Hirdetés

Samsung Galaxy Tab 4 7.0 teszt - Egy majdnem jó vétel



|

Kipróbáltuk a Samsung idén tavasszal bemutatott, héthüvelykes táblagépét, a Galaxy Tab 4 7.0-át.

Hirdetés

A Samsung tavasszal mutatta be egyre népesebbé váló tabletcsaládja három legújabb tagját. Köztük a Galaxy Tab 4 7.0-át: ez a legkisebb és egyben legolcsóbb a gyártó idei táblagépei közül. A gyári felhasználói felülettel felütött Android KitKat-et futtató eszköz a héthüvelykes kijelző mellé egy négymagos CPU-t és másfél giga RAM-ot kapott. A maga ötvenezer forint körüli árával kimondottan jó vételnek tűnik – lássuk, megfelel-e a várakozásoknak.

Hirdetés

Egy korrektül összerakott tablet

A Galaxy Tab 7 4.0 nem fogja beírni magát a formatervezés történetébe. A fehér és fekete színben kapható tablet a megszokott, meglehetősen unalmas Samsung-designt hozza. A vékony ezüstszínű kerettel szegett, műanyagból készült unibody házat mindazonáltal tisztességesen összerakták, kimondottan tartós, minőségi benyomást kelt. A 186,9 mm hosszú, 107,9 mm széles, 9 mm vastag táblagép 276 grammot nyom; egy teljes hüvelykkel keskenyebb, mint az Amazon Kindle Fire HDX és a Nexus 7-nél is jóval kisebb.

Az összeszerelés minősége kifogástalan

A Galaxy Tab 4 külsejét tekintve meglehetősen hasonlít elődjéhez, a Tab 3-hoz. Az egyetlen feltűnő különbség a hátlap: míg a tavalyi modellé csupasz műanyag volt, az idei finom textúrájú műbőr borítást kapott. Részben ennek is köszönhető, hogy kimondottan kellemes és jó a fogása.

A Galaxy Tab 4 7.0-át héthüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontású, 216 ppi képpontsűrűségű TFT-kijelzővel szerelték fel. A képe éles és kontrasztos, az apró betűs szövegek is jól olvashatók rajta, és remek betekintési szögei vannak. Az egyetlen probléma a színhelyességgel van, az árnyalatok nem elég telítettek – legalábbis nem annyira, amennyire egy Samsung táblagéptől elvárnánk. No meg azzal, hogy napfényben meglehetősen nehéz kivenni, mi van a képernyőn – a panel erősen tükröződik, és a fényereje is gyengécske (374 nit).

Kicsit komótos

A Tab 4 7.0-át az átlagosnál erősebb hardverekkel látták el, a négymagos Marvell PXA 1080 chipszett, a Vivante GC 1000 GPU, a 1,5 GB RAM és a 8/16 GB-os, felerészben belakható, maximum 32 GB-os microSD kártyával bővíthető háttértár tisztességes konfigurációnak tűnik. Meglepő, de a teljesítménye mégis hagy kívánnivalókat maga után: időnként feltűnően belassul, sőt az is előfordul, hogy csak vonakodva reagál egy-egy utasításunkra. Különösen bosszantó, hogy a Samsung felhasználói felülete semmilyen módon nem jelzi, hogy észlelte-e, ha rákoppintottunk egy ikonra; nem egyszer előfordult, hogy csak szapora bökdösés árán tudtuk életre kelteni egyik-másik nagyobb memóriaigényű alkalmazást.

Nem csípi az erőforrás-igényes appokat

Sajnos, a tapasztalatainkat a benchmark mérések is alátámasztották. A tablet az Antutuban 13785,3, a Sunspiderben pedig 1559,1 pontot ért el: jóval gyengébben muzsikált, mint például a 2013-as Nexus 7, pedig abban egy generációval korábbi chipszett, a Snapdragon S4 Pro dolgozik.

A Samsung felhasználói felületét ezzel szemben csak dicsérni tudjuk, a cég szoftverfejlesztői remek munkát végeztek. A Magazine UX névre keresztelt interfész a Galaxy Tab Pro 12.2-ben mutatkozott be; örömmel tapasztaltuk, hogy a legújabb tabletek is ezt használják. Az UI letisztultságának köszönhetően kellemesen egyszerűvé teszi az eszköz használatát, nyoma sincs a korábbi túlírtságnak, nehézkességnek.

A Samsung példás önmérsékletről tett tanúbizonyságot, és szokásától eltérően hanyagolta a furfangos gesztusparancsokat, túlzott gépigényű márkázott alkalmazásokat. Az alapvető andoroidos programok nagy része fent van a tableten, köztük a gyári böngésző mellét telepített Chrome, a fényképező app, a galéria, az ébresztő, a naptár, térkép, számológép, a zene- és videólejátszó és persze a Google alkalmazásai. Megkapjuk még a gyártó saját fejlesztésű hangasszisztensét, a S Voice-ot, egy jegyzetelő alkalmazást, valamint a Hancom Office-t és a Kingsoft Office-t. A hazai forgalmazó láthatóan a női felhasználóknak szánja az eszközt, erről tanúskodik, hogy a Füles, a Joy és az Éva Magazin appja is előretelepítve megtalálható a táblagépen.

A Magazine UX remekül használható
 

Az, hogy a Galaxy Tab 4 7.0 nem tartozik a legfürgébb eszközök közé, böngészés közben is tetten érhető. A weboldalak rendesen letöltődnek ugyan, és a görgetés is elég gyors, mégis az volt az érzésünk, hogy az eszköz időnként kifogy a szuszból hálójárás közben. A Samsung saját böngészője és e-mail kliense mindazonáltal jól használható, megfelelő alternatívája leheta Chrome-nak és a Gmail-nek. Érdemes megemlíteni, hogy a vásárlók 20 GB ingyenes Dropbox-tárhelyet is kapnak a tablet mellé.

Kitartó játékos

A Galaxy Tab 4 7.0-át egy 1,3 megapixeles előlapi és egy 3 megapixeles, 720 p felbontású videók rögzítésére is alkalmas hátlapi kamerával szerelték fel. Utóbbival napos időben meglepően jó képeket készíthetünk; ugyan a beltéri felvételek kicsit homályosak, elmosódottak, de saját mezőnyében kimondottan képességesnek bizonyult a fényképező.

Az akksi bírja a kiképzést

A Samsung mérnökei a kameraapplikációt is továbbfejlesztették. Választhatunk az automata, a szép arc, a hangos kép, a panoráma, a sport és az éjszakai üzemmódok között, beállíthatjuk a képméretet, a geotaggelést, az időzítést, a fehéregyensúlyt és segédvonalakat is használhatunk fotózás közben. Az előlapi kamerának elsősorban a videócsevegés közben vehetjük hasznát.

A zenelejátszó szép és jól használható, lehetővé teszi, hogy a számainkat különféle szempontok szerint (előadók, dalok, albumok, stílus) csoportosítsuk; a SoundAlive-opcióval a különféle műfajoknak megfelelően váltogathatjuk a magasak és mélyek arányát. A gyári videólejátszó sajnos nem tudja megnyitni a DivX-formátumú filmeket, de az MP4-gyel azért elboldogul; mindenképpen érdemes egy másik lejátszót is letöltenünk a Play Store-ból. Az FM-rádiót hiába keresnénk: ezt egyelőre inkább csak az okostelefonokban kapjuk meg, a tabletek többségéből hiányzik.

A Samsung egy 4000 mAh-os lítium-ion akkumulátort épített az táblába. Az erőforrás példásan teljesít: aktív használat mellett is több mint nyolc órás üzemidőt biztosít.

Összegzés

Ötvenezer forint körüli árával a Samsung Galaxy Tab 4 7.0 igazán jó vétel lehetne, de sajnos meglepően gyenge teljesítménye miatt mégsem tudjuk jó szívvel ajánlani. Annak ellenére sem lehet méltó vetélytársa legnagyobb piaci konkurensének, a Nexus 7-nek, hogy meglehetősen jól összerakott, kellemes fogású, remek felhasználói felülettel rendelkező eszközről van szó. Ráadásul az alig húszezer forinttal drágább Kindle Fire sokkal erősebb teljesítményt és kijelzőt kínál – igaz, hiányoznak róla a jól megszokott Google-alkalmazások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.