Hirdetés

Csak papíron lesz netsemlegesség az EU-ban|

Ezen felül a roamingdíj eltörlését sem teljesen úgy kell érteni, ahogy elsőre hangzik.

Hirdetés

A múlt héten a görög dráma foglalta le az európai sajtót és közvéleményt, így nem sok szó esett a roamingdíjakkal és netsemlegességgel kapcsolatos uniós kiegyezésről. Mindkét témakörben fontos döntések születtek az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács részéről, természetesen a szolgáltatói lobbik igényeinek és javaslatainak figyelembe vételével. Röviden összefoglalva: lesz netsemlegesség, továbbá nem lesz EU-n belüli roamingdíj. Kivéve, mikor mégsem és mégis. Nézzük röviden a lényeget!

Hirdetés


Netsemlegesség

Az Európai Tanács sajtóközleménye alapján sikerült megvédeni és szabad és nyitott internetet. Ennek keretében az internetszolgáltatók önkényesen nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak webes szolgáltatásokat. Kivéve, ha erre rendkívül nyomós technikai indokuk van, például túlterheléses támadásokat is megpróbálhatnak ilyen módon tompítani.


Ettől függetlenül létezni fog a szolgáltatások esetén a gyors és lassú sáv, ugyanis a netszolgáltatók köthetnek egyéni szerződéseket egyes cégekkel, hogy az ő szolgáltatásaik feltétlenül kiváló sávszélességgel legyenek elérhetőek. Az ISP-ket csak arra kötelezik a szabályok, hogy feltétlenül biztosítsanak egy általánosságban elfogadható sávszélességet az összes webes szolgáltatásnak. Itt ugrik a majom vízbe, hiszen ez a frázis technikailag és jogilag egyaránt nehezen értelmezhető.


A döntéshozók mentségére szolgáljon, hogy a szabályozásban konkrét specifikációkat lehetetlen megszabni, de még ha meg is próbálták volna ezt megtenni, a minimum átviteli sebességekre vonatkozó értékek néhány év alatt vélhetően elavulnának. Ez a most elfogadott megoldásnál is rosszabb helyzetet teremthetne. Ha egy szolgáltató kiszúr az ügyfeleivel, azok pedig feljelentik a netsemlegességi szabályozás megsértése miatt, akkor legalább nem lesz a konkrét számok miatt megkötve a bíró keze. Lehet majd veszekedni a tárgyalóteremben, hogy adott esetben mi az elvárható minimum, a bíró pedig mindkét felet meghallgatva, a saját hatáskörében dönthet a kérdésben.


Roamingdíjak

A jó hírrel kezdve: 2017. július 15-től kezdve alapvetően megszűnnek az Európai Unión belül a roamingdíjak. Ez nem mostanában lesz, de időközben 2016. április 30-cal még egyszer és utoljára csökkennek a barangolási díjak: a normál díjszabásnál hanghívás esetében percenként 5 eurocenttel, SMS-ek esetében darabonként 2 eurocenttel, továbbá a megabájtonkénti adatforgalomért 5 eurocenttel kérhetnek többet a mobilszolgáltatók.


A rossz hír az, hogy a roaming eltörlésével nem egyesül az európai mobilpiac. A roamingdíj feltétel nélküli eltörlése egyes esetekben azzal a kockázattal járhatna, hogy az európai polgárok a kedvezőbb alapdíjak miatt egy külföldi mobilszolgáltatóhoz vándorolhatnának, azaz napi szinten és belföldön is annak a szolgáltatását használnák.


Ez súlyosan sérthetné a helyi szolgáltatók érdekeit, így a szituáció nem rendeltetésszerű használatnak fog minősülni. Ha valaki ezzel próbálkozna, arra roamindíjat kell majd kiszabnia a külföldi szolgáltatójának, gyakorlatilag vissza kell majd terelnie valamelyik belföldi szolgáltatóhoz. Sajnos a részletek még nincsenek kidolgozva, így nem nyilvánvalóak a felár nélküli, „rendeltetésszerű” roaming feltételei.


Ti elfogadhatónak tartjátok a netsemlegesség és roaming szabályozását?


(Nyitókép: Quinn Dombrowski)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.