Hirdetés

Egyre rosszindulatúbb kártevők

|

Már több, mint 185000 vírus létezik, és jó részük adatainkra pályázik.

Hirdetés

Az elmúlt fél évben a számítógépes és a mobilkártevők egyaránt mérföldkőhöz érkeztek: januárban volt az első számítógépes vírus, a Brain megjelenésének 20. évfordulója, majd nem sokkal később a mobilvírusok száma elérte és átlépte a 200-at. Az év első hat hónapja látszólag csendes volt, de a kisebb nyilvánosság ellenére számos új kártevő terjedt, és nagyon sok visszaélés történt.

2006 elején volt az első számítógépes kártevő, az -- akkor még internet hiányában -- floppy lemezeken keresztül terjedő Brain megjelenésének 20. évfordulója. A vírus viszonylag ártalmatlan volt, mégis egy hosszú korszakot nyitott meg, a vírusok korszakát, mely sajnos még ma is tart.

Jelenleg több mint 185.000 vírus létezik, számuk folyamatosan és gyorsan növekszik. Az elmúlt húsz évben a legnagyobb változás nem a kártevő típusokban vagy a rosszindulatú kódok számában történt, hanem sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban. A legjelentősebb változás az, hogy a „hobbi vírusírók” helyett ma már alvilági bandák írják a rosszindulatú kódokat. Ez a tendencia egyre erősödik, mivel a legtöbb új kártevőt azért készítik, hogy a lehető legnagyobb anyagi hasznot húzhassák a terjesztéséből. A kártékony programok a fertőzött számítógépeket olyan távolról irányított botnetté alakítják, amelyek kéretlen reklám- vagy adathalászati levelek kiküldésére, illetve személyes és pénzügyi adatok (például bankkártyaszám) megszerzésére használhatók.

2006-ban a mobiltelefonokra írt kártevők száma elérte és átlépte a 200-at. Összevetve a számítógépek világával sz még nem ér meg egy riadókészültséget, de az egyértelmű, hogy itt is növekvő tendencia tapasztalható. A számítógépekhez hasonlóan már a mobiltelefonokkal is lehetőség van pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, így várhatóan a vírusírók elkezdik kiaknázni ezt a lehetőséget is.

2005 márciusában az F-Secure a rootkitek felismerésére bemutatta a Blacklight keresőmotort. A rootkitek többek között a fertőzött számítógép megfigyelésére és az azon tárolt adatok ellopására használatos trójai alkalmazásokat és billentyűnaplózó programokat képesek láthatatlanul elhelyezni. Folyamatosan növekszik az olyan rosszindulatú kódok száma, amelyek a rootkit-technológiával rejtőznek el. A tét egyre nő: már 2006 májusában találtak egy hátsó ajtós csalást egy online játékoldalon, amely a rootkit-technológia használatával titokban adatokat gyűjtött a játékosokról, akik egy látszólag hasznos póker-segédprogramot töltöttek le. Szerencsére ez a fenyegetést észlelte a Blacklight, és ennek köszönhetően sikerült semlegesíteni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.