Hirdetés

Éhbérérét dolgoztat Indiában a Nokia?



|

A gyártó nem bánik túl bőkezűen egyes alkalmazottaival.

Hirdetés

Kellemetlen helyzetbe került a Nokia, hiszen a Finnwatch nevű emberi jogi csoport szerint a gyártó elfogadhatatlan bérért foglalkoztatja egyes indiai alkalmazottait. A cég Chennai településen lévő gyárában 11364 munkavállaló dolgozik, akik naponta olyan 300 ezer telefont állítanak elő.

 

 


A Finnwatch szerint az állandó alkalmazottak a munkakörüktől függően 6000-11666 rúpiát (26-51 ezer forintot) keresnek, a többség bére nem elégséges a mindennapi megélhetéshez, hiszen az aktivisták számításai szerint ehhez minimum 7967 rúpia kellene. Az ideiglenes, szerződéses munkások ennél is rosszabb helyzetben vannak, hiszen csupán 4400 rúpiát (19 ezer forintot) kapnak havonta.


A Nokia természetesen azonnal reagált a vádakra: véleményük szerint a térségben még mindig náluk a legmagasabbak a bérek, ráadásul a tanulmány nem veszi figyelembe az olyan nem pénzben nyújtott extrákat, mint például a gyárban való étkeztetés, az egészségügyi szolgáltatások, a gyerekeseknek fenntartott napközi, és az utaztatás. Ezen felül a megélhetéshez szükséges összeget is a fővárosi árakat alapul véve számolták ki a Finnwatch-nál, nem pedig a chennaiak alapján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.