. Dicséretes, hogy mindkét lapkát az akkumulátor eltávolítása nélkül eltávolíthatjuk, vagy cserélhetjük.

 

A Commtiva tervezői a kezelőszervek tekintetében maradtak a hagyományos felfogáshoz, vagyis a szokásos androidos gombokon kívül kaptunk híváskezelőket, illetve egy trackballt, amit annak idején a Nexus One hozott divatba, utóbbi időben viszont egyre kevesebben használják. A kicsit sűrűre vett alsó fertály használhatósága felemásra sikerült: a fizikai gombok feletti érintőfelületek (balról jobbra: menü, home, keresés, és visszalépés) érzékenysége tökéletes, viszont nem kaptak háttérvilágítást, ami eleinte megszokást igényel. Ezen sokan biztosan gyorsan túllépnek, de el tudjuk képzelni, hogy sokakat frusztrál, hiszen nem csak sötétben nem látható, hogy melyik gomb, melyik, hanem a halvány felfestésnek köszönhetően akár egy árnyékosabb helyszínen sem.

 

 

 

A kijelző sajnos megsínylette a korábbi tesztereket...

 

A hívásindító, megszakító, valamint trackball világít, itt viszont több kínálkozó ziccert kihagytak a tervezők. Az androidos telefonoknál megszokott, hogy az elmulasztott eseményeket az előlapon elhelyezett LED-ek valamelyike jelzi. A Z71 esetében annyit kapunk, hogy töltéskor a hívásmegszakító piroslik, a feltöltött állapotot pedig a zöld gomb világítása jelzi. A trackball ideális helye lett volna az SMS-ek, emailek, vagy nem fogadott hívások kijelzésének.

 

 

Az előlapon a 3,2 colos, 320 x 480 pixeles kijelző, a panel felett a márkanév (a Z71 nélkül), valamint a fény- és távolságérzékelő található - előlapi kamera nincs. Alul semmi sem találunk, balra az ajtócska mögé bújtatott microUSB kapu, felül a furcsa dudorral kísért 3,5 mm-es jack csatlakozó, valamint a ki/bekapcsoló gomb található. Jobbra a hangerőállító, lentebb pedig a dedikált kameragomb vehető igénybe, amit köszönünk szépen, hiszen sok gyártó elfelejt ezzel kedveskedni. Az egyszerű, minden mintától és csicsától mentes hátlapon az 5 megapixeles, LED villanós kamera, alul a Commtiva felirat, illetve a külső hangszóró mélyedése foglal helyet.

 

 

 

A hátlap visszafogott és sajnos elég csúszós

 

I've got the power

 

A Commtiva Z71-nek az erőforrások és használt technológiák tekintetében egyáltalán nem kell szégyenkeznie, ennek ellenére a teljesítménnyel nincs minden rendben. Az impozáns lista rögtön az 600 MH-zes Qualcomm MSM7227processzorral kezdődik, ami megtalálható sok más készülékben is, többek között a HTC Legend is ezt használja. Sőt, ezt kiegészíti egy 3D-s gyorsító is, aminek a jelenléte több funkciónál jól érezhető. A 256 MB RAM és 512 megabájt ROM jelenléte is biztató, ennek ellenére kicsit elégedetlenek vagyunk, mert összességében valahogy mégsem áll össze a Z71 ereje. Az élő háttérképek (Live Wallpaper) animáció például tökéletesen futnak, nincs akadás, az alapmenük animált mozgatása is zökkenőmentes.

 

 

 

Mindkét lapka szabadon mozgatható az akkutól függetlenül

 

Amennyiben azonban elkezdjük egy kicsit alaposabban igénybe venni a hardvert (alkalmazások telepítése, böngészés, multimédia) rögtön jönnek a lassulások, akadások, várakozások. Persze nem hosszú másodpercekről van szó, de pont annyi, ami már feltűnik, és aki az átlagnál többet akarja belőle kihozni, annak zavaró lehet. Éppen az előzőek miatt meglepő, hogy amikor egy-egy erőforrás igényesebb alkalmazást, játékot indítottunk el, akkor egyszer sem jutottunk el a játszhatatlanságig. Voltak itt is megtorpanások a szoftverekben, de ilyet egy HTC Desire, vagy Legend is bármikor produkál.

 

 

 

Nem AMOLED, de ettől még tökéletesen teljesít a kijelző

 

A nyilvánvalóan optimalizálási problémának tűnő dolgok ellenére a felhasználói élmény nem sérül, amiben segít a kapacitív, több ujjas érintést támogató kijelző is. Eddig nem hangsúlyoztuk, de azt vegyük alapul, hogy egy 60 ezer forint körüli telefonnál le kell mondani bizonyos plusz jellemzőkről, tudásról. A Z71 esetében ilyen az AMOLED is, így be kell érni „mezei" TFT LCD kijelzővel, ami viszont a 320 x 480-as felbontás mellett is vállalható minőségű, a napfényben is leolvasható képet ad. Ami viszont ebben a kategóriában nem feltétlenül általános, az a kapacitív technológia használata, illetve a multi touch megléte. Ez a galériában, a fotók nagyításánál, illetve böngészés közben a weboldalak nagyításánál nagyon nagy segítséget nyújt.

 

Paranoid Android

 

Volt eddig is pár jellemző, ami meglepő egy bőven 100 ezer forint alatti, androidos mobil esetében, a legfontosabb mégis talán az, hogy a rendszer 2.1-es verzióját kapjuk és azt is magyarítva. Sőt, a gyártó tervei lehetőség lesz majd a 2.2-es frissítésre, ami remélhetőleg nagyban fel fogja gyorsítani a rendszert. Ez a két dolog a hasonló kategóriájú készülék mellé, akár fölé is helyezi a Z71-et. A HTC Sense-hez vagy a Motorola Blur-höz hasonló egyedi kezelőfelület viszont nem jár, ami sokaknak kifejezetten megváltás, hiszen ezek a felhasználók rajonganak az Android alapfelületéhez.

 

Nincs meglepetés, hacsak az nem, hogy a Live Wallpaper is támogatott

 

Öt képernyőt lakhatunk be a parancsikonokkal, widgetekkel; aki egyszer látott már Androidot, az tudja milyen könnyen, gyorsan megy ez. Egyedi ikonok és különleges alkalmazásokkal nem kedveskednek nekünk, a szokásos, androidos kínálatot (Térképek, Gmail, Latitude, Hangjegyzet, RSS olvasó) kapjuk olyan dolgokkal megfejelve, mint az egyébként nem általános, előre telepített fájlböngésző, vagy a Documents To Go szoftver, ami a különböző dokumentumok (Word, Excel, PDF és PowerPoint) megnyitására (szerkesztésére nem) alkalmas. GPS vevőt is kap, aki a Z71-et választja, aminek köszönhetően a Maps alkalmazással kiegészülve helymeghatározásra is bevethető a telefon. A Google navigációja, vagyis fordulóról, fordulóra történő megoldása is megtalálható a memóriában, de hazánkban ez sajnos egyelőre nem használható. A Marketről persze rengeteg, navigációval összefüggő, ingyenes applikáció tölthető le, illetve több gyártó (Sygic, NDrive, Tom Tom) is elkészítette már fizetős, androidos alkalmazásait.

 

A szövegbevitel álló és fekvő esetben is QWERTY-vel történik

 

A böngészési élményt érintettük már korábban: zoomolásra használható tehát a kétujjas nagyítás (pinch zoom), de a kétszeri rábökésre is tudjuk nagyítani, vagy kicsinyíteni az adott weboldalt. Itt említjük meg a (máshol is kihasználható) gyorsulásérzékelő giroszkópot, ami észleli a készülék helyzetét, vagyis ha netezés közben oldalra fordítjuk, akkor a kijelző kép is fekvő nézetre vált. A forgatás csak a balra mozgatáskor reagál, viszont ez kifejezetten gyorsan történik, a szenzor pillanatok alatt leköveti a változást. A Flash nem támogatott a Commtiva mobilján, vagyis a netes, beágyazott videókat nem tudjuk megnézni. Ha ilyen igénye van valakinek, akkor ott van az előre telepített YouTube kliens, amivel szinte a teljes videokínálat elérhető.

 

 

Értékelni kell az 5 megapixeles kamera mellé adott LED-es villanót, hiszen a képek minősége sajnos nem a legjobb. Autofókusz sem jár a szolgáltatásokhoz, így a készítendő kép minősége elég nagy lutri - vagy éles lesz, vagy nem. Persze ezt ebben a kategóriában szintén nem szokás felhánytorgatni, csak érdemes készülni rá, hogy kicsit homályos, színekben nem annyira gazdag fotókat kapunk majd. Az összes felsorolt funkciók egyike sem töltött el bennünket akkora örömmel, mint az akkumulátor, illetve annak kitartása. A megszokott egy napos ciklust képes volt a Z71 megduplázni, ugyanis az 1230 mAh-s akku még komolyabb megterhelés mellett is kitartott két napon át.

 

 

 

 

The Final Countdown

 

Összességében, mindent mérlegre téve az a helyzet, hogy a Commtiva a Z71 megjelenésével rögtön tényezővé tette vált a magyar piacon. Minden olyan tudása, funkciója megvan a készüléknek, ami ebben a szegmensben fontos, a dizájnra és az általános minőségre sem lehet panasz és tényleg csak pár dolog van, ami miatt szívhatjuk a fogunkat. A név egyelőre kevés presztízzsel bír, de nagy hiba lenne azonnal a „noname" gyártó kategóriába helyezni, mert nem lenne igazunk.

 

 

 

Az ajtócskával lezárt USB csatlakozó

 

Fontos kérdés, hogy a hazai forgalmazó meg tud-e állapodni valamelyik szolgáltatóval, mert abban az esetben (a támogatott ár miatt) még inkább az ajánlott vétel kategóriába kerülne a Z71. Vagy éppen valamelyik másik Commtival, ugyanis információnk szerint további modellek várhatók a gyártótól. Aki megfizethető, minden földi jóval ellátott (HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth) androidos telefonra vágyik és nem bánja, hogy nem valamelyik ismert gyártó neve díszeleg a telefonon, annak bátran ajánlható a Z71.

 

Commtiva Z71

 

Forgalmazó: Premium Trading Company
Ár: 60 ezer Ft
web: http://hopp.pcworld.hu/7524
Teljesítmény: 3/5, Felszereltség: 3,5/5, Ár/érték arány: 5/5

Előny: megfizethető; Android 2.1; trackball; alap szinkronizációs szoftver jár hozzá; kiváló ár/érték arány

Hátrány: világítás nélküli érintőgombok; közepes minőségű anyagok; belassulások

 

 

 

 

Termékjellemzők:

 

Android OS 2.1 (Eclair)
114.9 x 56.8 x 12.6 mm , 114g
TFT kapacitív érintőképernyő, 320 x 480 pixel, 3.2 hüvelyk
Trackball
Gyorsulásérzékelő, távolság- és fényérzékelő
3.5 mm audio jack
512 MB ROM, 256 MB RAM, microSD bővíthetőség
HSDPA, 7,2 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g
Bluetooth 2.0 + EDR
microUSB 2.0
5 megapixeles kamera, LED vaku
Videó: 320x480@15 fps
Qualcomm MSM7227 600 MHz processzor
GPS/A-GPS
Li-ion 1230 mAh akkumulátor

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.