Hirdetés

Elhúzott a MediaTek, a Samsung viszont szenved a mobilos chipek piacán



|

Érdekes képet mutatnak az aktuális erőviszonyok.

Hirdetés

Nemrég adtunk hírt róla, hogy a tajvani MediaTek új chipje, a Dimensity 9000 simán lemosta a pályáról a Google házon belül fejlesztett Tensor SoC-ját egy mesterséges intelligenciára épülő benchmarkon.

A jelek szerint pedig nem csak itt áll nyerésre a vállalat, a Counterpoint Research 2021 harmadik negyedévére (Q3) vonatkozó adatai alapján ugyanis a gyártó növelte az előnyét a mobilos chipek piacán, melynek vezető pozícióját még tavaly happolta el az amerikai Qualcomm elől.

Hirdetés

Ahogy az alábbi ábra mutatja, a vizsgált időszakban a MediaTek chipjei a piac 40%-át birtokolták, ami nem csak a második helyezett Qualcomm 27%-os eredményével szemben szép teljesítmény, de a cég egy évvel korábbi részesedéséhez képest is. 2020 harmadik negyedévében ugyanis a MediaTek még "csak" 33%-os szeletet hasított ki a teljes tortából, vagyis azóta 7%-os növekedést produkált a vállalat.

A Counterpoint szerint ez leginkább az 5G-s hálózat kiépítésében lemaradó fejlődő piacok generálták (pl. India), ahol az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hagyományos 4G-s készülékek iránt. Ez viszont jó hír a Qualcommnak, mivel az 5G-s chipek piacán továbbra is az amerikaiak vezetnek, 62%-os részesedésük majdnem a duplája a MediaTek 32%-os eredményének.

A teljes chippiacot tekintve azonban a vizsgált időszakban még csökkent is a Qualcomm részesedése, a 2020 harmadik negyedévi 28-ról 27%-ra, míg a legnagyobb vesztes a Samsung, akiknek 10-ről 5%-ra olvadt a jelenlétük. Ünnepelhet viszont az Apple: a harmadik helyezett cupertinóiak 2020 azonos időszakában még csak 12%-ot birtokoltak, míg az idei harmadik negyedévben már 15%-os eredményt értek el.

A negyedik helyen a kínai Unisoc áll, amely olyan partnereknek szállít be, mint a Honor, a Realme, a Motorola és a ZTE, de már a Samsung egyes A-szériás modelleit is ellátja chipekkel. Mindez 2021 harmadik negyedévében 10%-os részesedésre volt elegendő, ami 6%-os ugrás a 2020 Q3-as 4%-hoz képest. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a cég pályafutását.

A sor végén a Huawei szárnyai alá tartozó HiSilicon kullog, mindössze 2%-os részesedéssel, ami az anyacég 2019-es amerikai kitiltásának tudható be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.