Hirdetés

LG Optimus 7 és Windows Phone 7: első benyomások



|

A Microsoft nagy lépést tett afelé, hogy újra számolni lehessen vele a mobilok közt - az LG pedig hozza a kötelezőt.

Hirdetés

Így első pillantásra legalábbis így áll a helyzet. A Microsoft vett egy nagy levegőt és végre rászánta magát, hogy teljes mértékben (az alapoktól) átalakítsa a mobilhoz való viszonyát. A Microsoftnál most jött el az idő, hogy végre tényleg mobilként tekintsen a mobilokra, ne pedig agy kisméretű számítógépre. Hiszen a cégnek sok, hatalmas tömegek által használt szoftvere van, amelyeket a mobilon is ki lehetne, kellene használnia. Az okostelefonok piaca pedig sohasem fejlődött akkora lendülettel, mint most.

 

 

 

A színes "csempék" widgetek módjára szabadon mozgathatók (a képre kattintva galéria nyílik)

 

Windows Phone 7

 

A hazai bemutató és premier egy időben zajlott Steve Ballmer prezentációjával. Ballmer egyszerű és rövid szövegében azt hangsúlyozta, hogy a WP7-tel egy teljesen más telefon született, ami egyértelműen nekünk, a felhasználóknak készült. A nem kicsit marketing szagú üzenetet a hazai bemutatón König Tibor, a magyarországi Microsoft szakembere tette fogyaszthatóvá. Szerinte a Windows Phone 7 lényege, hogy a fejlesztők látványosan szakítottak a felhasználói felület ikonos rendszerével, és sokkal inkább az azonnal felfogható, fogyasztható szöveges információra helyezték a hangsúlyt. Ennek az eredménye a hubokra (csomópontok), illetve tile-okra (csempék) osztott, eddig sehol sem alkalmazott kezelőfelület.

 

 

 

A nyitóképernyő minden fontos információval ellátja használóját

 

Ezután a felület bemutatása következett, végigmentünk a fontosabb hubokon - sajnos itt kiderült, hogy valószínűleg a készülék (és egyben a WP7) piacra kerülésekor a Marketplace, illetve az Xbox Live hivatalos formában nem lesz elérhető - utóbbi megjelenése időközben megerősítést nyert: november 10-én indul. A demonstráció egyértelművé tette, hogy a rendszer kész van: a menüelemek, a programok mind azonnal reagáltak az érintésre, egy másodpercnyi késlekedést sem érzékeltünk. Kaptunk bemutatót a WP7-el szerelt telefonok távolról, webes felületről vezérelhető biztonsági rendszeréről (Find My Phone), a Facebook és az egyéb forrásból származó kontaktok kezeléséről, és arról is, hogy az Office-t milyen mélyen, mégis könnyen használhatóan integrálták WP7-be.

 

 

LG Optimus 7

 

Steve Ballmer bemutatója alatt 9 darab, különböző gyártóktól származó WP7-es készüléket mutathatott be, mi Magyarországon ebből kettőt üdvözölhetünk, szinte egy időben. A sajtótájékoztatón az LG Optimus 7-et nézhettük meg közelebbről és készíthettünk róla élő fotókat. Magáról a telefonról az idő rövidsége miatt sok információt nem tudtunk begyűjteni, így maradunk a benyomásoknál. Az Optimus 7 (Optimusnak nevezi az LG innentől minden okostelefonját) egy elegáns, nagyon jó összeszerelésű, és kifejezetten nehéz mobil. A hátlap szálcsiszolt fémből készült, ami nagyban feldobja az előlap relatíve unalmas feketéjét. A kijelző alatt három gomb szerepel (ahogy minden WP7 telefonon): egy visszalépés, egy Home gomb, valamint egy billentyű a kereséshez (a Bing keresőt indítja el).

 

 

 

LG Optimus 7: tekintélyt parancsol

 

Böngészve a menüt az azonnali reakciók, a késedelem nélküli váltások ötlöttek szembe. A rendszer pontosan, időben reagál minden érintésre, a kijelző kellően érzékeny. Bármilyen menüből is ugrottunk vissza a kezdőképernyőre, az haladéktalanul, látványos, de nem csicsás animációk kíséretében történt. A kapacitív képernyő multi touch képes, amit a böngészőben azonnal ki is próbáltunk: tökéletesen működött. A szövegbevitel az érintőképernyőknél szokásos módon, álló, vagy fektetett, virtuális QWERTY billentyűzettel történik. Utóbbinál furcsálltuk, hogy nem használja ki a képernyő teljes szélességét, így mindkét oldalon egy-egy fekete csík éktelenkedett, és emiatt alig volt nagyobb, mint álló helyzetben. A klaviatúra alapból nem rendelkezik ékezetes karakterekkel (ahogy az egész rendszer sincs egyelőre lokalizálva), de egy-egy gombot hosszan megnyomva máris választhatunk az ékezetes betűk közül. A listák könnyedén gördülnek, ott állnak meg, ahol akarjuk, de a legelőnyösebb WP7 tulajdonság talán mégis a stílusosság. Nem tolakodó, de mutatós, egyszerű, könnyed dizájn árad a képernyőről, de úgy, hogy az első élő találkozás ellenére rögtön tudtuk, mihez nyúljunk.

 

 

 

A hátlap rendkívül elegáns

 

Az LG két, saját fejlesztésű szolgáltatását is bemutatta, amelyekről kicsit korábban, az Optimus 7 tulajdonságait taglaló cikkben érintőlegesen már foglalkoztunk. Az egyik a Play To, amivel a telefonon tárolt multimédiás tartalmakat vezeték nélkül, a DLNA technológia segítségével különböző megjelenítőkre áttölthetjük, majd ott megnézhetjük, hallgathatjuk, stb. A másik Scan Search névre hallgat, és az augmented reality, vagyis a kiterjesztett valóság különleges élményét használja. Lényege, hogy a készülék kameráját a külvilágra irányítva rengeteg fontos, hasznos információt szerezhetünk a közelben lévő éttermekről, mozikról, vagy éppen a várható időjárásról.

 

 

Mikor, mennyiért?

 

Az Optimus 7 október 21-től érhető el Magyarországon a Vodafone kínálatában, ami érdekes lépés, hiszen az LG készülékei eddig jellemzően a T-Mobile-nál jelentek meg. Ez valószínűleg azért változott, mert az LG és a Vodafone együttműködése globális, így nem csak nálunk alakult ki ez a partnerség. A várható árról semmit nem tudtunk meg, mivel az emlegetett együttműködés azt is előírja, hogy a piacra kerülésig erről nem adhatnak ki a cégek információt. Mivel a Vodafone hangsúlyozta, hogy részletfizetési konstrukciót is ajánl majd, az LG pedig rámutatott az Optimus 7 felső kategóriás mivoltára, mindezekből nagyjából az sejthető, hogy bőven 100 ezer forint felett lesz a telefon kártyafüggetlen (mert így is megvásárolható lesz majd) indulóára.

 

 

 

Egyelőre nem sok használható alkalmazás várja a vásárlókat

 

A Vodafone exkluzivitást élvez majd az Optimus 7 kapcsán, vagyis egy hétig biztosan csak a piros szolgáltatónál lesz elérhető. Ennek megfelelően talán nem meglepő, hogy a nagy konkurens, a Samsung WP7-es mobilja, az Omnia 7 majd a T-Mobile boltjaiban jelenik meg valamikor a közeljövőben. Az Omnia 7 megjelenésével kapcsolatban hazai esemény nem történt, közleményt viszont kaptunk a készülék adataival, így fussuk át, mit ajánl a másik koreai gyártó Windows Phone 7 témakörben.

 

 

 

Samsung Omnia 7

 

Az Omnia 7 4 colos, Super AMOLED, az Optimus 7-hez hasonlóan szintén WVGA képernyővel rendelkezik, és a Samsung mobiljában is az 1 GHz-es Qualcomm processzor dolgozik. Az akkumulátor szintén 1500 mAh-s, a beépített memória csak fele az LG készülékéhez képest - 8 GB. Az 5 megapixeles kamera HD-felvételek (720p@25fps) rögzítésével itt is elérhető (autofókusz, LED-vaku), ahogy a 7,2 Mbps-os HSDPA és 5,76 Mbps-os HSUPA is.

 

Esélyek

 

Az első kommentekből, véleményekből az szűrhető le, hogy az ős Windows Mobile felhasználókat egyáltalán nem hatja meg a csinos kezelőfelület és az animációk. Nekik alkalmazásokra van szükségük, méghozzá az összesre, amit szerettek és használnak, a WP7 pedig ezt egyelőre nem tudja nekik megadni. De teljesen logikus azt gondolni, hogy nem is náluk, hanem az összes többi, érintés alapú mobilos rendszerből kiábrándult, az MS visszatérését váró felhasználónál fog betalálni az új rendszer. Persze alkalmazásokra nekik is szükségük lesz, hiszen a webről összevadászott appok ideje lejárt, főleg, amikor az Android Market és az AppStore olyan ütemben nő, ahogy.ű

 

 

 

A böngésző (Internet Explorer) gyors, de a Flash videókat egyelőre nem képes kezelni

 

A Microsoft egy átgondolt, az eddigiekhez képest valóban más felfogású rendszert tett le elénk, amivel minden esélye megvan, hogy ismét látszódjon a mobilos oprendszerek térképén. Gátja lehet a rohamos elterjedésnek, hogy a WP7 ugyan több gyártó készülékén (HTC, Dell, Samsung, LG) lesz elérhető lesz, a kötött és magasra belőtt hardveres követelmények miatt a készülékek a felső kategóriát képviselik majd - vagyis drágák lesznek. Ha a Marketplace gyorsan, sok-sok érdekes, vonzó alkalmazással beindul, akkor a Windows Phone 7-nek lehet esélye. A felhasználói élmény már készen van, most már csak meg kell tölteni élettel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.