Hirdetés

Csúcsmobilok csatasorban



|

Összegyűjtöttük és egymásnak ugrasztottuk a mobilpiac fenevadjait, hogy kiderüljön, ki trónol jelenleg a dobogó csúcsán.

Hirdetés

Egyre kiélezettebb verseny folyik az okostelefon-piac felső kategóriájában évről évre a csúcsragadozói cím megszerzéséért, a különféle gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy túllicitálják a rivális cégek aktuális top készülékeit, és magukhoz édesgessék a konkurencia vásárlóit. E küzdelem természetesen a felhasználókra is nagymértékben kihat, mivel a mobilpiac soha nem látott sebességgel zajló fejlődésének köszönhetően az aktuálisan csúcsmodellként kezelt készülékek néhány hónap leforgása alatt elavulttá válhatnak.
 

Hirdetés


Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy átlagosan két év után már a gyártók is lemondanak az egykor még istenített modelljeikről, és megszüntetik a frissítéseket és a különféle támogatásokat. Fontos tehát időnként áttekinteni az aktuális felhozatalt a felső kategóriában – még akkor is, ha nem feltétlenül vásárlási szándékkal csemegézünk a kínálatból –, ezáltal átfogó képet kaphatunk a piac alakulásáról, illetve a mobileszközökben megjelenő új technológiákról.


Egy évnyi fejlődés

Ismételten megmutatták az idei évben a gyártók, hogy még mindig gond nélkül képesek továbbfejleszteni a mobilokat, szinte minden komponens terén kaptunk valami újdonságot. A nagyobb cégek top telefonjaik prémium anyagai között végre elkezdték használni a mindeddig méltatlanul mellőzött fémet, a csúcseszközökben pedig a – lassan már a középkategóriában is standarddá váló – négymagos chipek mellett egyre gyakrabban bukkantak fel nyolcmagos processzorok. Készülékeink kameraszenzorjai szintén szintet léptek: a felső kategóriában a legtöbb mobil már kompakt fényképezőgépeket megszégyenítő képminőséggel és megapixelszámmal büszkélkedhet, sőt, sok esetben már a 4K-videók rögzítése is szerepel a telefonok multimédiás repertoárjában.


Az Apple által előző évben kirobbantott érzékelőháború is tovább folytatódott, melynek során megtapasztalhattuk a biometrikus azonosításra (ujjlenyomat-olvasók) és egészségünk monitorozására (fitneszkiegészítők, beépített vérnyomásmérők) szolgáló hardverek evolúciójának egy újabb lépcsőfokát. Szintén hangsúlyos szerepet kapott idén az okostelefonok gyors merülésének kérdése, a felső kategória érintettjei szinte kivétel nélkül elkezdtek gőzerővel dolgozni a többnapos üzemidő megvalósításán. Az újonnan debütáló készülékek esetén érdekes volt figyelni, melyik cég milyen megoldás mellett döntött. Voltak ugyanis gyártók, akik a készülék pengevékony kialakítását szemrebbenés nélkül feláldozták a megfelelőnek tartott üzemidő oltárán, azonban akadtak olyanok is, akik inkább az energiatakarékos hardverek mellett tették le voksukat, és szoftveres fejlesztések segítségével igyekeztek kihozni a kissé alacsonyra szabott akkumulátorból a maximumot.
 


Természetesen a mobil operációs rendszerek készítői sem álltak le a fejlesztésekkel; termékeik folyamatos frissítésére szüntelenül igény mutatkozott, ennek köszönhetően szinte minden nagyobb platform új verzióval jelentkezett: a Google elhozta az Android L-t, a Microsoft a Windows Phone 8.1-et és az Apple is frissített az iOS 8-ra.


Aktuális állás

A mobilmegjelenésekkel teletűzdelt év végén mi is úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kicsit tisztán látni a jelenlegi piaci helyzetet, ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb gyártók aktuálisan zászlóshajóként megnevezett készülékeit, és megnéztük, melyik az a mobil, amelyik teljesítményében, kialakításában és funkcióiban is könnyedén a többiek fölé emelkedik. Próbáltunk a trendekhez igazodva a gyártók azon készülékei közül csemegézni, melyek fél évnél nem régebben jelentek meg a piacon, így esett a választás az Apple, a Sony, a Samsung, az LG, a Nokia, valamint a Xiaomi által gyártott készülékekre, melyek tudásukban és felszereltségükben egyaránt esélyesként indulhatnak a csúcskategória meghódításáért. Lássuk hát sorban a versenyzőket.




Samsung Galaxy Alpha

Végre szakított az elődök már-már unalmassá váló koncepciójával a Samsung Galaxy széria legújabb zászlóshajója, amely, még ha csak óvatos léptekkel is, de elindult egy új irányba mind anyaghasználat, mind kialakítás terén, ezáltal – nevének megfelelően – valami új kezdetét hozta el. A készülék elegáns, a széleinél kissé kidudorodó fémes keretet kapott a gyártósoron, amely minden eddiginél stabilabb fogást garantál a telefon tulajdonosának. Az előlapon a Gorilla Glass üveg alatt megbúvó kijelzőpanelre nem igazán lehet panaszunk, a megjelenítő a Samsung élénk színeivel és az adott körülményekhez igazodó háttérvilágításával gond nélkül kompenzálja a top készülékhez képest kissé alacsonynak tűnő pixelszámot. A fedél alatt egy saját fejlesztésű Exynos chip dolgozik, amely energiatakarékossági megfontolásból két különböző teljesítményű, négymagos processzort foglal magában.
 


A mobil ezen erőgép, valamint a 2 GB RAM és a Mali grafikus vezérlő közreműködésével viszonylag folyamatos felhasználói élményt garantál, csupán az alkalmazásokból kilépve tapasztalhatunk egy leheletnyi toporgást. Fotós képességei terén sem okoz csalódást az Alpha, a készülékkel lőtt nappali felvételek gond nélkül lepipálnak néhány kompakt fényképezőgépet. A divatos érzékelők természetesen nem maradhattak ki a Samsung aktuális csúcsmodelljéből, így nem meglepő, hogy az S5 ujjlenyomat-olvasója, valamint pulzusérője egyaránt megtalálható a mobilon. Sajnos a pengevékony kialakításnak köszönhetően a nagy számú hardveres extra mellé már csupán egy 1860 mAh-s akkumulátort sikerült bepasszírozni, mely az energiatakarékos megoldásoknak köszönhetően még így is egészen korrekt üzemidőt produkál.


Előny: fémkeret, csúcskamera
Hátrány: kis akkumulátor, alacsony felbontás


Nokia Lumia 930

Összeállításunkban a Lumia termékvonal jelenlegi top készüléke képviseli a Windows Phone ökoszisztémát, amit a gyors és felhasználóbarát felület jellemez. Nokia mobilhoz hűen az anyaghasználat prémium hatást kelt, a letisztult fémkeretbe ágyazott mobilt a szolid megjelenítést kínáló fekete és fehér színösszeállítás mellett extravagáns neonzöld, illetve narancssárga hátlapokkal is megvásárolhatjuk. A készülék frontoldalán terül el egy Gorilla Glass 3-as üveg védelmében a full HD felbontású AMOLED-képernyő, amely megfelelő betekintési szögeket és még napsütésben is jó olvashatóságot garantál. A telefon Snapdragon 800-as processzora kiegészül 2 GB RAM-mal, valamint az Adreno 330-as GPU-val, a három komponens pedig fennakadások nélkül futtatja a készülékre telepített Windows Phone 8.1-es verzióját, valamint az online áruházból letöltött alkalmazásokat.
 


A Lumia 930-ban elhelyezett kamera a korábbi modellekben már bizonyított Zeiss optikával és a részletes szoftveres beállításokkal kiegészülve mostoha körülmények között is kategóriájához méltó felvételeket készít. Adatkommunikációs fronton minden szükséges eszközt megtalálunk a készülékben, az alapvető Wi-Fi–Bluetooth–3G hármas mellett NFC-, illetve LTE-támogatás is szerepel a mobil specifikációs listáján. Az energiatakarékos hardvereknek köszönhetően a telefon üzemideje is kellően kitolható, így aktív használat mellett is bőségesen marad még töltöttség a nap végére is a 2420 mAh-s akkumulátorban. Sajnos a komoly erőkifejtések során a mobil a kelleténél kissé jobban melegszik, és a hátlap töltés közben is jelentősen felhevül az akkumulátor környékén. Mindemellett fagyásokat, váratlan hibaüzenetek nem produkál, megbízhatóan teszi a dolgát.


Előny: optimalizált rendszer, zökkenőmentes működés
Hátrány: megterhelés mellett melegszik


LG G3

Vitathatatlanul az idei év egyik legnagyobb durranása androidos téren az LG G3-as készüléke volt, ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy a gyártó okosan vitte tovább előző évi szériájának sikeres elemeit. A készülék dizájnja ennek megfelelően kísértetiesen emlékeztet tavalyi csúcsmodelljére (még a hátlapra helyezett fizikai gombok is megmaradtak), azonban a méret nőtt egy kicsit elődjéhez képest. Frontoldalról ugyanis egy 5,5 hüvelykes, 1440×2560-as felbontásban tündöklő kijelző mosolyog szemlélőjére, mely szinte teljes egészében kitölti a rendelkezésére álló teret. A szálcsiszolt fém hatását keltő hátoldali borítás alatt egy négymagos, 2,5 GHz-re skálázott Snapdragon 801-es processzor 3 GB RAM-mal, valamint egy Adreno 330-as GPU-val karöltve teljesít szolgálatot.
 


A komponensek a szintetikus tesztek során kissé gyengén teljesítettek, ám ez leginkább annak tudható be, hogy a grafikus megjelenítés során a készülékben dolgozó chipeknek az objektumokat QHD felbontásban kellett a képernyőre varázsolniuk. Kameraszenzorból egy különleges, infravörös autofókusszal felszerelt modellt kapott a mobil, amely lehetővé teszi a villámgyors élesítést, így a legtöbb esetben a legváratlanabb pillanatokban előrántott telefonnal is tűéles felvételt készíthetünk. Az adatkapcsolatokkal sem fukarkodott az LG a mobil komponenseinek kiválasztásakor: a G3 képes csatlakozni a Wi-Fi- és a 3G- mellett az LTE-hálózatokra is, sőt NFC-chipet és infravörös portot is kapott. A készülék, annak ellenére, hogy egy 3000 mAh-s akkumulátort rejt, nem nyújt különösebben kiemelkedő üzemidőt, átlagos használat mellett is nagyjából naponta kell töltenünk a pixelbajnok mobilt.


Előny: egyedi kameraszenzor, szép kijelző
Hátrány: alacsony üzemidő, átlagos anyaghasználat


Apple iPhone 6

A VIP-Phone-tól érkezett hozzánk tesztelésre az iPhone 6, amely több szempontból is újítást hozott az elődökhöz képest, és egy sokkal tetszetősebb összhatást kínál, mint a cég korábbi készülékei; a prémium minőségű anyagokból kialakított külső megalkotása során az almás cég munkatársai figyeltek arra, hogy minden egyes porcikáján érződjön a felső kategória igényessége. A telefon elülső oldalán a csúcs-Lumiákhoz hasonló módon öleli körbe a mobilt a védőüveg, mely alatt egy 750×1334 pixeles IPS panelt találunk, ami fényerejével folyamatos olvashatóságot garantál a készülék tulajdonosának. A kijelző alatti területen találhatjuk az iPhone ujjlenyomat-szkennerrel felturbózott Home gombját, amely talán az egyetlen pontja a telefonnak, amin az említett prémium minőségi koncepció elhasal, a besüllyesztett fizikai kapcsoló ugyanis kissé recsegősre sikeredett.
 


A felszín alatt egy A8-as típusú, 64 bites chip dolgozik, amit a csúcskategóriás Androidok esetében elképzelhetetlen 1 GB RAM egészít ki, ám az optimalizált rendszernek köszönhetően csak extrém esetekben érződik a memória hiánya. A mobil HTC One-ra emlékeztető fémes hátoldalán a már megszokott logó mellett a kissé kidudorodó kamerát találjuk, mellyel minőségi képeket és videókat készíthetünk. A kameraszoftver beállítási lehetősége sajnos nagyon limitált, csupán néhány alapvető funkciót tudunk módosítani. A videofelvételek során szuperlassításra is lehetőséget kínál a gyári szoftver, miáltal HD minőségben rögzíthetünk 240 fps kíséretében mozgóképeket. Az iPhone 6-ot egy 1810 mAh-s akku látja el energiával, ami első hallásra nem tűnik túlságosan izmosnak, ám tapasztalataink szerint az egynapos üzemidő gond nélkül elérhető.


Előny: ujjlenyomat-olvasó, optimalizált rendszer
Hátrány: kis akkukapacitás, drága


Xiaomi MI4

Rég nem látott karriert futott be a kínai Xiaomi cég, néhány év leforgása alatt az okostelefon-piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. A nagy gyártók minőségi komponenseiből összeállított csúcsszériás készülékeik az egyedi és optimalizált felhasználói felülettel kiegészülve sikeresen prezentálták, mire képes az Android, ha jó kezekbe kerül. A vállalat legújabb top mobilja, az MI4 az egyik legszebb kínai készülék jelenleg a piacon, az elkészítésekor használt komponenseket pedig bármely gyártó megirigyelhetné. Az üveg és fém párosításából kialakított, letisztult dizájn mellé egy 5 hüvelykes, full HD felbontású kijelzőt választott a mobilt tervező mérnökcsapat, ez szép színeket és tűéles képet kínál. A megjelenítő alatt elhelyezkedő érintőgombokkal sajnos kissé mellélőtt a cég (a fehér modell esetében legalább is biztosan), mivel a nappal is bekapcsolt háttérvilágítás láthatatlanná teszi a gombok funkcióját jelző piktogramokat.
 


A mobil belsejében egy Snapdragon 801-es processzort, 3 GB RAM-ot és egy Adreno 330-as grafikus gyorsítót találunk, a csúcshardveres összeállítás pedig zavartalan munkamenetet tesz lehetővé. Kameraszenzort az előző modell sikerén felbuzdulva újra a Sonytól lízingelt a Xiaomi, az elkészített képek minősége bőven megüti a felső kategóriában elvárt mércét. A MI 4 videós képességeit figyelembe véve már kissé romlik az összkép, mivel a gyári szoftver viszonylag kevés beállítási lehetőséget kínál, a felbontás módosításán kívül csupán néhány extra szolgáltatás aktiválására van lehetőségünk. A készülék áramellátásáról egy 3080 mAh-s akkumulátor gondoskodik, miáltal visszafogottabb használat mellett akár 1,5 napos üzemidőt is elérhetünk.


Előny: jó teljesítmény, kedvező ár
Hátrány: kijelző alatti gombok, gyári kameraszoftver


Sony Xperia Z3 Compact

A tepsifonok uralta felső kategóriában egyre ritkábbak a zsebbarát készülékek, és annak ellenére, hogy a gyártók rájöttek, még mindig nagy az igény a kompakt mérettel rendelkező okostelefonokra, miniként kiadott mobiljaik esetében a méretcsökkentés legtöbb esetben hardveres degradálást is hozott. A Sony leleményesen felfedezte a csúcskategória e szegmensében keletkezett űrt, és a butításokat mellőzve elkészítette a Z3 kistestvérét, amely tenyérbe simuló méretének ellenére is versenyképes topkészülék lett. A mobilba szerelt HD felbontású IPS-kijelző egészen szép megjelenítést, a 300 feletti ppi-szám pedig kellő részletességet garantál a telefon tulajdonosának. Sajnos a fényérzékelő szenzor automatikus beállítások mellett képes volt néha félrekorrigálni, így nappali körülmények között egészen sokszor kellett manuálisan állítani a megvilágítás intenzitásán.
 


A vízálló borítás alatt a Z3-ban is megtalálható Snapdragon 801-es proci kapott helyet, melynek magjai 2,5 GHz-es maximális teljesítmény elérésére is képesek. A telefonba szerelt kameraszenzort a Sony egy profi fotós applikációval egészítette ki, amely számos beállítási lehetőséget és extra funkciót kínál a fényképezés szerelmeseinek. A 4.4.4-es Androiddal felvértezett készülék előtelepített alkalmazásokat is szép számmal tartalmaz, sőt a Z3 Compactból akár kézi konzolt is varázsolhatunk, ha már egyszer a Sony e mobiljára már elérhető a PS4 Remote Play funkciója, melynek segítségével mobilunk kijelzőjén is megjeleníthetjük a next-gen konzol nyújtotta élményt. A legjobb hír, hogy a csökkentett mérettel az akkumulátor nem zsugorodott arányosan, a beszerelt 2600 mAh-s teleppel pedig a kétnapos üzemidő is elérhető közelségbe kerül.


Előny: kompakt méret, szoftveres extrák, üzemidő
Hátrány: fényérzékelő-szenzor automatikus üzemmódja


Összegzés

Ha külön-külön komponenseire szednénk a készülékeket, és az egyes elemek mérkőznének meg az összes létező kategóriában, könnyedén előfordulhatna, hogy az iPhone 6 több helyen is csúnyán elhasalna a listánkban szereplő készülékekkel szemben, de összhatásban kétség sem férhet ahhoz, hogy az Apple telefonja gond nélkül elviszi a pálmát a fent bemutatott mobilok elől. Az akadásmentes, optimalizált felületnek köszönhetően az Apple mobilja a szintetikus tesztek során sem talált legyőzőre, hihetetlenül magas mérési eredményeinek a felső kategóriában is csak kevesen voltak képesek a közelébe kerülni (ami azért is tanulságos, mert sok androidos készülék háromszoros rendszermemóriából gazdálkodik).
 


A sebesség mellett fontos még szót ejtenünk a készülék kamerájáról is: az okostelefon-piacon egyedülálló módon az eszköz akár 240 fps sebességgel is képes rögzíteni, a közreműködésével készített szuperlassított felvételek pedig hatalmas élményt nyújtanak. Sajnos egyetlen meglehetősen komoly probléma azért felmerül a telefonnal kapcsolatban, ez pedig nem más, mint a készülék alapvetően magas induló ára, amely sokakat eltántoríthat a vásárlástól. Szerencsére a csúcsmodellek között akadnak szép számmal olyanok is, amelyek kellően pénztárcabarát árcímkét kaptak, közülük is kiemelkedik tesztünk második helyezettje, a Xiaomi MI4-es mobilja hihetetlen hardveres képességeivel, valamint remek ár-érték arányával; komolyabb erőfeszítések nélkül nyerte el a PC World ajánlata díjat.
 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.