Hirdetés

Elképesztő év mögött áll a mobilos világ



|

Idén robbant csak igazán a mobilnet, ráadásul tömegtermékekké váltak az okostelefonok is.

Hirdetés

A Mobile Future nemrégiben közzétett egy remek videót, amelyben fogyasztói perspektívából összefoglalták a telekommunikációs szektor, és a vele szoros kapcsolatban álló egyéb szegmensek legfontosabb idei történéseit.

 


Kezdjük a mobilos alkalmazásokkal: 2009-ben a fogyasztók nagyjából 300 millió programot töltöttek le telefonjukra, ez a szám idén körülbelül 5 milliárdra nőtt. A becslésben természetesen benne van az összes nagyobb szoftverbolt, továbbá vélhetően a GetJar-szerű forrásokat is számításba vették.


Robbant a közösségi weboldalak mobil eszközökről való látogatottsága: a Twitter esetében egy év alatt 347 százalékos a növekedés, a Facebookot 200 millióan böngészik mobilról, míg a FourSquare felhasználók száma 12 hónap alatt 200 ezerről 5 millióra nőtt. Szintén döbbenetes adat, hogy naponta 100 millió Youtube-videót néznek meg világszerte telefonok és tabletek segítségével.

 

 


2010-ben összesen olyan 1 milliárd internetre csatlakozó eszköz volt a világon, ezek száma 2015-re a becslések szerint a jelenlegi negyvenszeresére ugorhat. Az adatforgalom kapcsán szintén érdekes információmorzsa, hogy egy meg nem nevezett szolgáltatónál két év alatt 3000 százalékkal nőtt a harmadik generációs hálózatokon keresztül bonyolított kommunikáció, ráadásul egy ideje már a Mount Everesten is lehet mobilnetezni.


Az átlagos vásárlók számára kevésbé fontosak lettek a digitális kamerák, köszönhetően az egyre jobb szenzorokkal felszerelt mobiltelefonoknak. Idén a mobilosok 76 százaléka készített fotót a készülékével, továbbá 2010 februárjától kezdve az iPhone a legnépszerűbb kamera a Flickr képmegosztón.

 

 


Sajnos túlságosan sokat lehet olvasni különféle leépítésekről a szolgáltatóknál és készülékgyártóknál, ám a globális helyzet végső soron nem ilyen rossz. Idén a mobilipar nagyjából 2,4 millió új munkahelyet teremtett, és 20,4 milliárd amerikai dollárt fektettek kutatási és fejlesztési tevékenységekbe.


Zárjuk a sort egy szintén döbbenetes adattal: az Egyesült Államokbeli tizenévesek átlagosan 3339 SMS-t küldenek havonta. Hat óra alvással, és 30 nappal számolva ez 111,3 üzenet naponta, majdnem 7 darab óránként.


Hazánkban aránylag csendben csordogáltak az események, egy év alatt a mobil-előfizetések száma csupán 34 ezerrel nőtt, amely a már régóta túltelített piacon nem meglepő fejlemény. Robbant viszont a mobilnet: 12 hónap alatt az előfizetők száma 666 ezerről 1 millió 220 ezerre nőtt, majdnem megduplázódott az előfizetői bázis.

 

LG Optimus 2×
LG Optimus 2×

 


A Pannon májusban Telenorra változtatta a nevét, és időközben a kínai ZTE-vel elkezdte kiépíteni Magyarország első negyedik generációs mobilhálózatát. A T-Mobile és a Vodafone egyelőre inkább csak a HSPA+ szabványt tesztelik, de legalább mindkettőnél kapható az Apple iPhone 4.


Múlt év végén teljesen egyértelmű volt, hogy 2010 a fogyasztói tabletekről fog szólni: elsőként megérkezett az iPad, majd utána egy egész seregnyi rivális, talán a Samsung Galaxy Tab kapta közülük a legnagyobb figyelmet. A jövő évben vélhetően minden a kétmagos processzorral szerelt mobilok körül fog forogni, amelyek közül az első fecske a vélhetően januárban piacra kerülő, de már bejelentett LG Optimus 2×.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.