Hirdetés

Egységes mobiltelefon-töltők az Unióban



|

Az EB tíz mobilkészülék-gyártóval állapodott meg arról, hogy a cégek a jövőben egységes, micro-USB csatlakozós töltőket használjanak új termékeikhez.

Hirdetés

micro-usbtolto.jpg
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy megállapodást kötött tíz mobilkészülék-gyártóval. Ennek értelmében a vállalatok csak olyan készülékeket fognak a jövőben forgalomba hozni az Európai Unión belül, amelyeket a micro-USB csatlakozójukon keresztül lehet feltölteni. A tíz cég - az Apple, az LG, a Motorola, az NEC, a Nokia, a Qualcomm, a Research in Motion (RIM), a Samsung, a Sony Ericsson és a Texas Instruments - az Európában forgalomba hozott készülékek közel 90 százalékát gyártja, és mindegyik önként csatlakozott a megállapodáshoz, vagyis ezúttal nem az EU kényszeríti őket erre a lépésre egy kötelező érvényű szabályozással. A megállapodás egyik katalizátora az Európai Bizottság abbeli aggodalma, hogy a különféle készülékekhez való különböző fajta töltők feleslegesen növelik az elektronikus hulladék mennyiségét.

 


Nem látszunk ki a szemétből


Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke a megállapodással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy csak Európában a mobiltelefonok több ezer tonna veszélyes hulladékot generálnak évente. Verheugen elmondta, hogy az európai piacon nagyjából 185 millió új mobiltelefont adnak el évente; a készülékek életciklusa nagyon rövid, és ennél is legrosszabb, hogy mindegyikhez egyedi töltő jár.

A 2010 közepétől életbe lépő szabvány azt biztosítja, hogy az új telefonokkal érkező töltők képesek legyenek együttműködni a megfelelő mobil eszközökkel. Az is elképzelhető, hogy bizonyos új készülékeket töltő nélkül hoznak majd forgalomba, így a felhasználónak nem kell elhajítania a régi telefonjához kapott töltőt.

 

 

verheugen.jpg

 

Günter Verheugen egy kupac különböző telefontöltő társaságában

 

 

Az USB a közös pont


A szabvány az USB kaput használja majd a töltéshez egy micro-USB csatlakozón keresztül. Verheugen szerint ez biztosítja, hogy - elméletileg - soha többé nem kell új töltőt vennünk. Ezen kívül a megoldás még azért is praktikus, mert egy utazáshoz elé csak a noteszgépünk tápegységét magunkkal vinnünk, hogy a noteszgép egyik USB kapuja és egy szabványos, filléres kábel segítségével a mobilunkat is feltölthessük. A megállapodás csak az adatkapcsolattal rendelkező mobiltelefonokra érvényes, de ez egyáltalán nem csak okostelefonokat jelent, hiszen ma már a legtöbb készülék rendelkezik valamilyen interfésszel.

 

 

micro-usbonaphone.jpg

 

 Micro-USB csatlakozó egy telefonon. Manapság már nem csak az okostelefonokon találunk ilyet.

 

 

 

Ha nem ment volna önként...


A megállapodás annyiban nem új ötlet, hogy hasonlót már a GSM szövetség is elfogadott az idén - ez az USB-s töltők és a micro-USB csatlakozók használatának szabványosítását javasolja a készülékeken. Sőt Kínában már korábban szabványba foglalták, hogy az új telefonkészülékeknek az USB-t kell használniuk a töltéshez. Verheugen elmondta, hogyha nem jutottak volna megállapodásra a gyártókkal, akkor az EU megkezdte volna a szabvány lefektetését, de önkéntes alapon, a gyártók egyetértésével sokkal gyorsabb lesz a folyamat.

Az EU az idén már korábban bevezetett egy szabályozást, ami a konnektorba bedugva felejtett tápegységekkel elpocsékolt áram mennyiségét hivatott csökkenteni. Az egységes, szabványosított töltők a gyártóknak is jól jöhetnek, hiszen befolyásolják a keletkező veszélyes hulladék mennyiségét, aminek a semlegesítéséről nekik kell gondoskodniuk.

 

(A cikk eredetije a Computerworld-ön jelent meg)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.